Hjem » Hvordan vælger manden en kæreste?

Hvordan vælger manden en kæreste?

Del dette indlæg

 

Hvordan vælger manden en kæreste?Det gør han slet ikke, for manden er ikke interesseret i en partner. Han tænker kun på en ting, og det gør han med en bestemt legemsdel. Følelser har han derimod ikke mange af, og så er han bange for at binde sig. Det mener mange kvinder i hvert fald. Problemet er bare, at dette er forkert. Så hvordan vælger manden en kæreste, når han alligevel gør det?

Lad os begynde med at slå et par ting fast. Det er først og fremmest singlekvinder, der mener, at mænd ikke er interesseret i et forhold. Især hvis de også er blevet svigtet, har haft uindfriede forventninger, et forhold der led en trist skæbne, eller hvis de har svært ved at tiltrække en mand. Den negative opfattelse er forståelig, men fakta ser anderledes ud.

De fleste voksne danskere lever nemlig i en form for forhold, og forudsat at det er heteroseksuelle par, består disse forhold af lige mange kvinder og – tadaa – mænd.

68 pct. af mænd synes, det er afgørende for dem at leve i et parforhold, mens det samme gælder 56 pct. af kvinderne, påpegede Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet, for nylig i DR. To tredjedele af mænd synes altså, at parforholdet er meget vigtigt, mens kun godt halvdelen af kvinder deler den opfattelse.

Til gengæld er det kvinderne, der tager initiativet til dobbelt så mange skilsmisser, som mænd gør. Tallene viser altså, at mænd gerne vil være i et forhold og nødigt forlader det igen.

Mænd tester også kærestepotentialet

Det er næppe nogen trøst for den kvinde, der gerne vil have et fast forhold til en mand, men har svært ved at finde og holde fast i ham. Så hvordan vælger manden en kæreste, når han – trods alle fordomme – faktisk gør det? Hvordan knækker kvinden denne kode?

Klik, hvis du vil forstå mænd bedre

Det gør hun ved at forstå, at manden tænker, føler og handler anderledes end hende, når det handler om at etablere et forhold. Hun behøver ikke at være begejstret for, hvordan mænd generelt agerer, men hun må acceptere, hvordan virkeligheden er, præcis som mænd må.

Selvfølgelig er der mænd, der er forsigtige og seksuelt tilbageholdende, mens der er kvinder, der tager seksuelle initiativer, er frembusende, og er ligeglade med om en engangsaffære udvikler sig til noget mere. Endvidere kan begge køn have forskellige holdninger til disse ting afhængigt af, hvor de er i livet, hvilke valgmuligheder de aktuelt har, og hvor meget lyst de har til sex på et givent tidspunkt.

Men generelt er det manden, der er hurtig til at tage initiativet, og kvinden der lige vil se bejlerens motiver og formåen lidt an, inden hun slår dynen til side. Mænd synes at være mindre kræsne, mens kvinder er mere fornuftige, når det gælder valget af sexpartner.

Mænd må acceptere, at kvinder sjældent spurter om kap for at nå hen til sengen, når de to knap kender hinanden. Og kvinder må acceptere, at mænd er hurtigere på den seksuelle aftrækker, mens hun selv vil vente lidt.

Når kvinder tjekker mænd

At naturen har udstyret mænd med mere seksuelt initiativ og kvinder med mest fornuft til at vælge en partner, der effektivt tager del i yngelplejen, har vi været inde på før i Mandens Manual. Ligeledes at disse mål og metoder godt nok er forskellige, men at de tilsammen giver afkommet de bedste chancer for at klare sig. Tilmed er begge køn så kløgtige, at vi ved, hvordan vi skal få det modsatte køn på krogen.

Kvinde, du ved godt, hvordan du selv opererer, når du er på jagt efter et fast forhold, ikke? Du tjekker manden ud og prøver at teste, om han er en god partner:

 • Overholder han sine aftaler?
 • Følger han sine fine ord op med handling?
 • Kan du komme overens med ham?
 • Er han solid og økonomisk ansvarlig?
 • Står han fast og er handlekraftig, hvis der opstår problemer?
 • Er han kærlig, opmærksom, betænksom og gavmild?
 • Er han en god elsker?
 • Osv. osv.

Breaking news: Manden gør præcis det samme som dig. Han gør det bare i en anden rækkefølge. Hvorfor? Fordi han er en mand, og fordi mænd er anderledes end kvinder.

Lidt firkantet sagt, så vil du som regel sikre dig, at du er sammen med en mand med mange gode talenter, inden du vurderer ham seksuelt. Derimod vil han sikre sig, at du er en kvinde med seksuel lyst til ham, inden han vurderer dine andre gode egenskaber.

Begge køn stiller krav før de binder sig

En vigtig ting har I dog til fælles. I vil begge have, at hele pakken er god, inden I knytter jer til hinanden i et fast forhold. Det er blot jeres måde at undersøge pakkens indhold og kvalitet på, der er forskellig.

Lad os skrue op for generaliseringen og krybe indenbords i den gennemsnitlige mandehjerne for at få svar på spørgsmålet hvordan vælger manden en kæreste? Hans fremgangsmåde er enkel og overskuelig, når han får øje på en kvinde, og de indleder et bekendtskab:

 1. Halløj, hun ser dejlig ud. Hende vil jeg gerne i nærkontakt med. Har hun også lyst til mig? Hvis ja, begynder han at gøre kur. Hvis nej, stopper processen her.
 2. Er hun rar og nem at være i selskab med? Hvis ja, intensiverer han sit kurmageri. Hvis nej, stopper processen her, eller hun bliver kun en bolleven.
 3. Er hun fornuftig, rimelig og ansvarlig? Hvis ja, går han videre. Hvis nej, bliver hun en, han ses med i et stykke tid, men ikke som kærestemateriale.
 4. Fungerer vi godt sammen, kan vi tage fælles beslutninger, og spiller det sammen med vores respektive venner og familie? Hvis ja, går han videre. Hvis nej, har forholdet helt sikkert en udløbsdato.
 5. Ser hun ham som den han er, respekterer hun ham, er kærlig, og er han stadig vild med hende – ja, elsker hende ligefrem? Hvis ja, går han all in – det skal være de to, så længe han lever. Hvis nej: Hun kunne være blevet en god kæreste, men det er ikke hende, han vil satse alt på.

Bemærk, at mandens primære mål er at finde en kvinde, der er så tiltrækkende, at han har lyst til sex med hende. Måske er det lettere at vende bevisbyrden om og sige, at han i hvert fald ikke bejler til en kvinde, han finder seksuelt frastødende. Han har også andre mål, men hvis ikke det seksuelle ser ud til at kunne fungere, bliver bekendtskabet meget kort.

Var han kun ude på en ting?

Der er et hav af forskellige ting, der afgør, om en mand bliver tiltrukket af en kvinde, og mænd har vidt forskellige måder at prioritere deres andre ønsker på. Nogle af disse mekanismer er måske ubevidste, mens han tænker grundigt over andre. Mænd følger – fuldstændigt som kvinder – en form for flow chart for at vurdere den andens partnerpotentiale.

Men da mænd oftest vil tjekke den seksuelle kompatibilitet så tidligt som muligt, sker det jævnligt, at manden afbryder forholdet nogle dage, uger eller et par måneder efter, at de to er begyndt at have sex sammen. Det får en hel del kvinder til istemme det velkendte omkvæd Han var kun ude på sex.

Jo, måske var han kun ude på sex. De mænd findes absolut. I mange tilfælde mister manden imidlertid interessen, selv om det seksuelle var godt nok, men hans følelser viste sig ikke at kunne følge med i længden, eller kvinden havde ikke de egenskaber, han håbede på. For mænd tænker også på andet end sex.

Jeg forstår udmærket de mange kvinder, der synes, at de åbner deres sjæl, hvis de spreder deres ben, og at et brud derfor føles voldsommere, efter de to har delt seng. Hun har jo investeret sine følelser allerede. Mænd investerer også gerne deres følelser, men disse følelser vokser som regel over tid, når han lærer kvinden bedre at kende.

Klik, og få 10 gratis datingtips og nyhedsbrevet direkte i din indbakke

I samme gruppe af misforståelser er situationen, hvor manden fra begyndelsen ved, at han aldrig bliver interesseret i et forhold med kvinden. Men hov, det er længe siden, de hygger sig i baren, har fået lidt at drikke og har begge lyst til den gode gamle leg. Så er der ikke langt til engangsknaldet.

Afhængigt af sine muligheder kan manden sagtens gå på kompromis med sine krav til en kæreste, hvis han er trængende nok. Det kan kvinder også finde ud af, men sjældent så udpræget som mænd gør det.

Mænd og kvinder er lige gode om det

Af de kvinder, der knytter følelser og sex sammen, vil en del føle sig sårede. Især hvis de syntes, at manden var et dejligt hug og måske et bedre eksemplar end de mænd, der normalt lægger an på dem. Jo, nogle gange tager mænd, hvad de kan få, og de kan “bolle nedad” men kun for en nat eller to. Og så føler kvinden sig som et objekt, der er blevet brugt, og det er en ubehagelig følelse.

Men, kvinde, er det ikke sket på et tidspunkt, at du har brugt en mand? Måske ikke direkte seksuelt, men at du har vidst, at denne her fyr var god nok i en periode, men at du ikke så langsigtede muligheder i ham? Måske kunne du ikke engang drømme om at have sex med ham, men det føltes alligevel rart at blive ringet op, modtage søde sms’er, blive inviteret ud, underholdt og føle sig lidt feteret, mens du lod tiden gå?

Eller er det sket, at en kvinde har slået op med en mand, efter de har haft sex? Selvfølgelig. Manden går bare ikke rundt og siger, at kvinden kun var ude på sex og droppede ham, da hun havde fået det.

Lidt karikeret kunne vi sammenfatte det til, at hvis en mand ikke har råd til at gå på luksusrestaurant, nøjes han somme tider med at stille den akutte sult ved pølsevognen. Lige som en kvinde kan takke ja til invitationen og nyde maden og selskabet vel vidende, at hun bagefter vil drikke kaffen hjemme – alene.

Konklusionen på det hele? At både mænd og kvinder prøver at nå deres mål ved at optimere de muligheder, de nu har, uanset om disse mål er kort- eller langsigtede. At begge køn, bevidst eller ubevidst, har strategier og taktikker. At mænd og kvinder gør, som de gør, fordi de netop er mænd og kvinder – ikke fordi det ene køn er bedre eller værre end det andet. At det tager tid – og kræver mod – at lære hinanden godt at kende. Og endelig at vi alle kommer længst, hvis vi som minimum kan acceptere, at disse forskelle er der og lærer at mestre dem nogenlunde.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: Anne Worner

Del dette indlæg

8 comments

 1. Mette says:

  Virkelig interesant. Er netop kommet ud af et meget kort stormfuldt bejleri. Er mega skuffet over at sprede ben og så blive droppet bagefter. Især fordi jeg bad manden om at tage den med ro, da jeg følte mig lidt presset. Er trist. Jeg forstår dog ikke den tilbagemelding jeg har fået, er mega forvirret. Manden vil gerne være venner gå i teatret til koncert, skrive og også komme forbi?!? Han bor langt væk, har en datter som han næsten har fuldtid. Han mener vi havde en god kemi og vi hyggede os i hinandens selskab. Jeg har klart skrevet at han skal investere i mig, hvis vi skal være venner, at jeg ikke gider være bollevenner. Han skrev til mig 0:00 nytårsaften, jeg synes han sender mig blandede signaler. Jeg har bedt ham om at give mig tilbagemelding, det kan han ikke. Det eneste er vi ikke skal være kærester. Føler mig dum, min selvtillid daler og jeg føler mig svigtet. Jeg tror måske hverdagens realitet har ramt ham, det umulige i den lange afstand og en datter der har det dårligt, men hvorfor har han ikke tænkt det igennem inden. Han sagde, han slet ikke burde være på datingsitet. Han har dog set en før mig, siden hans skilsmisse. Jeg forstår ikke mænd.

  • Ole Grosen says:

   Mette, hvis jeg har forstået dig rigtigt, vil han gerne gå i byen med dig, “komme forbi,” og dyrke sex, men han har fortalt dig, at han ikke vil være kærester? Jamen, så er hans signaler ikke tvetydige. Han har sagt, hvad han gerne vil, og hvad han ikke vil.
   Din opgave er så at afgøre, om det er den samme slags forhold, du ønsker. Sådan lyder det ikke, og så må jeres veje skilles.
   Trist og ærgerligt at finde ud af det efter længere tid, hvor du måske har investeret følelser i ham – men hellere nu end senere, ikke?
   Jo, måske kunne folk blive enige om, at første gang de mødtes, gjorde de grundigt og sandfærdigt rede for, hvad de ville med et forhold. Jeg tror, det ville ende med, at vi alle skulle gå rundt med en varedeklaration om halsen, og det ville ødelægge romantikken og den naturlige proces med at lære hinanden at kende. Og metoden ville alligevel ikke virke med mennesker, der bevidst fortæller usandheder (dette er ikke en hentydning til den konkrete mand, som jeg ikke kender).
   Sandheden er nok nærmere, at mange mennesker egentlig ikke ved i udgangspunktet, hvad de vil, når de møder et nyt menneske. De prøver at tage det nogenlunde roligt, og se hvordan tingene udvikler sig. Det betyder, at nogle også trækker sig på et tidspunkt, så den anden føler sig såret.
   Vi husker som regel bedst de gange, hvor andre har såret os – knap så godt, at de fleste af os også har prøvet at såre andre. Vi lider af en slags selektiv hukommelse. Tør øjnene. Mød nogle andre mænd, når du er klar til det. Vær med til at styre tempoet, så det ikke går for hurtigt for dig.
   Men vi må alle åbne os og løbe en risiko, hvis vi vil finde et andet menneske. Også selv om det gør os sårbare, men sårbarheden er nødvendig for at nå frem til kærligheden. Derfor er tricket at gå roligt frem og gøre det nogenlunde i takt, så den ene ikke krænger sine følelser ud, mens den anden bevarer et pokeransigt.
   Jeg håber, det går bedre for dig næste gang.

 2. Mette says:

  Hej Ole
  Tak for svar. Næ, jeg har tydelig sagt, at jeg ikke gider sex og det vil han heller, det synes han ikke er fair for nogen af os?!? Hvis det bare var det andet var det til at forstå. Men jeg skal jo stadig se om jeg kan være i det venskab. Tror det skal prøves af.
  Mette

  • Ole Grosen says:

   Mette, selv tak. Nu kender jeg jo ikke jeres forhistorie, men hvis den ene part slet ikke har lyst til sex, mens den anden har, går tingene hurtigt i hårdknude. Langt de fleste vil mene, at sex er en del af et parforhold, men du betegner det jo som et venskab? Måske skulle du og han sætte en kande kaffe over og få snakket godt om jeres forventninger.
   Held og lykke til jer begge.

 3. Lennart says:

  Jeg vil bare sige at jeg, som mand, også ville tænke mig lidt mere om hvis jeg på, lad os sige Tinder fik mellem 3 og 50 likes om dagen. Mænd får generelt 3 i måneden. Dette afspejler jo også hverdagens virkelighed meget præcis. Det giver jo ikke meget grobund for tanke. 🤷‍♂️

  • Ole Grosen says:

   Nemlig, Lennart.
   Det er altid godt at bruge sin sunde fornuft. Hvis noget er for godt til at være sandt, er det som regel også tilfældet.

   • Lennart says:

    Vil du forklare det med “for godt til at være sandt”? Tror ikke jeg forstår den. Og da dette emne fylder en del i mit liv lige nu, vil jeg gerne høre andres erfaringer.
    VH. 😊

    • Ole Grosen says:

     Lennart, jeg henviser til din bemærkning om at tænke sig om, hvis man pludselig får mange flere henvendelser end normalt på en dating-app.
     Mange tolker sådan en situation, som at de selv er meget attraktive eller i det mindste heldige. De overser, at de “interesserede” kan have mange andre motiver end kun at finde personen attraktiv.
     Hvis fx en kvinde får mange tilbud i baren sidst på aftenen, når alle er halvfulde, behøver det ikke at betyde, at hun er særligt tiltrækkende – måske snarere at mange mænd gerne vil have en kvinde med hjem, og nu er det sidste chance dén aften. Eller at en midaldrende mand føler sig ombejlet, hvis meget unge piger skriver til ham, selv om de bor på den anden side af jordkloden.
     Der er mange eksempler på, at vi som mennesker hellere tolker situationer i et lys, der er gunstigt for vores eget selvbillede og derfor overser advarselssignaler om, at noget er helt galt. Det er meget menneskeligt, men ikke gavnligt.
     Derfor: Når noget ser for godt ud til at være sandt, er det som regel også tilfældet. Men måske mente du noget andet med din bemærkning?
     Gode hilsner, Ole Grosen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *