Hjem » Hvad er gode steder til de første dates?

Hvad er gode steder til de første dates?

Del dette indlæg

Den anden dag diskuterede jeg med en af mine voksne børn. Emnet var: Hvad er gode steder til de første dates? Junior argumenterede for at gå i biografen sammen, mens den gamle påpegede det kejtede i, at man ikke kunne tale sammen under filmen men var henvist til at sidde tæt og tavst sammen med en fremmed. Man kunne da bare finde en cafe bagefter, så havde man også filmen at tale sammen om, var den sidste trumf fra den unge herre.

Jeg købte den dog ikke. De første dates kan være svære nok for begge parter. At være henvist til at sidde i mørket og sende hinanden små blikke som eneste kommunikation er lidt for udfordrende, når man ikke har noget fælles fundament.

Jeg læste for nylig om en moden mand, der bevidst og konsekvent tog kvinder med på nogle rigtige action-dates fra dag et. Jet-skiing var hans favorit, og han brugte bevidst denne strategi for at luge de kvinder ud, der ikke var lige så vilde med fart og power som ham selv.

Fint, hvis det virker for ham. Jeg kunne bare forestille mig, at en del kvinder gik mindre op i action end mænd uden at være dårligt partnermateriale af den grund. Jeg er heller ikke en af dem, der mener, at man behøver at have en masse fælles interesser for at have det godt sammen. Dyrker vi noget forskelligt, har vi mere at glædes ved og fortælle hinanden om – også selv om den anden part ikke helt forstår ens glæde ved aktiviteten.

Lad være med at opstille en stribe betingelser
Hans strategi er også en test. Hvis du vil være sammen med mig, må du leve op til A, B og C. Det reducerer naturligvis kandidaternes antal til dem, der har de samme konkrete interesser som ham, men jeg er sikker på, at han også sorterer en masse kvinder fra, der er dejlige uden at have lyst til at sidde bag på en jet-ski.

At opstille en række betingelser og forhindringer for den anden, allerede på første date, virker ikke tiltalende, synes jeg. Det er vigtigt at stå fast på de principielle, ufravigelige krav her i livet. At møde et andet menneske kræver imidlertid åbenhed, og det viser man ikke ved at stille en forhindringsbane op for andre.

Testet blev jeg selv, da jeg engang forsøgte at aftale en date med en kvinde. Hun insisterede på, at det skulle være restaurant og middag. Jeg foreslog noget mere afslappet, for jeg tænkte, det kunne blive en lang og pinlig aften, hvis en eller begge vidste, at det var et dårligt match, allerede inden menukortet landede på bordet.

Et andet problem med at spise middag med en fremmed er, at man oftest sidder over for hinanden og rimelig tæt. Det kan virke lidt konfronterende for alle, når fremmede rykker ind i det, man kalder intim-sfæren, og man er henvist til at se på hinanden hele tiden, fordi det ville være for uhøfligt at lade blikket vandre omkring.

Intim-sfære og sociale afstande kender du sikkert fra dit eget liv. Fremmede holder en afstand på en lille meters penge, når de kommunikerer, mens vi lader venner, familie og kæreste komme helt tæt på. Men bemeldte kvinde holdt fast i sit. Formentlig for at tjekke mit engagement i forehavendet, min lyst og evne til at klare regningen eller måske bare som et magtspil. Det tabte vi i så fald begge: ingen date.

De gode og positive rammer for en date
Naturligvis vil vi hellere opleve det glade og positive end de lidt negative eksempler ovenfor. Pointen her er bare, at vores valg tit bliver gode af sig selv, når vi lader være med at vælge det dårlige. Lad os se på nogle af de steder og rammer, vi kan skabe, så en date bliver god for begge parter.

Når de fleste af os overlever konversationen med en ukendt borddame eller -herre ved den store familiefest, er en af grundene, at vi sidder ved siden af hinanden. Vi er ikke tvunget til at låse hinandens blik fast hele tiden, og det er befriende. Vi kan se hen på noget andet, og vi deler det samme point of view, så vi kan henlede hinandens opmærksomhed på de andre gæster, borddækningen, et maleri på væggen, udsigten gennem vinduet osv.

Arranger dates på samme måde. Gå en tur ved siden af hinanden, sæt jer ved siden af hinanden på cafeen eller på en bænk ved søen eller i skoven. Det giver jer begge lidt mental luft, uden I behøver at overskride de sociale afstande. Omvendt kan I også hurtigt rykke tættere sammen, hvis I får lyst til det.

Hvis der sker noget omkring jer, eller blot er noget at se på, kommer I ikke til at mangle noget at tale om. En tur gennem byen kan give samtaleemner om næsten alt: trafikken, de evindelige vejarbejder, mennesker I ser på jeres vej, flotte eller grimme bygninger, lokalhistorie eller jeres hemmelige favoritsteder.

Naturen, eller bare en tur i parken, kan inspirere til mere personlig snak og lommefilosofiske emner. Cafeer er okay, hvis I kan tale sammen nogenlunde ubemærket. Men der kan være bonuspoints til dig, hvis du hiver termokanden og de hjemmebagte småkager op af rygsækken – eller sætter trumf på med et lille gasblus og kogekarret, når du brygger hende en kop varm kaffe eller kakao.

Ser I legende børn, en annonce for ferierejser eller et skilt med “hus til salg,” kan det sætte gang i snakken om fremtidsplaner og drømme. Men lad være med at foregøgle hende, at du snart har lyst til at blive far, hvis du søger et forhold, der alene handler om sex og hyggeligt samvær en gang om ugen. Det ville være manipulation.

En tur på et museum åbner også for inspiration. Måske foretrækker hun at se på dragterne, mens du er mere optaget af våbnene, men hvad gør det? I oplever noget sammen og kan tale om det. Ekstra godt er det, at man naturligt kan drive nogle meter væk fra hinanden og nærstudere forskellige ting og så finde sammen igen. Den slags små pauser kan være velkomne i en situation, nogle kan føle lidt stressende.

Pluspoints for lidt planlægning
Eller gå i Tivoli sammen, på et bymarked eller et loppemarked. Også der kan I veksle mellem at tale om personlige emner, og hvad I oplever. Eller spil noget sammen: minigolf, et slag backgammon, bordtennis, eller måske har cafeen en quiz, hvis spørgsmål og svar kan blive springbræt til andre emner.

Brug din fantasi, der er masser af muligheder, og spørg gerne hvad din date kunne tænke sig – og især ikke kan lide. Drikker hun kun te, er en hardcore kaffebar ikke det bedste sted, og eventuel højdeskræk vil heller ikke gøre daten uforglemmelig på den gode måde, hvis du inviterer hende op i et højt tårn for at nyde udsigten.

Husk, som mand giver det pluspoints, at du har gjort dig nogle tanker om jeres date og har planlagt lidt på forhånd. Ikke som kontante skemaer, der skal overholdes til punkt og prikke – bare så jeres stævnemøde får lidt mål og retning. Plus en god stemning. Det bliver hun glad for.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

One comment

  1. Steen says:

    Fælles for biografturen og gåturen er, at man kommer til at være side om side. At sidde ansigt til ansigt er, hvad kropssprog angår, konfrontatorisk. Det er ikke formidlende for en intim kontakt. Plus – det er lettere at glide ind i et kys, når man sidder ved siden af hinanden 🙂
    I virkeligheden kan man overtage marketing-mantraet: KISS (Keep It Simple, Stupid). En date, der ender med, at man aftaler, at man lige skal fordøje indtrykket, og så ringer/skriver sammen senere, er nærmest en høflig måde at sige nej tak. En date går fra punkt a til punkt b. Nu er kaffen/vinen drukket – tak for i dag. Eller: “Jeg har altså virkelig lyst til at byde dig på en kop/et glas mere”. Så er man i nuet og tilkendegiver, at man nyder selskabet. Hvis den kvinden ikke har lyst, så er det i hvert fald afklaret, men hvis hun svarer “Jeg har lyst til at sige ja” eller “nej tak, men jeg vil blive glad for at blive surgt en anden dag.” så er den gensidige interesse fastslået.
    Så den – i hvert fald i oplægget – korte date har langt flere muligheder end den lange.
    Noget helt andet er sex-daten, hvor man mødes hos den ene eller den anden privat. Der kræver det virkelig at man tør stå ved sig selv at sige tak for kaffe – inden man har fået den 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *