Hjem » Drænede æggestokke og bristede bobler

Drænede æggestokke og bristede bobler

Del dette indlæg

Overgangsalder, menopause, klimakterium. Flere navne betegner den periode, hvor en kvinde går fra at kunne få børn til ikke længere at kunne.

Hvad rager det dig som mand, vil du måske gerne vide? Det rager dig, hvis du selv er mellem 30 og 60 år og enten har en jævnaldrende partner eller gerne vil have en. For dette ophør af frugtbarhed påvirker langt de fleste kvinder og deres livskvalitet. Dermed får det også en indvirkning på dit liv, og især er denne viden vigtig, hvis du gerne vil forstå din kvinde og ønsker hende det bedste. For sådan er du, ikke?

I gennemsnit får kvinder deres sidste menstruation, når de er omkring 52 år, men det kan også ske så tidligt som midt i trediverne. Årsagen er, at kvinden ikke har flere æg. Modsat en mand der producerer sæd i hele voksenlivet, er en kvinde født med et bestemt antal æg, der blev dannet allerede i fosterstadiet.

Kvindens menstruationscyklus er stramt forbundet med en række hormoner. Uden at gå i detaljer med det, skrider vi direkte til en række konsekvenser og forandringer i overgangsalderen, som mange kvinder finder ubehagelige.

  • Hedeture
  • Nattesved og dårlig nattesøvn
  • Humørsvingninger
  • Nedsat sexlyst
  • Tørre slimhinder og dermed ubehag ved samleje
  • Inkontinens, at tisse i bukserne
  • Hjerte- og karsygdomme
  • Knogleskørhed
  • Flere rynker
  • Fedtdepoter flytter fra lår, hofter og bagdel til maveregionen

Der er flere andre symptomer, lige som der er kure imod dem. Netdoktor har en mere udførlig liste over symptomer og en artikeloversigt om overgangsalderen.

Sundhedsmagasinet fra DR har lavet denne udsendelse om overgangsalderen. Jeg vil foreslå dig at se den snarest, da man aldrig ved, hvor længe DR lader en udsendelse ligge på nettet.

DR-udsendelsen ser også på forskellige kure mod de ubehagelige symptomer fra “hormon-yoga” over planteøstrogen til konventionelle hormontilskud. Jeg er ikke læge og vil derfor ikke blande mig i dette. Eneste råd herfra vil være, at den enkelte kvinde taler med sin læge om disse ting.

Dating som et overophedet marked med hyperinflation

Du har sikkert hørt om it-bobler og boligbobler. De betegner markeder der går fra at udvikle sig roligt og med reel værdi bag prissedlen til at være oppustede kamikaze-økonomier, hvor det gælder om at få solgt ud, inden boblen brister og efterlader dig med kun lidt klamt sæbeskum på næsen.

Min egen aldeles uvidenskabelige påstand er, at netdating (især med apps som Tinder) og tidens almindelige individualisering og selvovervurdering nu præger den almindelige pardannelse og kærestejagt, og får det hele til at ligne sådan en skrøbelig boble.

Vi er i den grad ved at forvrænge vores opfattelse af, hvad vi kan tillade os at kræve af andre, og hvad vores egen reelle værdi på samme marked er. Forventningerne er i top, mens tålmodighed og selverkendelse er i bund.

Hvornår brister denne dating-boble? Det gør den hver gang, to mennesker mødes for første gang og begge går slukørede derfra. Så puster vi bare nogle flere, tomme sæbebobler op, swiper videre og bliver ufrivilligt en del af den store gruppe, der er singler i årevis uden at fatte hvorfor.

Dating- og kærlighedsboblen er allerede bristet. Vi nægter blot at indse det, mens vi klynger os til arketyper fra folkeeventyr og moderne romantiske komedier. Allersidst ønsker vi for alvor at gøre noget ved miseren ved at ændre på vores egne tanker og adfærd.

Vincent F. Hendricks, professor i anvendt filosofi, har netop udgivet bogen ”Spræng boblen – sådan bevarer du fornuften i en ufornuftig verden.” Han er en kløgtig mand, der nok kan skære igennem det miskmask af overfladiskhed, oppustede digitale berømtheder og almindeligt vrøvl og bullshit, der præger vores opfattelse af virkeligheden.

Hendricks taler ikke specifikt om dating og kærlighed, men uden at ryste for meget på hånden tør jeg godt selv trække den parallel også. Morten Mikkelsen har skrevet et glimrende interview med Vincent F. Hendricks i Kristeligt Dagblad, som jeg vil anbefale dig at læse.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *