Hjem » Den bedste lokkemad

Den bedste lokkemad

Del dette indlæg

Kvinder flirter med underforståede løfter om sex. Mænd prøver at tale trusserne at kvinder ved at tale om fælles fremtidsplaner. Begge køn er lige gode om det, når de forsøger sig med at bruge den bedste lokkemad for at nå deres mål.

Nej, mænd er ikke kun ude på sex, og kvinder vil ikke kun holde i hånd og tale om følelser. Prioriteringen er bare lidt forskellig. Mænd vægter sex højt, og kvinder lægger vægt på nærhed og tillid.

Hvordan får vi så det, vi gerne vil opnå hos den anden? Vi opfører os som lige den, der kan give den anden, hvad vedkommende savner. På bedste markedsvilkår forsøger begge køn at fremstå som udbyderen, der kan imødekomme efterspørgslen. Så manden markedsfører sig som seriøs partner og kvinden som hende, der kan give sex.

Kvinder gør sig lækre og indbydende, og mænd lærer sig, hvordan de skal tale trusserne af kvinden – eller i det mindste forsøge. Vi kunne kalde dette lille spil Se Hvad Jeg Har Til Dig. Det er forståeligt, og det er fint, så længe personen også har til hensigt at levere den vare, vedkommende reklamerer med. Jeg er åben for mere, er for eksempel et udtryk, det er svært at vurdere sandheden i.

Når der er snyd med i spillet
Det er bare ikke altid, vi overholder reglerne for denne omgang bytte-bytte-købmand. Nogle gange prøver den ene part at score gevinsten uden selv at ville gøre den nødvendige indsats.

Bagefter, når vi står med en nitte uden gevinst, kan kvinder klynke over, at han også kun var ude på sex, og mænd brokker sig over, at nattelivet er fyldt med narrefisse. Voksne mænd og kvinder bliver så frustrerede som børn, der har puttet penge i en slikautomat, uden at der kommer noget ud af den. Mens vi står der, berøvet vores sidste penge, kan vi se alle godterne i sikkerhed bag den tykke glasrude.

Se Hvad Jeg Har Til Dig er et spil, og formentlig det mest grundlæggende, fordi vi lokker med det, det modsatte køn allerhelst vil have. Det er kvadratisk, praktisk – men ikke godt. For det er svært at gennemskue, om den anden part spiller ærligt eller ej.

Sidder hun ikke og råflirter med mig? Endelig en kvinde der vil andet end at snakke hus, bil og børn, tænker han. Åh, nogle spændende planer han har for fremtiden. Her er en, der vil andet end bare i kanen med mig, tænker hun. Måske har de begge ret, måske har de ikke. Det lyder som en slidt kliche, men tiden vil vise, om de bedømmer den andens intentioner korrekt.

Problemet for den enkelte er ikke kun, at den slags opklaringsarbejde tager sin tid, som kan vise sig at være spildt. Det er også, at du ingen vegne når i din søgen efter sandheden, hvis du ikke også åbner dig for den anden. Med åbenheden risikerer vi skrammerne, skuffelserne, ned- og tudeturene. Kærlighed kan gøre rigtig ondt.

Den gode, den onde og den grusomt svære
Det er ikke så simpelt, som at mænd er liderlige møgdyr, og kvinder er narrefisser. Se Hvad Jeg Har Til Dig bliver spillet flittigt og dygtigt af begge køn. Det findes i tre varianter:

Den pæne er, når den ene part, eller begge, har reelle hensigter. De vil gerne både parforhold og sex. Nogle gange ender det også sådan, men ofte mister den ene part interessen efter et par dage, uger eller måneder. Ikke fordi de ikke var reelle, men fordi den anden alligevel ikke var, hvad de havde håbet på. Surt, men sådan er livet.

Den grimme er, når han er en scorekarl, der kun er ude på sex – eller hun suger mandens opmærksomhed og tjenester til sig som en vampyr. De er begge fuldstændigt klar over, at de ikke har til hensigt at indfri det løfte, de begge lader dingle som lokkemad lige foran den anden.

Den svære er, når folk ikke helt ved, hvad de egentlig vil. Eller de tror, at de ved det. Eller de er tvivlende eller ambivalente men alligevel giver den anden en chance. De er ikke i ond tro, selv om de inderst inde har en fornemmelse af, at dette bekendtskab ikke har den store chance. Men de håber og måske mod bedre vidende. Nogle gange opfører vi mennesker os som nogle små, forvirrede rodehoveder.

Et grimt spil er det kun, hvis vi nøjes med at lade som om, at vi vil indløse den andens kupon og give dem den forventede gevinst. Hvis du virkelig engagerer dig i hende i et forhold, og hun vitterlig giver dig sex, er det jo en fair deal. Det er også okay, at en eller begge trækker sig baglæns efter de indledende manøvrer: Hun finder ud af, at hun alligevel ikke er interesseret i sex med ham, og han tænker, at hun alligevel ikke er den rette til et seriøst forhold. At bekendtskabet udvikler sig anderledes, end vi havde håbet, er en risiko, alle må leve med.

Spillet kan også være både godt og ædelt. Det er det, når begge parter udbetaler gevinsten til den anden. Så kalder vi det kærlighed, happy ending, og vi viser stolt familie og venner billeder af den udkårne og fortæller, hvor fantastisk dejlig han/hun er.

I modsætning til andre spil er kærlighed et, der kan udbetale gevinst igen og igen. Fordi vi giver andre kærlighed, betyder det ikke, at vores konto bliver lænset. Vi kan blive ved med at give, men de sunde og fornuftige gør det kun, hvis de får noget igen. Det gode kærlighedsspil kræver både en gensidighed og en balance.

Vi prøver at mindske risikoen
Kan vi komme den betændte udgave af spillet til livs, så vi alle spiller pænt og efter reglerne? Det tror jeg ikke, desværre. Dette spil er så grundlæggende, så enkelt, at det ligger lige til højrebenet for både mænd og kvinder. Det er let, kræver ingen forberedelse, koster intet.

Det fordrer kun, at du viser en interesse, som du måske har, måske ikke. Selv politisk korrekte mennesker og sarte mimoser kan med lidt efterrationalisering overbevise sig selv om, at det er okay, for jeg kunne jo måske godt være interesseret i et forhold med hende eller sex med ham. Hvem ved? Det må jeg da undersøge lidt, inden jeg kan vide det med sikkerhed.

Hvis vi vil forholdet, kærligheden og sex må vi åbne os og give andre mennesker en chance. Det gør os sårbare, og derfor prøver vi at minimere risikoen for at miste. Hvis vi vil tage, må vi nødvendigvis også give. Det ville ellers være så let, hvis vi kunne få lov at se modpartens kort, mens vi holdt vores egne tæt ind mod brystet.

Det ville være det samme som at forlange, at vi kun vil købe en lottokupon, hvis vi var garanteret en gevinst. Som en halvglemt digter ved navn Nis Petersen skrev i en aforisme: “I kærlighedens lotteri vinder man ikke den store gevinst ved at spille på kvarte lodder.”

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

3 comments

 1. Jonathan says:

  Hej Ole,

  Mange tak for et meget spændende lille foredrag – ment i den bedste betydning.

  Meget meget interessant. Og det giver svar på flere af mine forundringer. Primært dem der handler overfor hvorfor mange kvinder, berettiget, siger det de siger om mange mænd og vice versa.

  Min oplevelse med nogle kvinder og kærester var, at de fandt ud af, i høj grad fordi jeg var meget åben med mine ønsker, hvad det var jeg ønskede med en kæreste. F.eks. improviserede rollespil i hverdagen; I bilen, i supermarkedet, i køkkenet …

  Jeg mødte en kæreste på en Teatersports-weekend. Og det var smaddersjovt at have det sammen med hende, både på weekenden og privat. Hun VILLE have et barn. Jeg havde ikke lyst til det, men gav mig, for jeg ville rigtig gerne forblive i hendes liv.

  MEN … da hverdagen blev hverdag, så holdt hun inde med det det sjove, det levende, det legende. Og andre livfulde ting hun ellers havde bidraget med. Det som hun i VIRKELIGHEDEN gerne ville var mig som far til hendes højt højt ønskede barn. Hun nærmede sig det kritiske tidspunkt for muligheden for at blive gravid.

  Jeg følte mig absolut lokket ind til hende, pga af hendes lege-gen og humor. Men det var der kun midlertidigt. Det er noget af det jeg bidragede meget med i mine kæresteforhold. Og mangen en kæreste har klukket af grin over min skøre indfald og improvisationer.

  Den omtalte kvinde, efter jeg sluttede som kæreste med hende – men på en yderst sober måde, forsøgte jeg at være venner med. Men her så jeg, at vi havde minimalt til fælles. Og relationen visnede og døde.

  • Trine says:

   Du lyder som en god mand, Jonathan. Håber du finder den rigtige kvinde 🙂

 2. Ole says:

  Det er altid lidt trist at høre, når et forhold går i stykker. Jeg tror, et forhold ændrer karakter med tiden af flere grunde.
  Fordi den første, voldsomme forelskelse lægger sig, så vi skal genfinde hinanden på et mere realistisk plan. Fordi vi bliver ældre, og ikke mindst når vi får børn og får mindre tid og energi til hinanden. Mange mennesker udvikler sig fortsat og nogle gange i hver sin retning.
  Måske hører det i virkeligheden til sjældenhederne, hvis vi kan fortsætte bekendtskabet efter et brud, selv om det kun er på et venskabeligt plan. Fik I to et barn sammen, håber jeg, at du og barnet bevarer kontakten.
  Tak for dit input.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *