Hjem » Der er ingen gode mænd, der er ingen gode kvinder

Der er ingen gode mænd, der er ingen gode kvinder

Del dette indlæg

Der er ingen gode mænd, der er ingen gode kvinderEn radiovært blev i sidste uge kritiseret voldsomt i såvel trykte som på sociale medier. Ikke så meget fordi han meldte ud, at han havde fundet en asiatisk kæreste, men fordi han påstod, at han gjorde det, fordi danske kvinder ikke var til at have med at gøre. Hvorefter kritikken haglede ned over ham fra især kvindelige læsere.

Hans liv skal jeg hverken blande mig i eller kommentere. Jeg vil hellere tale om essensen af læserbrevet og de mange efterfølgende kommentarer til det,  for den strejfer en streng, der for længst er sat i svingninger af mange andre, og som jeg hører jævnligt. Det er nærmest blevet et mantra, men ikke et der gør godt i sindet.

Der er ingen gode mænd, der er ingen gode kvinder! lyder det.

Sådan er ordene, når en hel del mænd og kvinder udtaler sig generaliserende om det modsatte køn. Ikke særligt opmuntrende, vel? Særlig langt synes jeg heller ikke visdommen rækker, når nogen konkluderer, at gode mænd enten er gift eller er homoseksuelle. En variant er, at mænd er som offentlige toiletter: enten optagede eller fulde af lort. Sådanne udsagn siger mest om afsenderen.

Vi er både forskellige og gennemsnitlige

Bitterheden er til at tage og føle på. Der er adskillige, der brænder ud og bliver vrede, fordi de ikke kan finde en passende partner, eller fordi den udkårne viser så dårlige sider, at vedkommende alligevel ikke var værd at samle på. Men passer det, at der ikke er nogen gode mænd eller kvinder?

Der er mennesker, der er uegnede til at indgå i et parforhold. De kan være så uempatiske, at de er fuldstændig ligeglade med andre. De kan være bimlende skøre. De kan være så ubeslutsomme og lunkne ved udsigten til et forhold, at de ikke er værd at satse på, fordi de sikkert er over alle bjerge i morgen alligevel. Disse mennesker har en ting mere tilfælles. De er sjældne, de er undtagelsen fra reglen. Skulle du alligevel støde ind i et af dem, gør du det bare forbi. Farvel og nej tak.

Det brede, almindelige flertal af både kvinder og mænd opfører sig nemlig ordentligt. De vil være fine partnere for dig, mig eller en anden. De er ikke fulde af det, der hører hjemme i toiletkummen. Derimod kan de sagtens være optagede, altså i et forhold allerede. For der er åbenbart nogle, der værdsætter disse almindelige mennesker så meget, at de gerne vil danne par med dem.

Ser vi på singlerne, de enlige, udgør de en lige så broget skare, som dem der allerede er i et forhold. Dermed er de fleste af dem også nogenlunde gennemsnitlige i statistisk forstand. Langt de fleste af dem er gjort af godt kærestemateriale.

Vil du gerne vide, hvordan du finder sådan et menneske, der kunne være en god kæreste for dig? Så skal jeg fortælle dig en lille hemmelighed, som – hvis du tager den til dig – vil forbedre dine chancer markant på datingscenen, til festen, i byen – alle de steder mennesker mødes, og hvor sød musik kan opstå.

Hvorfor fik jeg ikke øje på dem?

Spænd hjelmen og stram sikkerhedsselen. Du har allerede mødt dem. Hvis det passer, hvorfor så jeg dem så ikke? tænker du måske. Fordi du overså dem, vil svaret lyde. Det er du slet ikke alene om. Jeg gør det også – alle gør det.

Der er nogle, der er interesseret i os, men vi bemærker dem knap, fordi de ikke er så flotte, høje, storbarmede, sexede, velklædte, rige – alt det vi under et kan kalde “min type” – at vi finder dem værd at lære nærmere at kende. Eller de kontaktede dig måske, og så afviste du dem direkte eller indirekte. Men de var der.

Der er masser af ordentlige mænd og kvinder derude. Problemet er, at vi afviser dem.

Nej, jeg synes bestemt ikke, at du skal finde en partner, du synes er frastødende. Tværtimod synes jeg, at du skal gå på jagt efter en, du finder tiltrækkende. Måske skal du bare lidt længere ned under overfladen for at finde det, der kan tiltrække dig. Her er en habit fra Hugo Boss eller en pushup-bh fra Victoria’s Secret og en dyr frisure måske ikke så vigtige. Slet ikke, når tøjet alligevel ligger på gulvet, og håret er svedigt og uglet efter et par timers vandret vals.

Men det er svært for os at give slip på vores indre favorittype. Ideen om en drømmepartner stammer ikke kun fra dårlige tv-serier. Jeg tror, vi har udviklet den gennem livet, så den nærmest er en del af vores selvopfattelse. Produktiv er den bare ikke, for den begrænser os i, hvem – og især hvor mange – vi lader os tiltrække af. Ydermere er denne overfladiske tiltrækning ingen garanti for, at et forhold bliver godt og langt, blot fordi partneren er lyshåret, mørkhåret, eller hvad vores præferencer nu er.

Vi må anerkende, at der er nogle mennesker, vi umiddelbart finder tiltrækkende, selv om vi overhovedet ikke kender dem. Derfor kan vi godt udfordre disse følelser og spørge os selv hvor meget, vi vil lade os styre af dem.

Klik, hvis du vil lære dating på en ny måde

Paradokset er også, at vi finder det både naturligt og ønskeligt at afvise dem, vi ikke selv finder værdige til os; mens vi finder det helt rimeligt at blive sure eller kede af det, når andre behandler os på præcis samme måde. Man kan ikke bebrejde folk, at de ønsker sig det bedste, men vi kan jo ikke alle være de bedste, og somme tider er det os selv, der bliver vejet og fundet for lette.

Der er ingen naturlov i universet, der sørger for, at du får et supereksemplar som kæreste, og som alle dine venner og veninder vil blive dybt misundelige over. Der er ikke engang en regel om, at den manglende lov er en uretfærdighed, begået mod stakkels lille dig af mørke kræfter. Det er bare sådan, virkeligheden er.

Hold op med at spilde tiden

Er du stadig ikke overbevist, vil jeg foreslå dig at gå en god, lang tur. Læg godt mærke til de par, du møder på din vej. Er de allesammen helt oppe i Hollywood-ligaen, når vi taler om udseende? Det tror jeg ikke, med mindre dit nabolag er Beverly Hills. Ser de ud, som om det betyder noget for dem, hvis de ellers er glade og holder hinanden i hånden? Det tror jeg heller ikke.

Alle disse almindelige og gennemsnitlige par har bare været realistiske i forhold til deres muligheder, og de er blevet tilfredse med noget, der er rigtig godt, selv om det måske ikke rydder forsider i ugebladene.

Imens spilder vi andre vores tid og gode humør med at insistere på kun at være tiltrukket af nogle, der ikke er tiltrukket af os. Dette er et af vores største problemer som singler, og denne illusion opstår først og fremmest, fordi vi kan sidde alene foran en skærm og studere 100 smukke profiler på et datingsite, mens vi glemmer, at vi har lige så mange konkurrenter, og at en del af dem formentlig er mere lækre og smækre end os.

Et andet stort problem er, hvis vi vitterligt mener, at vi er meget smukkere og mere spændende end det, vores omgivelser kan få øje på. Så har vi et problem med vores virkelighedsopfattelse. Denne manglende evne til at se realiteterne i øjnene er muligvis også grunden til, at vi giver alle de andre skylden for, at vi er alene, når vi siger Der er ingen gode mænd, eller Der er ingen gode kvinder. Det føles altid bedre, når det ikke er mig, der er noget galt med. Det er de andres skyld.

Lyt til musikken!

Men hvordan får vi så den søde musik til at opstå, hvis vi accepterer som udgangspunkt, at både de andre og vi selv hører hjemme i kærlighedens standardklasse og aldrig får et sæde i dens Formel 1?

Det gør vi ved at være åbne for andre mennesker. Ved at betragte dem og lytte til dem som hele mennesker og ikke kun se dem som en lille thumbnail på en skærm. Det er meget lettere at finde melodien i virkeligheden, hvor vi sammen kan få smilerynker og have deller, være vovede eller lidt koket afventende.

Du kan sagtens beholde din datingprofil, men brug den til det, den er god til: at lave aftaler om at mødes rigtigt som rigtige mennesker. Det er ude i virkeligheden, du har en chance for at blive positivt overrasket. Det sker ikke på computeren eller telefonen, hvor du har det ene øje på skærmen og det andet på din tjekliste over din fantasikærestes fortræffeligheder.

Klik, og få 10 gratis datingtips og nyhedsbrevet direkte i din indbakke

Jeg håber, du finder en god ven, kæreste, partner, elskerinde, eller hvad du nu søger. Hvis du så leder blandt dem, der også er tiltrukket af dig, behøver du ikke at være alene ret længe. Du behøver aldrig at synge med i koret på omkvædet Der er ingen gode mænd, der er ingen gode kvinder. For du vil vide, at der er masser af gode partnere, selv om de ikke er så perfekte, at de matcher en dagdrøm. Men hvem er det? Altså i virkeligheden.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: David Goehring.

Del dette indlæg

2 comments

 1. Anette says:

  Hej, dit indlæg sætter så mange tanker i gang hos mig…ja de maser næsten rundt for at komme til udtryk
  Som singel kvinde på 56 år, der har været i datingjunglen ca 1 år nu, giver jeg dig ret i det meste af din redegørelse, af gode mænd/gode kvinder
  samtidig sidder jeg som en skolepige i klasseværelset med en finger i vejret, og vil fortælle…Jeg er realistisk, jeg er realistisk…men efterhånden er jeg ret frustreret over mændene derude, og de oplevelser jeg har været ude for i datingjunglen.
  For 13 år siden var jeg også singel og prøvede en datingside, og da var det helt iorden at kontakte en feks aldersvarende og ligestilllet mand, det er det så ikke mere… hvis jeg henvender mig nu til en mand på min egen alder, med et aktivitetsniveau der svarer til mit, fælles interesser og sammenfaldende livsværdier, så får jeg ingen respons, eller højst et nej tak ( og nej, jeg ser ikke på udseenet, rigdom eller den rigtige tøjstil)
  Og så er det jeg bliver noget tung i tankegangen, når jeg læser et indlæg som dit, for de mænd der henvender sig til mig, ( altså dem jeg efter dit skøn skal finde en partner imellem), er meget, ja lad mig sige, svære at blive intresseret i.
  Jeg er åbenbart kommet i en alder, hvor jeg skal være en meget ældre mands sygeplejerske eller handicaphjælper og sjælesørger, hvis jeg er `heldig` og kan indfri hans indereste seksuelle ønsker, så kan jeg også komme i audiens.
  Nu lyder det som om jeg er bitter, nok mere frustreret vil jeg sige…
  Mine sidste 8 dates har været en blanding af løgn og fortigelser, det viste sig ved møde, at være en kriminel med mange polititilhold, 2 gifte mænd, alvorlige handicap, løgn om alder, rygning og alkohol, psykiske lidelser. hmm måske er jeg bare en dårlig menneskekender, 🙂
  Det kan da ikke passe, at jeg skal lægge mit liv helt om for, at have en mand i livet, jeg er rask, aktiv, velholdt og intelligent, god økonomi og styr på mit liv, sagt med fare for at virke selvfed..
  jeg VED der er mange gode mænd derude, men tænker også, at jo ældre mændene bliver, jo mere kræsne og urealistiske bliver de.
  Ja det var så lidt tanker fra min verden.

 2. Ole Grosen says:

  Anette, tak for din levende beskrivelse fra den slagmark, mange synes, at netdating har udviklet sig til. Jeg kan sagtens forstå din frustration.
  Adskillige kvinder har fortalt mig lignende historier om mænd. Og mænd har fortalt mig tilsvarende historier om kvinder. Mange er utilfredse med det modsatte køn, når de får kontakt med det på nettet. Det var netop min baggrund for at skrive dette indlæg.
  Du har også ret i, at mange mænd søger betydeligt yngre kvinder. Det har kvinderne så lært af i de senere år, og sidst jeg kiggede forbi et datingsite, søgte cirka halvdelen af kvinderne på din alder mænd, der var op til 10-12 år yngre end dem selv.
  Jamen, hvorfor skulle vi ikke også søge de smukkeste, lækreste, slankeste osv., når de nu er lige foran næsen på os (i hvert fald på skærmen)? Min påstand er så, at stort set ingen lykkes med dette. Alene regnestykket går jo aldrig op, for vi kan ikke alle have en kæreste, der er yngre end os selv.
  Jeg tror, du skal betragte mange profiler på datingsites som udtryk for ren ønsketænkning. Jo, der er også mange der pynter på sandheden, og nogle der direkte lyver. Den erfaring kan du bruge fremover.
  At vi er interesseret i nogle, der ikke føler sig tiltrukket af os, og at vi bliver kontaktet af andre, vi slet ikke er interesseret i, kan du læse mere om her:
  https://www.mandensmanual.dk/de-vil-ikke-have-mig-og-jeg-vil-ikke-have-dem/
  Heldigvis er mange mennesker mere realistiske, når du møder dem ude i virkeligheden. Har du mulighed for det, så kom ud og mød en masse mennesker IRL i stedet for URL. Det vil genskabe noget af din tro på singler som mennesker, håber jeg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *