Hjem » Kan langdistanceforhold fungere?

Kan langdistanceforhold fungere?

Del dette indlæg

Den anden dag læste jeg et indlæg fra en københavnsk kvinde, der skrev, at man skulle bruge følelserne mere end fornuften i sin kærestejagt. Hun tog så tre gange til en midtjysk købstad for at møde en mand, der havde sat hendes hjerte i brand via et datingsite. Af andre årsager end afstanden, skrev hun, blev forholdet ikke til noget. Men set igennem fornuftens briller, som Mandens Manual foretrækker: Kan langdistanceforhold fungere?

Et langdistanceforhold kan begynde på to måder: I mødes tilfældigt og falder for hinanden, eller I opsøger aktivt hinanden via et datingsite. Lad os se nærmere på begge muligheder, og hvordan de hyppigt udvikler sig.

Manden er for eksempel fra København og møder en kvinde til en fest i Esbjerg eller omvendt. De to kan også mødes på en ferierejse, hvor de begge er på udebane. Romantikken blomstrer, og nu vil de gerne konvertere flirten til noget mere fast.

De har begge andre forpligtelser i det daglige som job, uddannelse, familie, venner og fritidsinteresser. De mødes hos hinanden på skift hver anden weekend plus ekstra dage, når deres tidsplaner tillader det. Resten af tiden må de nøjes med sms, telefonen eller Skype.

De første par måneder går det nogenlunde. De er glade, når de kan være sammen, men med tiden vokser frustrationen. De savner at se og mærke hinanden i virkeligheden, hvilket en nok så god internetforbindelse ikke kan give dem.

Enten vil forholdet fise ud, eller en af dem må flytte til den andens landsdel. Det kan være fristende, mens de er nyforelskede, men det kan hurtigt give problemer, når hverdagen banker på, og de kun kender hinanden fra en håndfuld weekends.

Den kønne kvinde frister på nettet
Tingene kan udvikle sig på stort set samme måde, hvis de to er kommet i kontakt på nettet. Forskellen er, at allerede det første møde kræver en halv dagsrejse eller mere, og at tiltrækningen alene bygger på mails, fotos og måske snak i telefonen eller på Skype. Endelig er der tale om en mere bevidst beslutning, når man frivilligt kontakter en, der bor langt væk.

Oftest er det mangel på mulige partnere i nærområdet, der får folk til at kigge længere væk efter et match på nettet. Den, der bor i den mest øde egn, tager initiativet til kontakt, fordi de ikke kan finde nogen andre. Er der partnere nok at vælge imellem, var der ingen grund til at gå over åen efter vand.

Folk kan også søge efter et menneske langt væk, fordi de har problemer med nærhed og intimitet. Enten har de intet reelt ønske om et virkeligt forhold, eller også vil de trives fint med kun at mødes sjældent. Disse vil ofte forsøge at trække tiden ud inden et møde – hvis det overhovedet bliver til noget. Der er mennesker, der kan skrive sammen i månedsvis og føle sig “forelskede.” Et sådant virtuelt forhold til en penneven bliver dog aldrig andet end en dagdrøm.

Endelig er der dem, der bliver tændt, når de ser et foto af en flot repræsentant for det modsatte køn. At personen bor i den anden ende af landet, og hvilke problemer det vil påføre et forhold, skænker de ikke en tanke.

Under mere almindelige forhold vil en første date kun vare et par timer. En rejse til en anden landsdel ender let med overnatning og dermed muligheden for sex. Fint, hvis de to har lyst til hinanden, første gang de ses. Knap så morsomt, hvis den ene eller begge ikke mærker nogen tiltrækning – hvilket er almindeligt på en første date. Men lad os antage, at de to klikker, og bekendtskabet udvikler sig lige som det, der begyndte med et møde IRL.

Langdistanceforholdets fordele
At man trods problemer prøver at realisere et forhold med den, man er forelsket i.
Man når ikke at blive trætte af hinanden. (Men man kunne opnå det samme ved at være mindre sammen med en, der bor i nærheden).
Det kan være ideelt for mennesker, der har problemer med intimitet og ikke bryder sig om, at andre kommer for tæt på.
Det er lettere at idealisere partneren og bevare glansbilledet af hinanden. Det er altid hvedebrødsdage, når man er sammen. I den tidlige fase hvor I dater, kan det få forelskelsen tll at vokse, når I føler, at skæbnen har skilt jer ad på grusom vis.
Er begge kun interesseret i et kortere og mere uforpligtende forhold, er det okay, at forholdet har en udløbsdato, når rejseriet bliver for trættende.

Langdistanceforholdets ulemper
Rejseriet kræver en del tid og penge.
Man kan ikke lige droppe ind hos hinanden til en kop kaffe og en snak.
Skype er en sølle erstatning for at mærke hendes mund tæt ved dit øre i stedet for hovedtelefonen.
Man er fristet til kun at have weekends med overnatninger sammen, hvilket sætter begge parter under pres i begyndelsen af forholdet. Her har begge brug for luft, fordi det kan blive for intenst at være sammen længere end nogle timer ad gangen.
Nogle gange har den ene (eller begge) behov for, at den anden er der i kød og blod, her og nu. Det er svært at mødes spontant.
Tiden, I bruger på at rejse, må I tage fra fritidsinteresser og samværet med andre mennesker.
I kan blive fristet til at flytte sammen, før forholdet er modent til det.
Flytter den ene til den andens by, mister vedkommende i nogen grad kontakten til familie, venner og fritidsinteresser på hjemegnen. Dertil kommer praktiske problemer med arbejde eller uddannelse.

Reelt er der kun en fordel, og den er ikke attraktiv
Der er altid en risiko for, at en flirt eller en enkelt date ikke udvikler sig til mere – faktisk er det snarere reglen end undtagelsen. At udvikle noget holdbart sammen har flere odds imod sig, når man bor langt fra hinanden. Langdistanceforholdet er et minefelt af ulemper og problemer.

Eneste fordel ved at bo langt fra hinanden er at undgå nærheden, hvis man har det svært med intimitet og så bruger afstanden til at bortforklare det sande problem. Manglende lyst eller evne til nærhed kan imidlertid let ødelægge et forhold.

Lad gå med at folk falder for hinanden i virkeligheden, selv om de bor langt fra hinanden. Men der er ingen grund til at opsøge disse problemer aktivt ved at bruge nettet til at søge en kæreste langt væk. En flirt online er resultatet af de tos aktive valg. Derfor har de også ansvaret for, hvordan det forløber.

Man kan være fristet til at sige, at man lader skæbnen råde, hvis man forelsker sig i en, der tilfældigvis bor langt væk, mens man selv er ude om problemerne, hvis man fuldt bevidst går efter en langvejs fra. Det er man dog også i det første tilfælde. Man forelsker sig nemlig ikke alvorligt i en, som man kender så lidt til, at man ikke engang ved, hvor hun bor. Den slags hører kun hjemme i romantiske komedier.

Sådan gør du, hvis du bliver fjernforelsket
Er du blevet smaskforelsket i en, der bor langt væk, rejser det et par spørgsmål. Ønsker du blot en forlænget flirt, altså et forhold med indbygget udløbsdato? Eller sigter du efter at lære hende stille og roligt at kende med henblik på et langvarigt forhold?

Er du til det impulsive, og mødte du hende i virkeligheden: Tank bilen, eller køb et rejsekort, og nyd hinanden så længe det varer. I modsat fald: Klap hesten og overvej at stoppe her, inden romancen udvikler sig til mere – især hvis du ønsker et langvarigt forhold.

Kom du i kontakt med hende online, fordi en af jer faldt over et foto af et kønt ansigt i den modsatte ende af landet? Gå i gang, hvis du kun er interesseret i et kortere forhold uden for mange forpligtelser. Bor du andre steder end i den mest mennesketomme provins, kan du dog finde en kvinde tættere på til det formål.

Bor du et sted, hvor der simpelthen ikke er nogen ledige kvinder, må du flytte dig derhen, hvor de er, selv om det betyder ulemper som transporttid. Enlige landmænd kender dette problem alt for godt.

Det kan også være, at hun bor længere væk, end du ville foretrække, men ikke så langt at det ville være et rigtigt langdistanceforhold. Overvej så, hvad din smertegrænse for transporttid er. Er den meget længere end to timer hver vej, kan den hurtigt gå hen og blive et problem.

Har du lyst til et forhold – men har personlige problemer med nærhed, intimitet og andre mennesker – bør du overveje at få løst de problemer først med hjælp fra en terapeut. Begynd med at kontakte din læge.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *