Hjem » Det er ikke sjovt at være en mellemmand

Det er ikke sjovt at være en mellemmand

Del dette indlæg

Nogle gange er vi bare et pitstop i andres liv, eller vi bruger dem på samme måde. Ikke fordi vi er onde, men fordi vores livsomstændigheder tilfældigvis er sådan på den tid og det sted. Men det er ikke sjovt at være en mellemmand.

I dag handler det om en ganske almindelig situation. Du møder en kvinde, og hun er fyr og flamme. Det udvikler sig hurtigt imellem jer, men efter kort tid køler hun af. De følelser, der var så stærke i forgårs, er hun ikke længere sikker på. Faktisk er hun ikke sikker på ret meget, for hun har lige forladt et andet forhold, inden hun mødte dig.

Så hun trænger til bekræftelse, nærhed, varme og sex, hvad der ikke er noget at sige til. De ting finder hun hos dig, men er du nu den rigtige? Er hun egentlig klar til et nyt forhold? Skulle hun hellere prøve nogle forskellige mænd nu, hun har fået sin frihed – eller helt tage en pause fra kærlighedsmarkedet? Hun tvivler på en masse.

Det ender tit med, at du bliver et rart, men midlertidigt, afbræk for hendes hjertekvaler. Du blev en af dem, der skulle prøves af, inden hun var klar til et nyt forhold, og det var ikke et med dig. Det er ikke sjovt at være en mellemmand.

Mænd og kvinder er lige gode om det
Det kunne lige så godt være dig, der brugte en kvinde på samme måde. Både mand og kvinde kan spille begge roller i denne forestilling. For nemheds skyld vil vi kalde den, der netop har forladt et forhold for rytteren (der gerne vil op på hesten igen). Den anden, der bliver brugt til at udfylde tomrummet, kalder vi for hesten.

Naturligvis er der forskel på, om det gamle forhold er en tre uger lang flirt med lidt sommerfugle i maven, eller om forholdet har stået på i årevis, så det nærmest er en del af folks identitet. Der er også forskel på, hvor hurtigt folk kommer sig efter et brud, lige som nogle gør det ved at trække sig tilbage, mens andre bruger mødet med nye mennesker som en del af helingsprocessen.

Rytterens situation er at slås med tabet og sorgen over den tidligere partner. Oveni skal rytteren vænne sig til en ny livssituation, hvor støtte, kærlighed, omsorg, bekræftelse og sex pludselig er en mangelvare. Deres humør og selvtillid kan være ret svingende. Kort sagt er de ikke et sted, hvor de bør tage store, gennemgribende beslutninger. Samtidig er de almindelige mennesker med almindelige menneskers behov. Det er forståeligt, at de leder efter kilder, hvor de kan lade batterierne op og finde glæden igen.

Rytteren kan:

 • Søge en sexpartner for en aften eller nogle uger
 • Bruge den overfladiske flirt der giver bekræftelse fra det modsatte køn
 • Søge at stille sulten efter et fast forhold, der genskaber stabiliteten i hverdagen
 • Være forsigtig over for det modsatte køn, fordi personen frygter at blive såret igen
 • Være impulsiv og kaste sig ud på et dybt vand uden at være klar følelsesmæssigt

Ryttere kan være fristende, fordi de netop kommer dig i møde med masser af følelser, begejstring, hormoner og sex – noget du måske selv savner og derfor let lader dig fange ind af.

Der er ingen grund til at pege fingre ad de mennesker, der for en tid er i rytterrollen. De har fået nogle skrammer – nogle kan også have dybere sår. De fleste har oplevet denne situation, uanset om de har slået op med partneren, eller om de selv er blevet slået op med.

Som hest kan du forvente lidt af hvert:

 • At få en terapeutisk rolle med at trøste og lytte til en masse snak om, hvor dårlig deres eks. var
 • At de forelsker sig over hals og hoved men ikke i dig. Du repræsenterer blot et billede af det, de længes efter
 • At blive set som repræsentant for det køn, den anden har følt sig svigtet af. Du har minuspoints fra starten
 • At rytterens følelser kan svinge hurtigt
 • At rytteren også vil prøve sin tiltrækningskraft af på andre
 • At rytteren kan have svært ved at håndtere uenigheder og indgå kompromiser

Endelig kan rytteres hverdag være rodet, hvis de endnu ikke har fået styr på ny bolig og måske står med en vennegruppe, der er splittet på grund af bruddet. Allermest bøvl risikerer du, hvis der er børn, fordi deres velbefindende altid spiller en stor rolle i en forælders liv, og den ny situation skal håndteres med en ekspartner, der kan være mere eller mindre samarbejdsvillig så kort tid efter bruddet.

Når du bør holde dig væk
I værste fald investerer du en masse følelser og tid i et menneske, der kun bruger dig til at lappe sig selv sammen, inden de er klar til det næste, store forhold – som ikke bliver med dig. Du risikerer at føle dig udnyttet. Det bør være let at se, at ryttere endnu ikke er klar til et stabilt forhold, før de igen har fået styr på deres følelser, deres livsomstændigheder, og at deres skrammer er helet nogenlunde.

Der er nogle ryttere, der har tænkt så længe på at bryde med ekspartneren, at de følelsesmæssigt er klar til hurtigt at forelske sig igen. Mit gæt er, at de er få, og at de ikke vil være så klar som en, der har været alene i et stykke tid.

Så hold dig væk fra disse sårede sjæle, hvis du selv er interesseret i et langt, fast forhold eller blot har dit eget følelsesliv kært. Tag standardmedicinen fra Mandens Manual, der hedder Pyh, der er vist nogen, der risikerer at få problemer her. Men det bliver ikke mig.

Når hest og rytter kan være gode sammen
Et sådant forhold mellem rytter og hest kan imidlertid også være godt for begge parter. Det gælder, hvis forventningerne er tilpas lave, og især hvis forholdet bare handler om at hygge sig uden de store forpligtelser. Her kan begge parter nyde hinandens selskab, få noget god sex og noget af den bekræftelse, vi alle har brug for.

Det handler altså om at afstemme forventningerne, og det gør I bedst ved at tale om tingene. De fleste taler tidligt i et nyt bekendtskab om, hvor længe de har været alene. Her får I den første, vigtige oplysning om, hvor I står.

Hvordan I eventuelt kommer videre derfra handler om, hvor gode I er til at adskille følelser og fornuft. I sagens natur kan man ikke forvente den store fornuft fra rytterens side. Endvidere er der forskel på følelsesmæssig robusthed. Den stærke personlighed kan bedre håndtere hesterollen og det brud, der ofte følger senere. Mere sarte mennesker bør nok tænke sig om to gange, inden de kaster sig ud i sådan et bekendtskab.

Her og der er der sikkert også en kynisk skiderik, der ser et let offer i en person, der lige er blevet droppet af sin kæreste. Her er det især rytteren, der skal passe på sig selv. Lad os se det i øjnene: Skiderikker er en del af verden. Du håndterer dem bedst ved at lære at spotte dem hurtigt og sige farvel og tak.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *