Hjem » Der er ingen friendzone

Der er ingen friendzone

Del dette indlæg

En i omgangskredsen havde læst Vil kvinder have en Flink Fyr? og spurgte, om ikke dette indlæg i virkeligheden handlede om The Friendzone. Nej, det gør det ikke, men de to emner grænser op til hinanden. Den Flinke Fyr opfører sig ofte på en måde, så kvinder afviser ham. Der er en psykologisk dynamik i dette, men der er ingen friendzone.

Friendzone er et udbredt begreb, som vi ikke har noget ord for på dansk. Mange taler om det, som om det er et reelt problem – især for mænd. Det er det ikke.

Friendzone er snarere et fejlagtigt forsøg på at forklare en dynamik, der er virkelig nok, og som mange mænd har oplevet. Men ved at konstruere og bruge forkerte forklaringer, forhindrer man både en løsning af det virkelige problem og en forståelse af, hvad der sker.

Her vil vi dog bruge ordet, mens vi smider det op på dissektionsbordet, svinger skalpellen og ser nærmere på, hvad der gemmer sig bag overfladen. Kønsmæssigt kan denne dynamik gå begge veje, men vi vil se på den fra mandens synspunkt. At blive friendzonet bliver ofte beskrevet sådan her:

Adam fortæller Eva, at han er forelsket i hende. Hun er ikke interesseret i et kærlighedsforhold til Adam, så hun behandler ham enten som en platonisk ven eller fortæller ham direkte, at hun kun betragter dem som venner.

Eventuelt krydrer Eva udsagnet med, at hun ser Adam som en bror, og at hun ikke vil sætte deres gode venskab på spil for et forhold, der kunne ende med sårede følelser. Om hendes ønske om et venskab er reelt, eller hun kun bruger det for ikke at såre hans følelser, er ligegyldigt i denne sammenhæng.

En variation er, at Adam ikke fortæller, at han er forelsket i Eva. Han opfører sig som en ven uden seksuelle hensigter. Adam venter og venter, men der sker ingenting, for han er jo fanget i the friendzone, som Eva har anbragt ham i. Det er næsten som en snare, som bliver strammere, jo mere man prøver at slippe ud af den. Sådan lyder i hvert fald utallige beskrivelser på nettet.

Inderst inde ved Adam godt, at Eva ikke vil være kæreste med ham. Imod alle odds håber han, at hun en dag skifter mening. Så han fortsætter kontakten, forbliver i hendes nærhed og prøver at blive en superven, der kan vække Evas kærlige følelser til live.

Problemets virkelige kerne
Faktum er, at Adam elsker Eva, men Eva elsker ikke Adam. Hans følelser bliver ikke gengældt, så han indkasserer et afslag. Dette er friendzone i en nøddeskal. At sidde fast i denne situation skyldes udelukkende, at Adam nægter at indse, at Eva afviser ham, og at han ikke tager konsekvensen af afslaget. Undervejs begår vores sørgelige helt mindst en fejl:

Adam hverken viser eller fortæller Eva om sine sande følelser. Han opfører sig i stedet som den Flinke Fyr. Om Eva alligevel har opfanget hans signaler er ikke vigtigt her. Adams problem er, at han er bange for et afslag, og derfor fortæller han ikke Eva om sine følelser.

Adam kan også melde klart ud. Han inviterer Eva på en date, skaber en romantisk stemning, erklærer hende sin kærlighed eller viser på anden måde, at han er interesseret i hende som kæreste. Nu må Eva give ham et svar. Men da mange kvinder er opdraget til at være pæne piger, der ikke skaber konfrontationer, giver hun ham ikke et direkte afslag. I stedet giver hun sit svar et positivt twist og fortæller, at hun værdsætter deres venskab.

Fejl nummer to er, at han bliver hængende hos Eva, selv om hun ikke vil have ham som kæreste. Adam nyder imidlertid sin følelse af at være forelsket (og måske også den søde smerte ved at blive afvist), så han fortsætter med at omgås Eva, selv om det kun er på et venskabeligt plan. Imens lider han.

Sådan håndterer du situationen
Har du følelser for en kvinde, så vis hende det. Gengælder hun dem, er det dejligt. Gør hun ikke – eller reagerer hun tøvende – er det et afslag, og du skal acceptere det som et afslag. Så siger du til hende, at det er ærgerligt, og så opsøger du hende ikke igen.

Taler hun om, at hun ser jer som venner eller noget i den dur, kan du smile og sige “Det er helt okay,” eller “Jeg havde håbet, at der var flere følelser mellem os.” Dit temperament afgør, hvad du har lyst til at svare i situationen.

Din handling er dog den samme: Du kontakter hende ikke igen. Tager hun kontakt til dig, svarer du høfligt men henholdende: “Jo, det kunne være hyggeligt at mødes en dag, men jeg har travlt i øjeblikket.” Eller noget andet af samme skuffe.

Er I venner på Facebook eller andre sociale medier, skal du ikke slette eller blokere hende. Det er unødvendigt aggressivt, for hun har ikke gjort noget galt. Hun er bare ikke forelsket i dig. Det er der ikke noget forkert i.

Det eneste forkerte er, hvis du bliver i nærheden af en, der giver dig et afslag. Du skal videre i teksten og i stedet opsøge andre kvinder, der gengælder dine følelser.

Og lad os så holde op med at bruge udtrykket friendzone og i stedet kalde fænomenet ved sit rette navn: ugengældte følelser. Så er problemet meget lettere at gennemskue og løse.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

4 comments

 1. Tomas Friis says:

  Jeg er stort set enig.

  Problemet med Friend-zone at det i virkeligheden dækker over “Girl friend zone”. Altså ikke ven, men veninde – hvilket er noget helt andet og for de fleste Adam’er ret uinteressant. Med mindre selvfølgelig hun er en af The Boys – i hvilket tilfælde hun også er uinteressant – altså som andet en Buddy.

  Jeg er uenig i den der gåen rundt om den varme grød! Hvis det er et afslag så skal Adam IKKE være venner (=veninder). “Det er jeg ked af, men jeg er ikke rigtigt til det der med pige-venner. Ha’ det fantastisk – hvis du skifter mening, så ved du hvor du kan finde mig!”

  Og grunden til at Adam IKKE skal dyrke veninder er den banale er at han tilsyneladende allerede HAR trænet rigeligt i disciplinen “at være følelsesmæssig tæt og veninde-agtig med kvinder på en decideret a-seksuel måde”. Så det er han blevet dygtig til – så dygtig at han åbenbart har mistet polariteten / skarpheden / ‘Mana’.

  Den kan han kun dyrke og opøve sammen med andre mænd, Mænd der HAR ‘Mana’.
  Så han skal hænge ud med Markus, Johannes, Paul og Mathias

 2. Fif Beck says:

  Der er nok noget om snakken, som, må jeg understrege, går begge veje. Nogen gange “glemmer” en mandlig ven sågar lige at fortælle, at han faktisk har en kæreste eller endda er gift.

 3. Kenni says:

  “Ja der er noget om det” Jeg har selv prøvet lidt af det,som står skrevet i teksten. Jeg sagde,eller skrev det til en pige,at jeg kunne li’ hende,men fik som svar tilbage fra hende,at vi kunne godt snakke sammen,men det blev kun som venner. Og det gjorde rigtig ondt,at høre tilbage fra hende af. Hun vil ikke det samme,som jeg vil,altså blive\være kærester. Jeg ved ikke helt nu om jeg bare skal ligge hende lidt på is nu,i noget tid,eller droppe kontakten helt med hende fremover.

 4. Ole Grosen says:

  Kenni, jeg forstår godt, at det gjorde ondt på dig. Du kunne lide hende og havde håb om, at det kunne udvikle sig til noget godt. Men hun sagde nej tak på en lidt indirekte – men absolut pæn – måde.
  Om du skal lægge hende på is? Det spørgsmål er faktisk overflødigt, fordi hun har allerede lagt DIG på is. Det lyder måske ekstra hårdt, når du lige er blevet afvist, men det er sådan, landet ligger. Mit forslag er, at du ser dig om efter en af de mange tusind andre søde singlekvinder. En, der gengælder dine følelser, for der skal være balance i tingene, så I kan få et godt forhold. Held og lykke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *