Hjem » Jeg er hudløst ærlig

Jeg er hudløst ærlig

Del dette indlæg

Er du på kærestejagt, støder du på et eller andet tidspunkt ind i hende, der, med en vis højtidelighed i stemmen, siger: Jeg er hudløst ærlig. Det lyder jo godt, ikke? For ærlighed har en aura af noget absolut positivt. Uærlighed er grimt, vi må ikke lyve, så ærlighed må være godt – og jo mere af det, jo bedre.

Du risikerer at se meget dum ud, hvis du stiller spørgsmålstegn ved sådan et udsagn. Det er netop en del af finten. Så lad os alligevel se nærmere på, hvad denne hudløse ærlighed dækker over, hvis et kæresteemne smykker sig med den.

Et hudløst ærligt menneske vil sige den fulde sandhed altid, også når den er ilde hørt. Det er sjældent denne egenskab bliver brugt til at sige ting som Du ser vel nok dejlig ud i dag eller Du ser træt ud. Læg dig lidt på sofaen og hvil ud, mens jeg går til bageren efter flødeskumskager.

Oftere vil dette menneske benytte sig af ærligheden til at sige ting som Du har vel ikke tænkt dig at tage den grimme, gamle skjorte på? når I er på vej ud af døren. Eller: Dine søskende er nogle idioter. De skal altså ikke inviteres med til festen.

Den hudløst ærlige sårer tit mennesker på sin vej. Men hvad pokker, hun er jo bare ærlig, så lidt ridser i lakken er vel, hvad man kan forvente?

Nej, denne form for “ærlighed” handler om at give sig selv lov til at krænke, såre og nedgøre andre mennesker, der ovenikøbet forventes at acceptere tilsviningen.

Hudløs ærlighed er verbale udgydelser, der hurtigt kan blive til verbale overgreb. Det er et skridt på vejen til følelsesmæssige udladninger, hvor hun flipper ud, bliver vred eller ligefrem eksploderer. For sådan et menneske har svært ved at sætte grænser. Så er du advaret.

Advarselslamperne blinker rødt
Dette handler ikke om, at en kvinde bør være følelsesmæssigt flad, hæmmet eller holde sine meninger tilbage. Det handler om situationer, hvor hendes ord er så grove, at du umiddelbart tænker: Hvad pokker var det, hun lige sagde der? Det sagde hun bare ikke… Men det gjorde hun. Og senere sagde hun noget lignende igen.

Sagen er, at hun mangler et naturligt filter. Hun opfører sig dårligt men er ikke i stand til selv at tage ansvaret for sin adfærd. At kalde denne opførsel for at være hudløst ærlig er blot et forsøg på at sprede en pæn glasur ud over en kage, der i bedste fald er uspiselig – i værste fald bundrådden.

Med udmeldingen om at hun er hudløst ærlig, fortæller hun dig indirekte, hvad du har i vente, hvis du indlader dig på et bekendtskab med hende. Hvis du senere måtte stille spørgsmålstegn ved hendes ord, dømmekraft og opførsel, vil hun blot sige: Jamen, jeg fortalte dig, at jeg er meget ærlig. Og så bliver det pludselig din fejl, at du ikke accepterer hendes adfærd.

Så hendes udsagn om at være hudløst ærlig er, set fra hendes synsvinkel, hendes forsikring. Hun har fortalt dig, hvordan hun er. Kan du ikke leve med det, er det dit problem. Men det er også en advarsel – set fra din ende af sofaen. En advarsel, du for din egen skyld ikke bør overse.

Det kan lyde neutralt, næsten som et forfriskende pust, når hun i begyndelsen af jeres bekendtskab fortæller, hvor ærlig hun er. Det er det ikke. Det er en fordrejning af sandheden, der er, at hun er ubehagelig at være sammen med. At kalde det noget andet er et forsøg på at manipulere dig til dels at acceptere hendes opførsel, dels forhindre dig i at være kritisk over for den.

Du skal elske mig som jeg er
Dette psykologiske spil findes i en variation, vi kunne kalde “Elsk mig, som jeg er.” Det har også en besnærende klang, for du ville jo være et skarn, hvis du prøvede at lave et andet menneske om.

For langt de fleste kvinder betyder dette udsagn heldigvis kun, at de gerne vil anerkendes som de hele mennesker, de nu engang er. Det er et pænt, politisk korrekt og pop-psykologisk udtryk lige som “Du skal elske dig selv, før du kan elske andre.”

I denne kontekst er det harmløst. Det er rigtigt så langt, som at alle mennesker har både gode og dårlige sider, og hvis vi vil et menneske, må vi acceptere hele pakken. Det er også helt fint, så længe dette menneskes gode sider er i overtal.

For nogle kvinder, der mangler naturlige grænser (ligesom de hudløst ærlige), betyder Elsk mig, som jeg er noget helt andet. Oversat til almindeligt sprog er budskabet: Det kan godt være, at jeg opfører mig råddent, men sådan er jeg – take it or leave it.

Du kan være sikker på, at mange af de kvinder, hvis negative sider og dårlige opførsel er meget fremtrædende, vil prøve at skjule deres ubehagelige personlighed bag et udtryk som dette. Eller for at bruge Marilyn Monroes ord om sig selv:

„I’m selfish, impatient, and a little insecure. I make mistakes, I am out of control, and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best.“

Løb din vej, når du hører sådan noget. Og se dig ikke tilbage.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

2 comments

  1. Belinda says:

    Må sige at jeg synes det er lidt noget fis.. ærlighed er godt, ikke dårligt. Og ærlighed kan da selvfølgelig bruges positivt i et forhold!! Hvorfor pokker skulle man kun nævne de negative ting hos en partner? Der burde vel overvejende være grund til at nævne de positive egenskaber, for dem må man jo gå ud fra er der.. siden kvinden er sammen med ham! 🙂 Det er simpelthen for langt ude at hvis kvinden er ærlig er hun et dårligt menneske! Jeg mener at det er det modsatte. hva så? er ærlige mænd så også forfærdelige? 😉

  2. Ole Grosen says:

    Tak for dit input. Vi er helt enige om, at ærlighed er godt og er et vigtigt fundament i et forhold til andre mennesker.
    Det er heller ikke ærligheden i sig selv, dette indlæg handler om. Det er derimod, når mennesker er uhøflige, taktløse og grænseoverskridende – men dækker det ind under, hvad de selv kalder ærlighed.
    Der bruges ordet som en afledningsmanøvre for dårlig opførsel. Den slags er der ikke noget positivt i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *