Hjem » Der er ingen regler i dating

Der er ingen regler i dating

Del dette indlæg

Der er ingen regler i dating længere. Næsten da. De få undtagelser vender vi tilbage til.

Onlinedating har igennem 20 år vokset sig stort i Danmark. Fra at være noget, der blev betragtet som småskummelt og en anelse værre end datidens avisannoncer for Personlige og Bekendtskab, er det i dag en fuldt accepteret måde at møde nye mennesker på for langt de fleste.

I de første 10-15 år udviklede onlinedaterne deres eget sæt spilleregler. Flere havde billedløse profiler og udvekslede først fotos ved kontakt. Det var almindeligt at ringe sammen efter et større antal mails for at sikre sig, at den anden (næsten udelukkende manden) ikke var en frådende øksemorder (som om en telefonsamtale var en sikkerhedsgaranti mod det, der var værre end døden eller døden selv). Det blev betragtet som almindelig høflighed, at man altid svarede på en henvendelse, selv om man ikke var interesseret.

Utallige kopper latte senere har datingscenen ændret sig på godt og ondt. Det er sket i takt med, at vi nu også færdes hjemmevant på mange andre sociale medier.

Alt dette sker på en kulturel baggrund, der har ændret sig markant i de sidste 50 år, og som blandt andet har vendt op og ned på kønsroller, opfattelsen af autoriteter, ægteskabet som institution og kernefamilien som den foretrukne boform, og børn som noget der nærmest kom af sig selv.

Fra årtier der var præget af konformitet, men også en fællesskabsfølelse, er vi nu blevet så individualiserede, at mange begynder at føle det som et pres at kunne præstere i alle livets discipliner, iscenesætte sig selv optimalt og være unikke.

Dating er meget andet end forhold og kærlighed
Det er min påstand, at onlinedating i højere grad begyndte som en nem og bekvem måde for kvinder at søge et forhold (og dermed sex) på, og at mænd næsten tilsvarende søgte sex (og dermed forholdet).

Nu fungerer onlinedating stadig som en genvej til at dække disse behov – men på nye og mere løst strukturerede måder. Dertil kommer, at dating bliver brugt til almindelig kontakt, som værn mod ensomhed og kedsomhed, til at få bekræftelse og 117 andre ting.

Mange har opgivet ideen om det livslange forhold og erstattet den med seriel monogami, hvor vi kan have ungdomskærester i årtier, en fast partner at få børn med indtil vi bliver skilt i fyrrerne, hvorefter der venter os nogle kortere og længere forhold resten af livet.

Det er mit klare indtryk, at færre i dag tror på at finde den store kærlighed og det langvarige forhold online – med mindre man er i trediverne og mere end klar til at stifte familie.

Seriedatere er blevet et fænomen. Har du haft din gang på forskellige datingsider i de senere år, er der mennesker, der har haft profiler der i årevis. De kan have alle mulige grunde til ikke at slå sig ned med en fast partner. Mit gæt er, at mange af disse indgår i korte forhold, der kun varer få måneder, og hvor de kan nyde nyforelskelsen i fulde drag, indtil glansen går af Sankt Gertrud. Så er det videre til næste sex- eller kærlighedsfix.

Slut med at trække tiden ud
I den nye datingverden går tingene meget hurtigt og temmelig kontant. Med dating-apps på telefonen kan du swipe dig til et match. Det er slut med at skrive i dage eller uger, for flertallet lægger mest vægt på fotos og udseende. For mange er det også slut med håbet om en dybere forbindelse til en anden, fordi vi ved, at vi kan være erstattet af en anden om et par timer eller selv trække stikket. Vi udvikler hård hud, hvis vi skal have nerver til at deltage i dette spil.

Hvad betyder alt dette i praksis? At du knap nok aner, hvad der er op eller ned. I hvert fald flyder grænserne så meget, at du kun sjældent kan vide, hvad der er rigtigt eller forkert.

Måske kan en statistik vise, at to tredjedele af kvinderne synes, det er romantisk, at du holder døren for dem. Men måske er du netop ude med en fra den tredjedel, der slet ikke forstår, hvorfor du står der som en anden dørmand – eller måske synes du er et gammeldags, chauvinistisk møgdyr.

Du kan betale for øl, kaffe, osv., fordi du ved, det bliver forventet af dig. Hun kan blive glad for denne gestus, eller hun kan tænke tror han ikke, at jeg kan betale for mig selv? eller forventer han sex, fordi han giver brunch?

Hun giver måske en kop kaffe, efter du har givet en øl. Du synes, det er fint, hun også bidrager. Men hun gør det måske, fordi hun gerne vil forlænge jeres date. Eller blot for at være høflig selv om hun ikke har lyst til at ses igen. Du ved det ikke.

Du kan tro, at hun ved, at tredje date hjemme hos dig med middag, vin og sofafilm betyder sex. Men hun synes måske bare, det er interessant at se dit hjem, at hun har hang til bulgarske dokumentarfilm, at hun ser frem til at nyde en romantisk stund men absolut ikke har lyst til sex med dig, eller at hun vil knalde dig, til det bløder ud af dine ører. Eller noget helt andet.

Du kan vente på svar i tre dage fra hende, du har sendt en besked på datingsiden, fordi du tror, at hun har overset beskeden eller er blevet indlagt på hospitalet, for så sød en kvinde ville vel aldrig ignorere dig? Hun kan have brækket benet, men intet svar er som regel også et svar: nej tak.

Hvem bager bollerne?
Du kan lægge mere vægt på en date, I har aftalt lørdag aften i stedet for en almindelig tirsdag. Men hun kedede sig måske blot, fordi ingen veninder ville med i byen, og tv-programmet var kedeligt.

Du venter måske to dage med at svare på en sms fra hende for at spille cool og undgå at fremstå for ivrig. Eller hun gør det samme for at spille kostbar. I risikerer begge at blive glemt fuldstændigt, fordi den anden i mellemtiden har matchet med fire andre på Tinder.

Du vil gerne gøre indtryk på hende med dine karriereplaner, og det glæder hende, fordi hun gerne vil gå på deltid og bage boller til en børneflok. Eller hun tænker sikke en arrogant stodder! Eller hun bliver skuffet, fordi hun hellere så dig bage bollerne, mens hun passede sin forskning i epidemiologi.

Du synes, det er sjovt at sende mange sms’er uden at lægge noget særligt i det. Hun tolker sin fyldte indbakke som en dyb og ægte interesse fra din side og begynder at tænke på kirkebryllup.

Du håber, jeres forhold har retning mod parcelhus og parmiddage. For hende er det måske bare en måde at udfylde et tomrum på, inden den helt rigtige Prince Charming dukker op. Eller omvendt.

Et trøstens ord til de håbefulde
Listen kan du selv fortsætte. Konklusionen er, at næsten alle de gamle retningslinjer og tommelfingerregler inden for dating ikke længere gælder. Er der en regel, er det snarere, at der ingen regler er. Så hvad gør en klog? Laver sine egne, brugbare regler. Du kan se et forslag her.

 • Erkend tingenes tilstand, hvis du vil date online.
 • Behold et åbent sind. Lyt til hende, og vær til stede.
 • Vær fleksibel inden for rimelighedens grænser.
 • Opfør dig ordentligt over for andre, og forlang selv det samme.
 • Lyt til din mavefornemmelse. Mærker du en nagende tvivl, så træk stikket.
 • Får hendes opførsel advarselslamperne til at lyse, skal hun ud af billedet.
 • Læg mere vægt på handlinger end ord og hensigtserklæringer.
 • Undgå psykiske spil – både dine egne og hendes.
 • Er noget for godt til at være sandt, er det som regel også tilfældet.
 • Finder du en dejlig kvinde: Slå til, og sats det hele på hende.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

2 comments

 1. peter says:

  OK. Der er ingen regler i online-dating.
  Til gengæld er det blevet meget nemmere at forsøge sig hos mange flere, end man kunne dengang der VAR regler. Dengang familiens omdømme og gårdens jordtilliggende var pålidelige og enkle kriterier for, hvem man kunne score.
  De gamle regler var sikkert meningsfulde kriterier for at finde frem til den bedst egnede ud af egnens få giftemodne kvinder. Men nu er situationen jo, at nettet er propfuldt med både dejlige damer og kneppelige kvinder. Der er så mange, at det end ikke giver mening at forsøge at score dem alle (og jeg er endda ikke helt stensikker på, at jeg ville blive lykkeligere, hvis jeg gjorde det).
  Løsningen er, tror jeg, helt at undlade sindrige beregninger og i det hele taget forsøg på at tænke sig frem til, hvad der er “effektiv” adfærd. Jeg skal i stedet agere ud fra, hvad jeg selv synes er god og passende opførsel. Sandsynligvis passer jeg alligevel bedst sammen med de, der har samme kriterier.
  Det vil så selvfølgelig ske, at jeg bliver afvist af nogle, der har helt andre regelsæt. Men det kan meget vel tænkes, at de, der afviser, HAR RET – at det hverken vil blive til glæde for dem eller for mig, hvis tingene udvikler sig. Det skal jo under alle omstændigheder helst ende med, at jeg parrer mig med den rette (eller med det rette segment hvis det skal være på den måde – problemstillingen er den samme).
  Det gælder om at indse, at ikke er noget personligt, når man bliver afvist. Hun kender mig ikke. Hun har skimmet min mail og hurtigt vurderet den som spam. Hvis hun har gættet rigtigt, er det godt for os begge. Hvis hun har taget fejl, er det trist for os begge. Længere er den ikke, og værre er det heller ikke.

 2. Ole says:

  Interessante og væsentlige tanker, Peter. Tak for dit input.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *