Hjem » Hold nu op med at ødelægge dating for de seriøse

Hold nu op med at ødelægge dating for de seriøse

Del dette indlæg

Av, det var vist en grim overskrift, for hvem kan gøre sig til dommer over, hvad der er seriøst, og hvad der ikke er? Lad den, der er ren, kaste den første sten, som skrevet står.

Lad os lige begynde med at se på ordet seriøsitet i en datingsammenhæng. De fleste vil nok forbinde det med egenskaber, som at et forhold er forpligtende, at det er offentligt kendt i modsætning til hemmeligt, at det er monogamt og lignende. For en hel del betyder det også at flytte sammen med partneren, for nogle skal der også være guldringe og vielsesattest.

Ovenstående definition kan passe godt til dem, der vil det traditionelle parforhold – for eksempel som basis for et familieliv med børn. Mange er imidlertid endnu for unge til at gå i netop de tanker, og andre har været det hele igennem og er blevet skilt, eller de leder blot efter en partner sent i livet. Vi kan have så mange forskellige udgangspunkter.

Har folk det fint med at bo hver for sig, kan de vel godt have et seriøst forhold. For min skyld kan de også være seriøse med hinanden, hvis de er enige om, at have affærer ved siden af – dem om dét. I datingsammenhæng ligger problemet med manglende seriøsitet et andet sted, så lad os prøve at redefinere det.

Forestil dig en trekant, hvor vi benævner de tre hjørner romantik, sex og kærlighed. Denne trekant er vores forhold. Nogle mennesker er tilbøjelige til at søge mere mod et af hjørnerne end de to andre. Nogle vil måske ligge på den ene side mellem to poler. Enkelte vil sikkert også ligge nogenlunde i midten.

Alle vil de dog placere sig inden for trekantens grænser. Så de søger en anden at dække disse behov med. De er seriøse – i hvert fald i datingsammenhæng vil jeg påstå. De useriøse har andre dagsordener.

De ser dig ikke som en jævnbyrdig partner
Bag mange datingprofiler gemmer sig folk, der allerede er i et parforhold. Nogle er sikkert åbne for en affære, men jeg gætter på, at mange af dem blot har trang til at undersøge deres egen kursværdi på markedet. Uanset om de er singler eller ej, har undersøgelser vist, at fire ud af ti Tinder-brugere overhovedet ikke har til hensigt at mødes med nogen IRL.

Datingsites er fulde af mennesker, der søger andre behov opfyldt end dem, man normalt forbinder med en partner. De er der for at få opmærksomhed fordi de er forfængelige, et ego-boost, en kavaler der betaler middagen, et engangsknald, en havemand, tidsfordriv, en social krykke…listen kan du gøre så lang, som du gider. Har du prøvet onlinedating i en måned, er du uden tvivl stødt ind i folk med alle mulige og umulige forventninger.

Fælles for mange af disse forventninger er, at de ikke har noget særligt med en partner, endsige en kæreste, at gøre. De handler næsten også altid om, hvad disse mennesker mangler – ikke om hvad de kan give. Det er disse mennesker, jeg vil kalde de useriøse.

Et datingsite må i mine øjne være for mennesker, der søger en eller anden form for forbindelse jævnfør trekantsmodellen ovenfor. Om de søger en elsker, en brudgom eller noget midt imellem, skal jeg ikke blande mig i. Men det er ikke stedet at søge en handy- og havemand, eller en kvinde til et bekendtskab, der kun udfolder sig online, fordi fyren frygter kvinder, som de er i virkeligheden. Sådan noget er en helt anden og skjult dagsorden, og der hænger en grim lugt ved den, hvis man foregiver at søge en partner.

Jeg dater for at gå på dates
Men er det egentlig ikke i orden, at man betragter datingsites som alle andre sociale medier, der også kan være en platform for vennetjenester og nogle at dele tanker med på skrift?

Nej, det er det ikke, for du spilder andres tid. Du ødelægger det for alle dem, der går ind i datinguniverset for at finde en partner af en eller anden slags. De er der ikke for at få fikset en stoppet køkkenvask, finde en penneven, være terapeut i en andens møgliv, eller at være påhæng til en der synes det er pinligt at dukke op til festen alene og praktisk med privatchauffør til hjemturen. De seriøse er der for både at give og modtage.

For nogle år siden begyndte datingsites at have nye kategorier for, hvad folk søgte efter udover de sædvanlige som kæreste, ven osv. En af dem var “Date.” Formålet med at være på et datingsite var altså, for nogle, at gå på dates. Dates var ikke længere midlet til at lære andre at kende for at få et forhold – de var selve målet.

Nogle vil så sige, at man ikke kan søge en kæreste. At det er noget, der ligesom opstår af sig selv, hvis kemien er der. Men det er en helt anden diskussion, og du kan da sagtens være på udkig efter en kæreste. Det er bare ikke nogen god taktik at signalere det så kraftigt, at du virker panisk.

Stop med at bruge onlinedating til at få lappet dit liv eller din cykel. Hold nu op med at ødelægge dating for de seriøse, kunne et opråb lyde. Men hvorfor skulle disse mennesker gøre det?

Vi gør normalt det, der giver os en gevinst af en eller anden slags, lige som vi forsøger at undgå det, der påfører os lidelse. Så hvis du kan bruge en gratis app til at få opmærksomhed og føle dig digitalt nusset bag de virtuelle ører, hvorfor så stoppe? En håndfuld matches på Tinder går lige i hjernens belønningscenter og sender et skud dopamin ud i blodbanen. Det er et overfladisk fix, men det er nemt, gratis og føles godt i nuet. Derfor bliver folk ved.

Sådan undgår du de værste
Dating er svært nok for dem, der søger romantik, sex og kærlighed og gerne vil have alle tre ting. Hvad de forventer, og hvad de kan tilbyde, kan være meget forskelligt. Men de prøver, for de vil gerne et andet menneske. Alene af den grund er de, hvad jeg vil kalde seriøse.

Man skulle tro, folk altid ville sætte deres pæneste fod forrest, når de skriver en datingprofil. De useriøse, der ønsker at bruge dig til alt andet end et forhold, er anderledes. De er ikke så socialt lydhøre, og derfor er de ofte for åbenmundede og direkte, når de skriver deres profiltekst.

For eksempel bruger de vendinger som alt er så kedeligt, når man skal opleve det alene. De nævner selskaber, hvor de er trætte af altid at være den eneste single. Eller de har et sommerhus og søger derfor en handy man – hvor vil det være hyggeligt, at du maler og slår græs, mens jeg laver aftensmaden.

Lyder dette som et romantisk forhold? Eller søger disse mennesker snarere et arbejdsfællesskab eller et værn mod ensomheden? I et godt forhold hjælper man naturligvis hinanden. Men disse profiler fokuserer typisk for meget på praktiske opgaver og sociale forventninger. Ønsker du en jævnbyrdig partner, eller er du tilfreds med at være terapeut og entertainer? Så er du advaret.

Der er masser af glimrende singleklubber, singlerejser og andre tiltag, hvor samværet er i centrum, og hvor en partner kan være en sidegevinst men ikke er det eneste formål. Vi har et rigt foreningsliv, hvor du kan nyde dine fritidsinteresser og samværet med ligesindede.

Vil du lære at brodere, så gå til korssting. Vil du lære at justere tændingen på bilen, så meld dig til aftenskolens autohold. Det samme burde gælde for onlinedating. Her melder du dig ind for at møde en partner.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *