Hjem » Han var kun ude efter sex

Han var kun ude efter sex

Del dette indlæg

“Du var kun ude efter sex.” Sådan kan svaret lyde fra en kvinde, du netop har slået op med. Herefter bliver der indkaldt til ekstraordinært møde i venindegruppen, hvor hun gentager sin anke: Han var kun ude på sex. Skulle hun have overset det, vil mindst en af hendes veninder formentlig huske hende på årsagen til, at du brød med hende: Han var kun ude efter sex.

Lyder det bekendt? Af forskellige årsager cirkulerer der et meme blandt kvinder om, at mænd gør det forbi, så snart vi har fået sex. Det er kun jagten, der interesserer os, lyder det.

Men hvorfor skulle vi dog gøre det forbi? Hvis kvinden er dejlig, og det er god sex, ville manden da være et fjols ved at afslutte noget, der åbenlyst er godt? Denne påstand bliver dog næppe fremført i forummet af veninder.

Lad os se virkeligheden i øjnene. Rigtig mange forhold begynder med en stormende forelskelse og næsten altid også med masser af sex, fordi den gensidige tiltrækning er så stor i situationen. Efter et par uger eller måneder glider de lyserøde briller, som alting blev set igennem, imidlertid ned, så både kvinde og mand begynder at se hinanden i et mere retvisende lys. Og så går mange forhold i stykker lige dér. Shit happens.

Analyse eller bare efterrationalisering?
Trist og ærgerligt er det altid, når et forhold går i stykker. De fleste modne mennesker kan imidlertid håndtere det. De slikker sårene og stiger op på hesten igen efter et stykke tid, klar til nye eventyr.

Mange vil føle denne tristhed, og mindst lige så mange vil tænke over, hvorfor dette forhold gik i stykker. Var det hendes skyld? Var det hans skyld? Var det begges skyld? Kunne det være undgået?

De, der slår op, fortæller imidlertid sjældent hele sandheden om, hvorfor de gør det forbi. Oftest er det for ikke at såre den anden. Skulle vedkommende endelig fortælle hele den ubesmykkede sandhed, vil den anden alligevel ofte tro, at der stadig er nogle ufortalte grunde.

Det åbner for forsøg på analyser, formodninger og efterrationaliseringer. Han var kun ude efter sex er for mange kvinder et resultat af de to førstnævnte. Som regel er det dog en kærkommen efterrationalisering. Lad os se på tre forskellige scenarier:

Når han gør det forbi efter sex
Selvfølgelig er der gange, hvor mænd kun er ude på en engangsaffære. Det sker. Men der er ingen systematik. Vi sidder hverken enkeltvis og planlægger eller konspirerer i et hemmeligt patriarkat med den hensigt at nedlægge kvinder og forlade dem straks efter. Der er ikke noget bevidst motiv.

Dropper manden en kvinde, kan der være mange forskellige grunde: Sjælden og/eller dårlig sex, hun vil præsentere ham for venner og familie efter en uge, hun sms’er og ringer ti gange om dagen, hun kritiserer hans tøj, hans venner og hans fodbold, hun lægger store fremtidsplaner inden for den første måned. Hun er simpelthen irriterende.

Klik, og få mere at vide om mænd

Der kan være 117 forskellige grunde. En væsentlig en kan være, at han kort og godt ikke synes, at de to passer sammen. Han går ikke fra hende, fordi de dyrker sex.

Men kvinden kan naturligvis ikke lide at indse, at hun selv har nogle fejl, der i hans øjne gør hende uegnet som kæresteemne. Så er det mere belejligt at sige Han var kun ude efter sex.

Når han gør det forbi før sex
Adam og Eva flirter. De dater, går i byen sammen og taler godt sammen. De kysser, og de krammer, og det står på i ugevis. Seksuelt bliver bekendtskabet imidlertid aldrig. På et tidspunkt trækker Adam sig. Han frygter, at Eva enten ikke har lyst til sex, eller at hun i hvert fald ikke har lyst til det med ham.

Han bliver naturligvis frustreret seksuelt, fordi Eva er der lige for næsen af ham, uden at der sker noget. Følelsesmæssigt føler han sig også afvist, når hun ikke har lyst til ham, som han har det til hende. Han trækker stikket for at undgå yderligere smerte og for at finde en anden kvinde, der gengælder hans lyst og følelser.

Eva bliver sikkert også ked af det. Heldigvis har hun veninderne, der beroliger hende med, at Adam kun var ude på én ting. Da han ikke fik den, skred han. For sådan er mænd.

Mere sandsynligt er det et andet fænomen, der er på spil her. Eva forsøger at kontrollere situationen (læs: Hvornår de har sex). Det gør hun ved at udsætte sex, til hun er klar – hvis hun bliver det. Denne taktik kan være helt reel, men den kan også være et forsøg på at tage styringen uden hensyn til mandens behov. Den kløgtigere kvinde ved, at hun ikke kan trække denne situation ud i måneder, uden at manden gør det forbi. Den knap så kvikke gennemskuer det aldrig. Men i sådanne situationer har det karakter af et magtspil.

Når hun gør det forbi
Så er der alle de gange, hvor det er kvinden, der gør det forbi. Kvinder tager nemlig initiativ til dobbelt så mange skilsmisser som mænd. Selv om hun slår op tidligt i bekendtskabet, er der aldrig nogen mand, der bebrejder hende, at hun kun var ude på sex. Eller ude på bekræftelse, et følelses-fix eller en stribe gratis byture. Nej, sex er den slemme slange i åbenbaringen, og ansvaret for at ødelægge idyllen med sex er mænds alene.

Der er indlysende fordele ved at give mandens lyst til sex (uanset om han får det eller ej) skylden for, at et forhold går i stykker: Ansvaret for et brud placeres udelukkende på partneren, mens den anden fremstår skyldfri og kan bevare sin selvfølelse intakt. Oven i hatten er det en skamme-taktik, der går ud på at bebrejde manden hans naturlige lyst. Det er en nem “kritik” at række ud efter.

Der er situationer, hvor manden kun er ude på sex. Lige som der er situationer, hvor hun blot savner en hurtig tur i nærmeste høstak. Sådan er mennesker, selv om mænd sikkert tager føringen i denne disciplin.

Endelig skal vi også nævne “hævnknaldet,” hvor manden har ventet så længe på sex, at han for længst har mistet respekten og interessen for hende som kvinde og menneske. Nu gider han kun sex, fordi det giver ham en følelse af trods alt at have fået lidt ud af sine bestræbelser. Det er vrede og til en vis grad hævn. Ikke pænt.

Hvad du kan gøre ved alt dette
Bliver du anklaget for kun at være ude på sex, kan du ignorere denne type anklage som grundløs, hvis du ellers har rent mel i posen. Vær ligeglad, du har næppe held til at overbevise hende alligevel.

Det kan straks blive mere ubehageligt, hvis du opsøger dine partnere i bekendtskabskredsen, på jobbet eller i nabolaget. Så er sådan et rygte som kynisk scorekarl ikke godt at få hæftet på sig.

Dels risikerer du, at især kvinder vil se ned på dig og tale dårligt om dig. Dels vil det blokere dine fremtidige muligheder for at finde en partner i gruppen. I så fald må du forsøge med damage control ved at fortælle din version af historien til dem, du har tillid til. Derefter må du krydse fingre for, at de vil støtte dig, hvis sladderen tager overhånd.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

4 comments

 1. Tomas says:

  …. foruden den subtile nedvurdering af sex, der ligger i “kun sex”. Det er sjældent der dermed menes “udelukkende sex”. Som oftest ligger der også en nedvurdering af sex (som er rå og beskidt og … “mandlig”) i forhold til følelser (som er fine og rene og “kvindelige”).

  Selvom fakta er, at det er to forskellige ting – ikke bedre eller ringere end den anden, men forskellige.

 2. Mandsen says:

  Meget interessant indlæg.

  Jeg faldt herind via en Google-søgning fordi jeg lige har haft en “lille episode”, som jeg ikke lige ved hvordan jeg skal greje.

  Jeg har lige været på en date med en pige, som var rigtig dejlig at skrive med, og som også tiltrak mig udseendemæssigt qua de billeder hun havde sendt mig. Efter en lang dag sammen, hvor vi fik snakket og grinet en masse, spist og drukket kaffe, og haft det ret hyggeligt, får jeg kysset hende “in the spur of the moment” og vi ender i sengen – og lige dér går det op for mig, at jeg altså ikke er tiltrukket af hende fysisk. Jeg har før prøvet at trække mig lige i sidste øjeblik, og det blev noget værre pinligt noget, så jeg vælger at gøre det så godt for hende som muligt, og passe på med hvad jeg siger, og bagefter er hun heldigvis tilfreds med resultatet.
  Jeg kører hende hjem, kysser godnat og dagen efter skriver jeg pænt tak for en hyggelig dag i går. Men jeg kan mærke på det hun skriver, at hun gerne vil mere, men det vil jeg ikke. Så jeg dæmper mine svar ned og lader der gå god tid imellem – jeg er meget opmærksom på, at hun ikke skal få “the silent treatment”, for det har hun ikke fortjent. Men jeg er godt nok i vildrede med hvordan jeg får det sagt på en pæn måde.

  Jeg er netop bange for, at det virker som om, jeg lige holdt hende ud indtil jeg havde fået stillet min sexlyst. Jeg havde lyst lige i øjeblikket, men det forsvandt da vi lå i sengen – men det kan jeg jo ikke sige til hende, så virker det som om jeg gjorde det af medlidenhed eller noget. Så hellere finde på en anden undskyldning, som selvfølgelig bliver ynkelig og lidet troværdig, og så er jeg en skiderik.

  Det er sket for mig før, at jeg dagen efter sex med en kvinde, finder ud af, at hende har jeg egentlig ikke lyst til at se mere. Hvis man ikke lover noget (og ellers har været hensyntagende nok), er det så ikke okay, at betragte sex som en del af daten – som en del af det man tjekker hinanden ud med? Alt kan jo være fint og dejligt ved den anden, men hvis sex bare ikke virker for een, så skal man vel ikke have dårlig samvittighed over det, skal man?

  Jeg var engang kæreste med en kvinde, som påstod, at hun først blev forelsket i en mand efter hun havde haft sex med ham. Hvordan passer det lige sammen, tænker jeg.

  • Tine says:

   Sådan har jeg det. Jeg er aldrig blevet interesseret i en mand før jeg havde haft sex med ham (eller som det mindste snavet med og gramset på/med), dvs det var mænd jeg mødte i byen, jeg blev interesseret i.

 3. Ole Grosen says:

  Mandsen, tak for en lang og læseværdig kommentar!
  For at tage det sidste først: Jeg tror, det er almindeligt, at kvinder er mere tilbøjelige til at gå “all in” efter sex. Måske fordi mange kvinder bruger mere tid end mænd på at se en partner an inden, tøjet ryger af, men hvis sex så også er i orden, åbner de for kærlighedsslusen.
  Mænd er mere tilbøjelige til at lade det nederste hoved afgøre, om der er seksuel tiltrækning – i hvert fald i første omgang. Synes vi så, at kvinden ikke er tiltrækkende nok, foretager vi et mere eller mindre strategisk tilbagetog.
  Du skriver, at du nogle gange har mistet lysten til en kvinde i sidste øjeblik. Det har du fuldstændig lov til, lige som kvinder må trække sig. Jo, måske vil en sådan kvinde opleve dig som et skuffejern (jeg har oplevet det samme), og mange mænd vil blive skuffede eller bruge et ord, der begynder med narre- om en kvinde, der pludselig skifter mening. Men: Vi kan ikke styre andre mennesker, kun os selv, så vi kan lige så godt opgive at prøve at være spindoktorer, når det gælder andres følelser.
  Hele din kommentar viser med al tydelighed, at du gerne vil tage hensyn til et andet menneskes følelser og vil gå langt for ikke at såre det. Bravo, opførte flere mennesker sig sådan, ville verden være et mere rart sted! At du svarer lidt kort og med en vis ventetid, viser forhåbentligt den aktuelle kvinde, at du ikke er så interesseret. Det synes jeg er en fin og diplomatisk måde. Virker den ikke, må du være mere direkte. Måske kan du finde noget brugbart her https://www.mandensmanual.dk/alle-lyver-paa-dating-og-det-er-helt-okay/ og her: https://www.mandensmanual.dk/afvisninger-og-dates-laer-at-mestre-det/
  Du gør det godt, men så kan du heller ikke gøre mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *