Hjem » Derfor betyder dine værdier ikke et hak

Derfor betyder dine værdier ikke et hak

Del dette indlæg

Jeg er et godt og ædelt menneske. Jeg synes, det er synd for burhøns, når de skal leve under kummerlige forhold. Jeg kigger tit på de økologiske grøntsager i butikken, for jeg synes, det er noget svineri at hælde gift i jorden.

Når jeg forlader supermarkedet, lægger jeg altid mærke til ham, der sælger Hus Forbi udenfor, og mens jeg går hjem, tænker jeg på, at kollektiv trafik burde være billigere for brugerne.

Egentlig tænker jeg også en del på, at flere kvinder burde finde mig attraktiv, når jeg har alle disse gode værdier og flere til. Hvorfor bemærker de ikke, hvor unik jeg er?

Nok fordi disse – konstruerede –  eksempler er tom snak. Læs de første sætninger igen, og bemærk at det kun er tanker, følelser og sympatier. Der er hverken handling eller konsekvens bag ordene – derfor  betyder dine værdier ikke et hak.

Er det ikke sådan nogle gange, at vi synes, vi burde anerkendes for vores indre værdier, og de personligheder, vi opfatter os som? Også selv om disse værdier egentlig aldrig udmønter sig i noget håndgribeligt, andre kunne have gavn af? Vil du vide, hvad kvinder vil have, og hvad mænd tænder på – altså i virkeligheden?

Det er handling der tæller
Købte jeg i det mindste de økologiske gulerødder, stak den hjemløse en tyver og skrev et brev til trafikministeren, havde jeg da gjort en smule. Ikke fordi jeg blev enestående af den grund – tusindvis af mennesker gør allerede disse ting. Men af mine handlinger kunne andre i det mindste udlede noget om mine værdier, fordi ord og gerning var i sync.

Nej, jeg slår bestemt ikke på tromme for, at du skal brænde naboens private bil af eller lukke mink ud i naturen, hvor de enten forøver skade eller dør af sult. Jeg mener blot, at vores ord og tanker ville få en reel værdi, hvis vi fulgte dem op med handling.

Tænk, hvis hipsteren satte en bagagebærer på sin fixiebike, så han kunne give pigen et lift. Eller han, der tilbringer natten med at spille Counterstrike, hjalp sin gamle nabo, når hendes computer frøs. Eller han, der kan remse navnene op på 25 mikrobryggerier, faktisk gav en smagsprøve og gad høre, hvad den anden syntes om smagen.

I hvert fald kunne andre så i praksis få øje på disse indre værdier, tage stilling til dem og dermed finde personen tiltrækkende eller ej. Indtil dette sker, vil vores personligheder og værdier blot være tomme skaller, som andre har svært ved at forholde sig til.

Hvad kvinder vil have
Hvad finder kvinder så tiltrækkende ved mænd? Det må være det næste logiske spørgsmål, hvis vi gerne vil gøre indtryk på dem. Mænd har mange, gode sider. Hvilke af dem, en kvinde lægger vægt på, afhænger helt af hende.

Lad os som eksperiment tegne to, lidt karikerede, mandetyper. Den ene er stilladsarbejder, muskuløs, tatoveret og tjener godt. Den anden er en tynd kunstnertype, der drømmer om at slå igennem med sit band eller sin digtsamling, og han tjener lige til dagen og vejen.

Sammen med den første mand vil en kvinde kunne føle sig beskyttet, have udsigt til den berømte håndværkersex og en vis sikkerhed for, at der er penge til både børnetøj og fritidshjem.

Hos den anden kan hun føle spænding og mærke en mand, der er målrettet, ambitiøs, kommunikerende og tror på sit eget værd.

I begge tilfælde har mændene altså attraktive, maskuline egenskaber, og de viser dem i deres daglige gøremål. Nogle kvinder vil foretrække den ene af disse to typer for den anden, og andre kvinder vil hellere have en blanding eller noget helt fjerde. Hvordan kvinderne vælger, er imidlertid ikke det afgørende her.

Det vigtige er, at begge disse mænd har noget, som nogle kvinder gerne vil have. Med deres forskellige personligheder og maskulinitet kan de levere en vare, kvinder efterspørger. Dét er, hvad det handler om.

Om at levere varen
Flinke, frygtsomme Folmer sidder ved baren og stirrer forbitret ned i sin øl. Kvinder går kun efter de braldrende macho-røvhuller, tænker han, inden han går alene hjem. Njaa, de færreste kvinder kan holde sådan en pralerøv ud i længden. Til gengæld tilbyder han noget andet – noget de efterspørger.

Hun synes, vildbassen i baren er spændende, kæk, eventyrlysten, og så tør han sige hende direkte imod, mens han stikker hende et stort, charmerende smil.

Forsigtige Folmer lægger hun knap mærke til, for han siger ikke noget, holder armene tæt ind til kroppen og ser ud, som om han hellere ville være et helt andet sted.

Folmer kan være flink nok, men ingen lægger mærke til det, når han ikke giver en øl, dasker folk venskabeligt på skulderen og fortæller en ny, god vittighed. Han giver ikke andre noget. Mennesker kan ellers give andre så meget:

 • En god historie
 • Et interessant synspunkt
 • Opmærksomhed og interesse
 • En kop kaffe
 • Et indblik i os selv, når vi tør være åbne
 • Accept, respekt og empati
 • En underholdende stund

Mennesker vil gerne modtage noget fra andre. Faktisk forventer de det, for samspil er en social byttehandel. Får folk ikke noget ud af samværet, og det gælder især i parforholdet, hvorfor skulle de så deltage i det? Som teenagere kunne vi slippe nogenlunde afsted med at være fans af bestemte orkestre og læse de bøger, kliken fandt gode.

Som voksne kan vi ikke forvente af andre, at de skal kunne se ind i vores indre og elske os alene for vores hang til stenaldermad, eller hvor vi sætter kryds på stemmesedlen. Kan vi ikke levere, hvad en mulig partner efterspørger i praksis, bliver vi valgt fra.

Vores indre værdier og personlighed er vigtige. Så længe de er igangsættere af handlinger, andre kan forholde sig til og drage nytte af.

Vi må erkende, at vores indre verden er skjult for andre. At handling tæller mere end ord, når andre vurderer os. At vi må turde være åbne og vise hvem vi er, så andre kan forholde sig til os. At maskulinitet har forskellige udtryksformer, og at kvinder heldigvis efterspørger forskellige udgaver af den. Derfor har vi mænd en chance, selv om vi er forskellige. Tag den chance.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

2 comments

 1. Thorbjørn says:

  Jamen kære Ole hvor har du igen igen ret!!! Havde i går et møde, der udløste kaffe hjemme hos mig med en kvinde, som jeg synes er både lækker og klog plus åben. Det var jeg så også i vores kulturhus efter et spændende jazzarrangement. Det var netop, fordi jeg sagde, hvad jeg ønskede og også noget om mit indre. Hun var selv overrasket over, at hun tog med mig hjem! sjov og livsbekræftende oplevelse også selv om der måske ikke kommer så meget mere ud af det. Du har så ganske ret. Andre kan ikke se ind i dig uden at du markere dig med nogle synspunkter og handlinger. Thorbjørn

 2. Ole Grosen says:

  Det glæder mig at høre, at du og hun havde en god dag sammen.
  Om I kommer til at opleve flere? Selv den længste rejse begynder med det første skridt, og det tog du. Det er det vigtigste. Held og lykke!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *