Hjem » Det må være hårdt at være kvinde

Det må være hårdt at være kvinde

Del dette indlæg

Jeg tænker tit på, hvor selvkritiske de fleste kvinder er, når det gælder deres udseende. Det undrer mig, at de overlever mentalt, når de gør så meget for at tage sig godt ud men aldrig er tilfredse med resultatet alligevel. I stedet taler mange grimt om sig selv og deres bestræbelser. Det må være hårdt at være kvinde.

Vi mænd kan ryste på hovedet af, hvordan artikler med tøj, makeup og slankekure fylder damebladene. Mange kvinder slår læsningen hen med, at de bare har behov for lidt underholdning. Den forklaring holder kun, til de øjeblikket senere går på tøjindkøb, bruger timer og formuer på cremer med tvivlsom effekt og trimmer hvert øjenbrynshår og omhyggeligt fylder hver pore i huden med et eller andet præparat.

Mens mænd nærmest skal have en fodvorte eller andet sygeligt for at gribe ud efter en salve, smører mange kvinder sig ind hver gang, de har været i bad. De har morgen- og natcremer, creme mod appelsinhud, rynker og alt muligt andet. Målet er, at huden skal være så glat og fin, at ejeren ser ung og sund ud. Og dermed frugtbar. For sundhed betyder ungdom, der igen betyder fertilitet og børn.

I vores kultur anses den slanke krop som den sundeste, og kvinder supplerer gerne med remedier som pushup-bh’er, baldeløftende strømpebukser og andre dellebetvingere, så de kvindelige former bliver fremhævet trods det slanke ideal. Flere og flere lægger sig frivilligt under plastikkirurgens skalpel.

Makeup’en fremhæver især mund og øjne. Store øjne er sensuelle, og fyldige læber ligeså – de sidste hjælper naturen på vej med det kvindelige kønshormon østrogen, der også sørger for, at hofter, bagdel og lår fungerer som fedtdepoter og dermed tiltrækker mænds blikke.

Kvinder: Vi gør det for vores egen skyld
For mænd kigger jo på kvinder. Udover at vi elsker det, spiller mændenes synssans altså en vigtig rolle for den seksuelle tiltrækning og dermed parring og artens videreførelse.

Anerkender kvinder så den stærkere tiltrækningskraft som motiv til at jagte skønheden? Ikke det store flertal af de kvinder, jeg har spurgt. De svarede næsten alle, at de udelukkende gjorde sig smukke for deres eget velværes skyld, selv om enkelte indrømmede direkte, at “kvinder konkurrerer selvfølgelig indbyrdes på deres udseende” og ikke mindst om mændenes interesse og gunst.

Set gennem biologiske briller tror jeg ikke på dem, der siger, at de ikke plejer deres udseende for at virke tiltrækkende. Livet er indrettet så listigt, at begge køn gør sig så tiltrækkende som muligt – midlerne er blot forskellige. Kvinder vil se godt ud, mens mænd konkurrerer om at være stærke, kompetente, ambitiøse og magtfulde. Kvinder værdsætter bestemt også en flot mand, men hans udseende får ofte en lavere plads på hendes ønskeseddel.

Men måske er denne jagt på skønhed så indgroet i kvinder, at de slet ikke skænker mænd en bevidst tanke, når de smukkeserer sig? Og dermed kan ovennævnte flertal af kvinder (overfladisk set) jo have ret i, at de gør det for deres egen skyld. Heldigvis virker det på mænd alligevel.

Egyptisk eyeliner
Ideen om den perfekte og mest frugtbare kvindekrop har ændret sig i forhold til tid og kulturer. Se for eksempel den over 20.000 år gamle Venus fra Willendorf. Kvinder har pyntet sig i årtusinder. I stenaldergrave er kvinder begravet med smykker, der er fundet flotte kamme, og i det gamle Egypten brugte kvinder øjenmakeup. Intet nyt der.

Men mænd har lettere ved at være tiltrækkende. Vores gener og personlighed sætter selvfølgelig nogle grænser, men vi kan træne os op til at være stærke, dygtige jægere eller højtlønnede arbejdere osv. Kvinder må i høj grad slås med deres gener og andre faktorer, som de ikke har indflydelse på.

Kvinder vælger jo ikke selv at få appelsinhud, strækmærker og tidlige rynker. Når deres frugtbarhed forsvinder ved overgangsalderen, rykker de før så tiltrækkende fedtdepoter fra hofter og bagdel om på maven og giver en mere maskulin kropsbygning, når produktionen af østrogen falder.

Undersøgelser har vist, at mænd finder kvinder mest attraktive, når deres taljemål er 0,7 gange hoftemålet. Dette forhold slår overgangsalderen så i stykker. Til en vis grad matcher mændene så denne proces med et fald i vores kønshormon, testosteron, og svagere potens – hvis vi ikke allerede er faldet døde om.

Også kvindernes hår, som de gør så meget for, bliver tyndere med alderen. Mens de fleste mænd kan acceptere at blive skaldede, er det et hårdt slag for kvinder, hvis de bliver udsat for et større hårtab. Mange af dem farver det grå hår for at kunne fremvise en ungdommelig vitalitet. En vis del mister et bryst til cancer. Forestil dig, hvad det må betyde for en kvindes selvforståelse.

Ekshibitionist og voyeur
Kvinder bebrejder jævnligt mænd, at vi kigger på kvinder, og skønhed er kun noget overfladisk, får vi fortalt. Dermed skal vi stemples som overfladiske og helst også skamme os. Men hvorfor puster kvinderne så til denne ild ved at gøre sig smukkere? Selvfølgelig fordi det virker, men den dydige kvinde undgår at tage medansvar for de efterfølgende løjer.

Det er okay. Sat på spidsen er rollefordelingen klar: Kvinden opfører sig som ekshibitionist og udstiller sig. Manden er den voyeur, der betragter hende og nyder synet.

Det spil kæmper kvinden en hård kamp dagligt for at være en del af med børnefødsler, uheldige gener og årenes gang som ubarmhjertige modstandere. For pokker, det må være hårdt at være kvinde. Giv hende et stort, varmt kram.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

2 comments

 1. mette says:

  Tak for et så forstående, klogt skriv.
  Ja, vi er en del, der havde andre planer med livet end at være i en kvindekrop – men det er nok heller ikke altid lige behageligt at være i en mandekrop….

  Det ideelle ville være, hvis vi alle kunne være fjer-lette, slanke, spændstige som springfjedre og en dag bare gå ud som et lys – uden varsel.

  • Ole Grosen says:

   Mette, tak for din kommentar.
   Jeg tror hverken, det er særligt let at være kvinde eller mand. Livet er drilsk, og det ender en dag.
   Men vi kunne måske gøre mere for at acceptere den ældningsproces, vi alligevel ikke kan undgå? Vi kan jo ikke gå rundt og se 21-årige ud hele livet igennem. Eller som skuespilleren Peter Falk svarede en journalist, der spurgte ham, hvordan det var at fylde 74 år: “Dejligt – især når jeg tænker på alternativet.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *