Hjem » Hvorfor er det sværere at finde en kæreste når vi bliver ældre?

Hvorfor er det sværere at finde en kæreste når vi bliver ældre?

Del dette indlæg

Hvorfor er det sværere at finde en kæreste når vi bliver ældre?For efterhånden mange år siden løb jeg ind i masser af singlekvinder. I dag er der meget længere imellem dem. Selv er jeg blevet mere kræsen med årene, men det er de andre desværre også. Men der må være andre grunde, så spørgsmålet trænger sig på: Hvorfor er det sværere at finde en kæreste når vi bliver ældre?

Julen er overstået, og lige som sidste år var der ingen gaver, der skulle byttes. I min omgangskreds går vi op i at give hinanden, hvad vi ønsker os, og kniber det med fantasien, sender vi somme tider links til en vare eller giver til nød et gavekort. Det er lidt kedeligt, og det bliver ikke spor nemmere i en alder, hvor man næsten kun ønsker sig whisky og sokker – og bliver glad for at få sidstnævnte.

På det materielle plan har de fleste fået samlet det, de har brug for, når de når et stykke op i alderen. Nu begynder vi at håndplukke de få ting, vi stadig mangler, eller hvis kvalitet vi stiller særlige krav til. Vi har samlet erfaringer med gode ting og ragelse, og nu er vi mål- og kvalitetsbevidste, lidt forvænte, og der skal mere til at imponere os. Vi er simpelthen blevet mere kræsne, end da vi var yngre.

De højere forventninger bliver imidlertid også sværere at indfri. Så vi risikerer, at de glædelige og pudsige overraskelser bliver færre, fordi også vores åbenhed for nye mennesker, ting og begivenheder bliver mindre.

Vi vil have styr på det hele

Jeg tror, en lignende tendens gør sig gældende i de dele af livet, der ikke er materialistiske. Der skal mere til at gøre indtryk på os, fordi vi har oplevet så meget, og følger vi tidens mantra, er vi også blevet mere individualistiske.

Vi er kommet dertil, hvor vi på næsten alle områder har lagt vores livs puslespil. Kun en enkelt brik mangler, hvis vi er single, og det er en partner. Nu leder vi så efter den helt unikke brik, der lige præcis passer ind i det billede, vi selv har designet og allerede har lagt. Stakkels den, der skal formes og mases ned i vores skarpe skabelon!

Du kan også roligt have ondt af dig selv, for din måske kommende partner har på samme måde lagt sit mønster til rette, og det er vedkommende heller ikke ivrig efter at ændre på. Nu er det dig, der risikerer at blive mast flad. Mange af os er gået så meget op i at skabe den perfekte tilværelse, at vi levner for lidt og alt for afmålt plads til nye mennesker i vores liv.

Klik, og få tips til moden dating

Vi forventer måske også, at den nye partner skal passe godt ind i vores bestående familie- og vennekreds, så vi rigtig kan hygge os alle sammen. Med mindre børn bliver kabalen ikke nemmere at få til at gå op. Men jo flere, der skal tilgodeses, des sværere bliver det at få alle ender til at mødes. I forsøget på at gøre det hele så godt som muligt, risikerer vi i stedet at formindske vores muligheder.

Unge er bedre til at flyde med

Her har unge en stor fordel. De starter fra scratch og har ikke så mange faste overbevisninger om, hvordan livet skal se ud, så de prøver sig frem. Som unge, der er i en læreproces, er de bedre til at tilgive sig selv deres fejltrin. Så de lægger hurtigt en kikset affære eller en forvrøvlet bemærkning fra festen i fredags bag sig og fortsætter ufortrødent fremad. De færre erfaringer er endvidere en fordel, fordi de unge bliver mere tilbøjelige til at lægge deres puslespil i fællesskab, når de møder en partner.

Selvfølgelig er der en masse områder, hvor unge føler sig usikre. Så i stedet er de ofte skråsikre, og det kan vi ældre smile ad, men det giver også ungdommen et drive, vi andre kan mangle lidt.

Vi modne og halvgamle har tillært os en række vaner og holdninger, der gør dagligdagen lettere på mange områder, men disse kan også modarbejde os i at finde en partner. Tit har vi med alderen opbygget et filter, der kan være næsten umuligt at trænge igennem for en mulig partner. Tag et kig på listen og se, om der er noget, du genkender.

 • Vi er påvirkede af de flere skrammer, vi har fået med alderen
 • Vores hormoner sparker ikke så hårdt, som de gjorde engang
 • Vi er mindre risikovillige
 • Vi er blevet mere kræsne/kvalitetsbevidste
 • Vi kommer ikke til så mange fester længere, vi drikker ikke så mange hæmninger væk, og de fleste andre festdeltagere er i forhold
 • Vores comfort zone vinder for tit. Vi vil se garantier, inden vi tør investere følelser i noget
 • Vi er utålmodige og fokuserer mere på et bestemt resultat end på processen
 • Vi er blevet mere satte og dovne – mændene allermest
 • Vi er blevet mere lange i kødet, og vi skammer os over det. Kvinder kan blive for forfængelige til at turde vise det slappe maveskind frem, og mændene begynder at kæmpe med slaphed længere nede
 • Det er lettere at give de andre, Tinder eller samfundet skylden end selv at påtage sig ansvaret
 • Vi er urealistiske. Vi ser vores 25-årige jeg i spejlet. Ikke den person der er dobbelt så gammel, og som andre får øje på
 • Vi er lykkedes nogenlunde med at forme vores egne liv. Nu vil vi også bestemme, hvad andre skal synes om os
 • Vi burde vide bedre på grund af vores højere alder og mere erfaring. Men nogle har ikke været ude på det frie marked, siden de var unge og har derfor kun få erfaringer. Andre sidder trygt i sofaen og skiftevis drømmer og rationaliserer uden at få et virkelighedstjek ude blandt andre mennesker
 • Sort/hvid tænkning: Vi kan ikke længere se os selv som perfekte og ufejlbarlige, som da vi var unge. Så vi kan forfalde til at tro, at vi så er fiaskoer

Hvordan finder jeg lettere en partner?

Hvis du vil have større chance for at finde en god partner, er der muligvis nogle tanker og værdier, du skal tage op til revision.

Er du så åben, som du selv tror? Ser du muligheder i alle de mennesker du møder, eller begrænser du dig til at gå efter din favorittype?

Anlæg et mere realistisk syn på dig selv og andre. Jo, de første alderdomstegn har indfundet sig, og hvad så? Det samme gælder dine jævnaldrende, og det er dem, der er din målgruppe. Vi er alle i samme båd med deller, vigende hårgrænse og mormorarme.

Tørre slimhinder eller svigtende potens? Begynd med at gå til din læge.

Er du så resultatorienteret, at du mister tålmodigheden? Nyd processen og se, hvor den bringer dig hen uden at tænke så meget på, om du får noget ud af det her og nu.

Lær det vigtigste ord som single

Sæt dig selv på spil ude i virkeligheden, hvor ting sker. Føles det skræmmende at møde op alene til et arrangement, så tag små skridt. Måske vil du mærke små stik af ubehag, men så sig til dig selv, at det blot er dine følelser, der spiller dig et puds. Følelser kan være ubehagelige, men farlige er de ikke. Så hold ud. Når du har gjort det et par gange, føles det lettere.

Giv dig selv små udfordringer i stedet for at støve til i sikkerhed. Klæber du dig tæt op ad vennerne, når du er i byen, kommer der ikke mange hen og indleder en snak. Gå et smut op i baren af og til – alene.

Lær at sige Hvad er det værste, der kan ske? Tag nogle chancer. Ingen river hovedet af dig, fordi du går hen til et fremmed menneske, smiler og siger Hej! Er den anden ikke interesseret, skal du indøve et af de vigtigste ord, en single kan kende: Pyt!

Jo, der er mageligt i sofaen, men hvornår rejste du dig sidst fra den med en følelse af, at det var da en rigtig god aften? Nej, vel? Det kræver lidt mere af dig at finde en ren trøje og bevæge sig ud til et arrangement eller i aftenlivet. Til gengæld får du oplevelser, der mætter bedre og længere end underholdningen i fjernsynet.

Øv dig og bliv dygtigere

Biologisk bliver de to køn nok draget mod hinanden, men ingen er født til at mestre parringsdansen fra første trin. Det betyder hverken, at du er dum eller en fiasko. Det betyder, at du er et eller andet sted mellem de to yderpunkter Begynder og Ekspert. Når du øver dig, bliver du bedre. Er du lige kommet ud af et langt forhold, eller har du bare ikke den store erfaring, så vær god ved dig selv, og anerkend de fremskridt du gør, selv om de er små.

Erkend, at alle andre mennesker ikke er vilde med dig, lige som du ikke selv elsker hele verden. Det er okay. Vi kan ikke være noget for alle.

Ingen er perfekte eller kropumulige. Betragt både andre og dig selv med milde øjne.

Vær realistisk. Hvis du kun jagter de smukkeste og allerbedste medlemmer af det andet køn, og du selv er et ganske almindeligt gennemsnitsmenneske, vil du blive skuffet meget ofte. Det betyder ikke, at du skal droppe alle dine ønsker eller indlede et bekendtskab, hvis der ingen tiltrækning er. Du har sikkert en mavefornemmelse, der fortæller dig, hvilke mennesker du kan tiltrække i virkeligheden. De er din målgruppe. Go and get ’em!

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: Amy Jeffries

Del dette indlæg

7 comments

 1. Lennart says:

  “Vi kan ikke længere se os selv som perfekte og ufejlbarlige, som da vi var unge.” Holy crap, der er nok noget der rigtig har nydt det at være ung😶 Tror nok der var flere der i stedet var vildt utilfredse og ulykkelige over at være dem de var. For mig er hvert år væk fra ungdommen en befrielse.

  • Ole Grosen says:

   Lennart, for nogle er ungdommen en skøn tid, for andre er den svær og problematisk. De fleste oplever en blanding af begge dele, tror jeg. Når jeg skriver, som du citerer, er det fordi unge oftest ser tingene mere sort/hvidt end ældre, der har gjort sig flere erfaringer med, at verden er mere sammensat.
   Selv plejer jeg at sige, at jeg tilhører en særlig og meget heldig generation. For da jeg var ung, vidste jeg alt meget bedre end de ældre. I dag ved jeg alt meget bedre end de helt unge 🙂
   Tak for din kommentar.

 2. Uffe says:

  Det ser ud til, at du skriver ud fra egne erfaringer, og dem kan du altså ikke bruge til at konstruere lommefilosofiske generaliseringer med. Duer ikke. Mennesker er faktisk forskellige uanset alder.

  • Ole Grosen says:

   Uffe, hvis jeg kun skrev ud fra personlige erfaringer, kunne jeg ikke tillade mig at generalisere. Så jeg må beklage: Du kan ikke læse mine egne oplevelser ud af Mandens Manual.
   Du er da velkommen til at kalde mine skriverier lommefilosofiske. Jeg har aldrig hævdet at være hverken læge, psykolog, psykiater eller klinisk sexolog. Jeg betragter det alene som velmente og venskabelige råd, som andre kan tage til sig eller lade være.
   Det er åbenlyst, at du tilhører den sidste af de to grupper, så det er nok ikke tiden værd at diskutere yderligere – slet ikke, når din kritik er så uspecifik og uunderbygget som her.
   Held og lykke derude – med eller uden Mandens Manual 🙂

 3. Lise says:

  Når man er oppe i årene 70+ er det rigtig svært, da mange helst vil have en yngre kæreste, og finder man endelig en jævnaldrende eller +4-5 år har de ofte mødt en ny partner. Selv sorterer jeg interesserede fra når de er på alder med, eller yngre end mine børn.

  • Ole Grosen says:

   Lise, tak for din kommentar.
   Hvis jeg forstår dig rigtigt, er det svært at finde en jævnaldrende mand, da disse enten er optagede eller ønsker en yngre kæreste. Samtidig er der yngre mænd, der er interesserede i dig – hvilket er okay, bare de ikke er alt for unge? Er det ikke samme adfærd, som dine jævnaldrende mænd udviser?
   Så oplever du egentlig et problem her? Eller er det fordi, du helst ville have en jævnaldrende kæreste?

 4. Linda says:

  Ja, man ønsker sig en jævnaldrende kæreste eller en, der er et par år ældre. En, der er et par år yngre kan også gå an, men ikke en kæreste på alder med mine døtres mænd, for hvad så om nogle år, når alderen måske for alvor mærkes på mig, mens manden er så meget yngre? Bliver det så ikke et problem, selv om man holder sig godt? Er også bange for, at mænd, der er meget yngre end mig, bare er interesseret i sex. Når man er 76år, som jeg er, er man jo mest interesseret i en kæreste for resten af livet, for man kan jo forhåbentligt så få 10-15 gode år, hvor man stadigt kan rejse og opleve noget sammen. Tror lige børn leger bedst. Altså aldersforskellen skal ikke være for stor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *