Hjem » Jeg er i tvivl, skal vi mødes?

Jeg er i tvivl, skal vi mødes?

Del dette indlæg

Jeg er i tvivl. Skal jeg tage på date med den person eller ej?Forleden handlede et indlæg på Mandens Manual om at håndtere den store tvivl, hvis en ny bekendt pludselig viste sig at slæbe større problemer med sig ind i forholdet. I dag handler det om, hvorvidt du overhovedet skal tage på date med en, hvis du er smålunken: Jeg er i tvivl, skal vi mødes, eller skal jeg trække stikket allerede?

Vi kunne kalde disse tanker for Den Lille Tvivl. Lille, fordi der ikke synes at være noget voldsomt galt. Det føles bare sådan lidt:

 • Skal/skal ikke?
 • Jo, vi kunne da godt ses.
 • Jeg er i tvivl, skal vi mødes?
 • Der er noget, der irriterer mig lidt.
 • Hvornår kommer jeg ellers på en date?
 • Skal vi gå på date nummer to?

Det kunne jo være, at personen viste sig at være superdejlig. Også selv om I allerede har prøvet at aftale en date et par gange, men at det ikke blev til noget. At vedkommende ser rar nok ud, men heller ikke mere end det. At den anden viger udenom, når du stiller direkte spørgsmål. At kommunikationen ikke rigtig glider. Summa summarum: At du har den der fornemmelse af, at der er noget, der er lidt ved siden af eller mangler.

Der behøver absolut intet at være galt med den anden. Ofte er årsagen inde i os selv. Måske fornemmede du en lille gnist eller bare håbet om en, men nu synes gnisten at være forsvundet igen. I hvert fald ser du ikke længere frem til at møde den anden.

Den anden ser bare stadig god og rigtig ud på papiret, så din fornuft fortæller dig, at du burde være interesseret. Det er du bare ikke, desværre. Jeg har selv stået i situationen nogle gange. Har du prøvet netdating i et stykke tid, gætter jeg på, at jeg ikke er alene.

Er du bange for at gå glip af noget?

Det føles ærgerligt at opdage, at negative ting tynger den ene vægtskål ned, selv om du stadig synes, der er en form for ligevægt. Det er bare ikke længere det positive, der giver udslaget. Eller rettere: Det har det været. Da du faldt for den andens udseende, særlige blik eller søde smil på billedet. Jeres indledende beskeder der lyste hverdagen op og lovede godt. Men især den følelse du mærkede nede i maven af, at her – lige her – var måske den, du havde savnet og ledt efter.

Den slags følelser har vi mennesker en trang til at overføre på den anden, hvad enten følelsen er positiv eller negativ. Vi kunne kalde det jeg er vild med den anden, så den anden må også være vild med mig eller tyv tror, at hver mand stjæler. Psykologer kalder mekanismen for projektion, og den er mere udtryk for ønsketænkning end for realiteter.

Siger du nej til den anden nu, mister du også disse positive følelser. De er svære at skylle ud af systemet, for selv om de er indbildte (vi kender jo knap nok den anden person), så føles de dejlige alligevel. Skyldes de blot nogle hormoner i hjernen og nogle neurotransmittere? Pyt, de føles stadig dejlige. Lige som heroin føles dejlig for en narkoman, og når det gælder kærlighed, er vi alle afhængige.

Kan den anden ikke have haft en enkelt dårlig dag, være genert eller være uvant med datingprocessen, så der gik kludder i de indledende øvelser? Sagtens, og det er da trist for dem, hvis de har det sådan. Masser af mennesker har det svært på en eller anden måde. Er det mere gennemgribende problemer, må du til gengæld spørge dig selv, om det er en jævnbyrdig partner eller et pædagogisk projekt, du søger.

Du må gøre dig umage

I dating er det som med så mange andre ting i livet. Du må sætte din bedste fod forrest, hvis du vil opnå noget. I dette tilfælde: at gøre et godt indtryk. Hvis du gerne vil have stillingen ved jobinterviewet, overholde slankekuren, lære at indstille bilens tænding, eller lave en god sauce der ikke skiller – ja, så handler det om at gøre sig umage.

At gøre tingene så godt som muligt er ingen garanti for succes, men de, der prøver at lalle sig igennem, lykkes sjældent med det. Og de kan ikke skyde skylden på andre.

Klik, og bliv bedre til at tage gode beslutninger

Personligt har jeg det sådan, at jo bedre jeg kender mennesker, holder af dem og er engageret i dem, des flere chancer giver jeg dem. Den tilfældige person, som jeg slet ikke har noget forhold til endnu? Hvorfor lægge en masse energi og følelser i det inden vi ved, om der er basis for det? Nye mennesker kan sagtens vise sig at være gode og rare bekendtskaber. Jo da, men her og nu taler vi om nogle, vi allerede har et lidt tvivlsomt billede af, inden vi overhovedet har hørt deres efternavn. Den forudsætning er værd at huske på.

Nogle ting taler altså for, at du ikke skal fyre al nytårskrudtet af for tidligt på aftenen. Du risikerer at spilde både den andens og din egen tid, hvis du imod alle odds håber på et positivt resultat.

Få styr på dine grænser

At sige ja til alt og alle kan skyldes manglende grænser. Er du så desperat efter en kæreste, at du vil give næsten enhver chancen? Hvor går dine grænser for, hvad du vil være med til? Der må være nogle ting, der som minimum skal være i orden, inden du kaster dig ud i en romance.

Siger du alligevel ja, løber du en risiko. Ved at gøre noget halvhjertet, vælger du fra start et dårligt udgangspunkt for at blive oprigtigt interesseret og engageret i den anden. Du vil formentlig også lede efter flere fejl, og så skal du nok finde dem. Du bliver simpelthen mere negativ, og derfor får du sværere ved at udstråle glæde og begejstring. Du er godt gammeldags lunken, og det er en kedelig tilstand.

Så skal jeg give den anden en chance? Jo, det skal du, hvis du mener, at den andens adfærd bare skyldes lidt nervøsitet eller andre småting, I nemt kan komme over. Hvis der mere end en gang dukker en følelse af tvivl op, ville jeg trække mig høfligt baglæns.

Risikerer du ikke at kassere nogle gode kæresteemner, hvis du er hurtig til at vælge folk fra? Jo, men du gør det på et grundlag, og det er, at du mærker en lunkenhed, og at det er et dårligt udgangspunkt for romantik. At du måske risikerer at miste et par gode emner, skal du sammenholde med, at du med denne taktik undgår en masse halv- eller heldårlige.

Bevar glæden og din optimisme

Resultatet af for mange af denne type halvhjertede dates er, at du risikerer at brænde ud. I stedet for at synes, det er spændende og givende at møde et nyt menneske, begynder du at tænke, om dating overhovedet nytter, når du slet ingen dejlige mænd eller kvinder kan finde.

Jo, de dejlige mennesker er derude. Hvis du til en start lader være med at gå ud med de kærestekandidater, du på forhånd har en mistanke om vil være dårlige, så er du på rette vej. Ved at sortere de dårlige emner fra, ender du med at have de gode tilbage. Foruden at du bevarer dit gode humør og en optimistisk tilgang til din kærestejagt.

Du vil tilmed have glæde og overskud til selv at gøre et godt indtryk, når du møder en, der føles rigtig.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: Paul O’Mahony

Del dette indlæg

2 comments

 1. Mette says:

  Tankevækkende !!

  Og jeg kan da i den grad se mig selv i det, havde en aftale/date den anden dag , med en mand jeg har skrevet med længe, super humoristisk, og skriverierne var flydende, det var herligt.

  Men alligevel var der et eller andet der pippede frem i ny og næ, men set i bakspejlet…..det er meget længe siden jeg har datet, kysset, og nydt en mand, så jeg tror jeg var så forhippet på at nu skulle det være, nu skulle jeg møde ham, ham der kunne være min drømmemand, hold da op, hvor kan man være dum .

  nå, men manden er da nu sød, men bare ikke en for mig, vi mødtes, og det var det.

  Og jeg har lært det nu, lyt da for pokker hvis noget siger dig at det her ikke er helt godt , jeg vil gemme min energi til de gode mænd, jeg tror stadig på han er der et eller andet sted 🙂

 2. Ole Grosen says:

  Tak for dit input. Jeg synes bestemt ikke, at du har opført dig dumt. Du var interesseret i en mand, og du mødtes med ham. Dine forventninger var måske store i forhold til, at du ikke havde mødt ham, men der er jo ingen skade sket overhovedet. Han var sød nok – bare ikke lige den rette for dig. Og det er vel helt okay?
  Jeg tror, det bedste vi kan gøre er at komme ud i livet og samle nogle brugbare erfaringer, så vi hver gang bliver lidt klogere. Dumt er det kun, hvis vi bliver ved med at begå den samme fejl igen og igen, selv om vi godt ved, at der ikke kommer noget godt ud af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *