Hjem » Hvornår er det okay at kontakte en kvinde?

Hvornår er det okay at kontakte en kvinde?

Del dette indlæg

Hvornår er det okay at kontakte en kvinde?Hvornår er det okay at kontakte en kvinde? Og hvornår overskrider du en grænse og fremstår som klam, creepy og stalker-agtig – en mand der er ude af stand til at kende og overholde reglerne for god opførsel?

Det spørgsmål kan rigtig mange kvinder give et klart svar på. De finder mandlig opmærksomhed, og især direkte kontakt, ubehagelig, når de føler deres personlige grænser overtrådt. Det er ikke alle mænd, der kender disse grænser, og desværre er der også nogle, der ikke kan eller vil forstå dem.

Der er også mænd, der er så forsigtige, at de afholder sig fra at kontakte en kvinde, selv om situationen både indbyder til det, og henvendelsen vil være særdeles velkommen. Til de mænd er der også noget at lære her.

Det er altid okay at kontakte en kvinde, når hun selv inviterer til det. Når hun nogle gange har fanget dit blik og holdt øjenkontakten lidt længere end normalt. Når hun har smilet til dig. Når hun står og flirter med dig simpelthen. Så er det på plads.

Du kan underminere hendes tillid til dig

For at gengælde din interesse skal en kvinde føle sig tryg ved dig. Mænd er næsten altid større og fysisk stærkere end kvinder, og derfor kan en kvinde føle sig truet af en mand, når vi taler om frygt for vold, seksuelle overgreb og voldtægt.

Den frygt kan du sætte gang i, hvis du kontakter hende på en upassende måde, selv om dine motiver er nok så pæne og hæderlige. Har du først gjort en kvinde utryg, er det game over for dig. Den situation vil du for alt i verden undgå, når du nu er en ordentlig mand med gode hensigter.

For nogle måneder siden så jeg et videoklip med en ung mand, der skulle lære at kontakte kvinder. Han havde været på et scorekursus, og nu skulle han afprøve sin nye lærdom. Nervøs og befippet kontaktede han tilfældige kvinder på fortovet i en større by. Jeg nåede kun at se tre af hans forsøg, inden jeg opgav. Han var håbløs. Hvad gjorde han forkert?

To af kvinderne gik rask afsted, mens de kiggede på deres telefoner. Den tredje havde hovedtelefoner på. Deres tanker var rettet imod at komme fra A til B, kommunikere med vennerne eller høre musik. Deres opmærksomhed var på ingen måde rettet imod den ydre verden – og slet ikke imod en stammende ung mand, der helt uden indledning eller omsvøb bad om deres telefonnummer. At et telefonnummer er en privat oplysning, vi ikke deler med hvem som helst, er indlysende og kun med her for at understrege mandens fuldstændigt manglende forståelse for situationen.

En anden situation ramte medierne her i landet for nylig, da en håndværker kontaktede en kvindelig kunde i hvis hjem, han havde udført et stykke arbejde. Hendes nummer havde han fundet i sit firmas kundearkiv. Han var tiltrukket af kvinden, hvilket er en ærlig sag. Det var hans fremgangsmåde ikke.

Frygten er reel selv om den er ubegrundet

Dels skal vi alle kunne have tillid til, at dem, vi lukker ind i vores private hjem, opfører sig professionelt og kan adskille arbejde og privatliv. Dels misbrugte han firmaets fortrolige oplysninger til at finde hendes nummer. Og endelig kontakter han fuldstændig uopfordret kvinden ved at bryde ind i hendes privatsfære ved at sende hende en sms. Om han selv oplevede, at kvinden var sød og måske smilede til ham? Det er fløjtende ligegyldigt her. Han overskred grænserne for ordentlig opførsel.

Som mand kan du desværre, helt uden at gøre eller tænke noget forkert, være årsag til, at en kvinde mærker et stik af frygt. Så sent som i forgårs stod jeg i en sen aftentime af bussen på en vej, hvis sidegade jeg bor i. Ud af øjenkrogen så jeg samtidig en yngre kvinde stå ud af bussens bagdør, og hun var først henne på fortovet, og vi skulle i samme retning. Bare hun nu ikke også skal ned ad “min” gade, tænkte jeg.

Klik, og lær mere om de signaler, du sender

Det skulle hun. Jeg holdt god afstand, og måske spekulerer jeg for meget, men jeg kunne ikke lade være med at tænke på, om hun nu troede, at jeg fulgte efter hende. Helt ude af sammenhæng, men alligevel, blev en ung kvinde udsat for voldtægt af en medpassager for et halvt år siden, da hun en tidlig morgen stod af ved det nærmeste stoppested på samme linje. Well, vi kan ikke styre andres tanker og somme tider ikke engang vores egne.

3 spørgsmål du skal stille dig selv

Tid, sted og social sammenhæng er, hvad det hele handler om. Du skal tage hensyn til dem alle, og især hvordan de kan arbejde med eller imod hinanden. Men med kun tre variable er det til gengæld nemt.

  • Tid: Er det lyst eller mørkt?
  • Sted: Er det et øde sted, hvor I er alene, eller er der andre mennesker omkring jer? Opholder I jer der, hvor kontakt mellem fremmede er almindeligt accepteret? Holder du den sociale afstand på en meters penge mellem fremmede, hvis du kontakter hende?
  • Sammenhæng: Er i sammen under omstændigheder, hvor kontakt og samtale er normen eller måske ligefrem forventet? Eller er omstændighederne sådan, at selv afslappet snak må anses for upassende?

Eksempler på det acceptable og det modsatte

Du står lørdag formiddag på supermarkedets parkeringsplads og lægger dine indkøb i bilens bagagerum. I båsen ved siden af har en kvinde lige så travlt med weekendens storindkøb. Du tilbyder hende din hjælp eller kommer bare med en munter bemærkning som Det er det store, ugentlige indkøb, hva’? Tid og sted er okay, og selv om I ikke kender hinanden, viser du hende bare en venlig opmærksomhed, inden I kører hver til sit. Svarer hun og stiller dig et modspørgsmål, får I måske gang i en lille snak. Alt er i orden.

Samme parkeringsplads – men om natten: Du går hen mod en kvinde, der står der helt alene. Bliver hun nervøs? Formentlig, for hvad er dit ærinde? Nej, det er lige meget, om du vil vide, hvad klokken er. Stedet er okay, men det er tidspunkt og sammenhæng ikke. Med mindre du er kommet til skade eller har andet behov for akut hjælp, lader du hende i fred.

Ved supermarkedets køledisk står en tiltrækkende kvinde ved siden af dig, og du beder om hendes telefonnummer. Tid og sted er okay, men en naturlig sammenhæng mangler. Du kan i stedet spørge hende tll råds om en vare, eller om hun kender en god opskrift. Udvikler snakken sig, så der opstår en form for tilknytning, og I ligefrem står og hygger jer sammen, er der opstået en sammenhæng. Så kan du sige, Det var hyggeligt at tale med dig, og det ville jeg gerne gøre en anden gang. Er der en måde, jeg kan kontakte dig på?

I står ved siden af hinanden i en bar, og det er meget sent. Det er helt i orden at tale med andre gæster i en bar, selv om det er sort nat udenfor. Sammenhængen er kun, at I er det samme sted for at more jer, men det er acceptabelt og forventeligt, og oppe ved baren gælder der andre regler end nede ved bordene og især udenfor. Men vent, til hun også har set dig. Kom aldrig snigende bagfra for at prikke hende på skulderen.

Fester, sammenkomster, receptioner og dansesteder er alle sammenhænge, hvor det forventes, at man mingler rundt og taler med fremmede. At der står tre unge piger på et gadehjørne en lørdag aften og lader en flaske gå på omgang er måske festligt for dem. Men du er ikke en del af deres fest, så lad dem være i fred.

Langt over grænsen

En form for opførsel kan altså være velkommen det ene sted og på et bestemt tidspunkt, mens det andre steder eller i andre sammenhænge er absolut no go.

Ser du en køn kvinde i det offentlige rum, kan du smile til hende, men selv om det er lyst, og der er andre mennesker, forfølger du hende ikke gade op og gade ned. For så er du en stalker eller det, der er værre.

I lægens venteværelse eller til en bisættelse er det lyst, der er andre til stede, og alle har det til fælles, at de skal konsultere lægen eller sige farvel til den afdøde. Men det er også steder, hvor alle værner om deres privatliv og følelser. Her begynder man ikke at snakke løs.

På diskoteket eller værtshuset er grænserne løse, men når en kvinde står op ad væggen, går du ikke hen og læner dig ind over hende, mens du støtter dig til væggen med hænder. Hun føler sig fanget, fordi den adfærd er ubehagelig og kun kan føles truende.

Lad en kvinde være, når hun er optaget af noget andet. Sidder hun med næsen i sin telefon, en bog eller den bærbare, er hendes tanker et andet sted, og der har de lov til at være i fred for mænd. Trasker hun målrettet afsted, har hun travlt; og har hun hovedtelefoner på, er det måske for at være i fred for andre. Disse er alle tegn, der betyder det samme, Vil ikke forstyrres.

Mennesker kan komme i en situation, hvor de er hjælpeløse eller sat ud af spillet. De kan være meget påvirkede eller ude af balance på grund af sorg, chok, uheld eller psykiske problemer. I den slags situationer spørger du, om de har brug for hjælp. Men du udnytter ikke deres skrøbelighed til at lægge an på dem.

Når du måske kan komme i tvivl

Endelig er der de situationer, hvor andre møder dig i en professionel sammenhæng. Bagerjomfruen smiler, bartenderen flirter måske, eller en myndighedsperson er venlig, imødekommende og lyttende. Jo, det kan være i orden, at bartenderen flirter lidt eller kommer med en kvik bemærkning, at tjeneren håber på gode drikkepenge, eller at sagsbehandleren udviser empati. Men det er en del af deres job. Bland det ikke sammen med en oprigtig og personlig interesse i dig.

Mest sikker er du, når kvinden inviterer dig ved at flirte. Men en sammenhæng mellem jer kan sagtens opstå på mange andre måder. Så hvis tid og sted er i orden, og I får en god samtale i gang, udveksler smil og måske flirter lidt, så kan du sagtens bede om hendes nummer.

Siger hun nej, svarer du Helt okay, ha’ en god dag! og med et smil. Får du nummeret og kontakter hende et par gange, uden at hun reagerer, glemmer du bare hende og nummeret igen uden at blive fornærmet. Bedre held næste gang.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: Mackenzie Greer

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *