Hjem » Kvinden som kritisk kunde

Kvinden som kritisk kunde

Del dette indlæg

Det er tit svært at blive godkendt af en kvinde. Som mand kan du føle, at hun hele tiden undersøger og holder regnskab med, hvilken status du har, hvad du gør, hvad du siger, og om det er godt nok. Hun er kvinden som kritisk kunde.

Bor du i ejer- eller lejelejlighed? Hvorfor skræller du kartofler på den måde? Når du siger sådan, mener du så i virkeligheden at…

Irriterende, ikke? Hvorfor tager hun dig ikke bare for pålydende, eller i det mindste er så tålmodig at hun giver dig chancen og selv finder ud af, at du er en okay fyr og ikke et frådende uhyre?

Fordi det ligger i en kvindes natur, at hun skal være på vagt over for mænd og vores fejl. Hun gør det for sin egen sikkerheds skyld og for at vurdere, om du vil være en god partner og far. At du hverken er truende, eller at børn har været et samtaleemne er ligegyldigt. Hun prøvet at spotte fejl hos dig, inden hun involverer sig.

Denne forsigtighed er forståelig. Desværre for hende er den ingen garanti. Dels kan man altid finde fejl, når man leder efter dem; dels er der risikoen for, at hun fejlfortolker dine ord og signaler.

Den kloge kvinde tager sig tid
Håndterer kvinden situationen med fornuft og snilde, lægger hun stille og roligt mærke til din adfærd, ord, tanker og drømme. Uden at lave et stort nummer ud af det, skriver hun sig observationerne bag øret, og efter en tilpas tid drager hun så sin konklusion. Er du en, det er værd for hende at satse på, eller skal hun hellere gøre det forbi.

Men så fintfølende er denne kritiske kvindetype ikke, og derfor tramper hun rundt i dit sind som den berygtede elefant i glasbutikken.

Hun nøjes ikke med at spørge dig om noget. Hun udspørger dig. Hun stiller hele tiden spørgsmålstegn ved dine udsagn, dine handlinger og dine motiver. Du føler, at dine ord hele tiden bliver draget i tvivl, at du bliver skudt underlige motiver i skoene, at der konstant opstår besynderlige misforståelser, og at hun skaber problemer, hvor du ikke kan se nogen overhovedet.

Hvad hun gør er at kridte banen op efter hendes regler alene. Hun definerer jeres roller og prøver ad den vej at tage magten fra begyndelsen. Dette spil handler nemlig hverken om samarbejde, jævnbyrdighed eller gensidig tiltrækning.

Du bliver en sælger på en umulig opgave
Hun ser dig som sælgeren, der skal prøve at overbevise kunden (hende) om, at han har en værdifuld vare, hun eventuelt bør købe. Så hun tester dig, afprøver din viden, undersøger varen, stiller et hav af spørgsmål og er alligevel konstant kritisk.

Bider du på og deltager i dette spil, bør du bemærke, at det hele tiden er dig, der ligger til beskuelse og bedømmelse på mikroskopets glasplade. Det er hende alene, der observerer og fælder dommen. Lampen med det kritiske lys er drejet, så den kun lyser på dig, mens hun sidder trygt i halvmørket uden selv at blive kigget i kortene.

Denne dynamik blev beskrevet præcist og morsomt for over 100 år siden af H. C. Andersen i eventyret Klodshans. Her sad prinsessen og kedede sig på sin trone, mens bejlere stod i kø for at gøre indtryk på hende. De skulle gøre alverdens kunster for hende, og lige lidt hjalp det. “Duer ikke. Væk!” udbrød prinsessen træt hver gang.

Hvad gør du i denne situation? Du kan naturligvis prøve at vende spillebrættet om, så du også fremstår som køber, og hun bliver tvunget ud i rollen som sælger. Det gør du ved at stille nogle rimelige krav den modsatte vej, så hun ved, at hun også har noget at leve op til.

Et par tvivlsomme taktikker
Du kan også forsøge at glide af på hendes spørgsmål og kritik ved at bruge humor eller lade som om, du slet ikke har hørt hende.

De såkaldte pickup artists ynder at underminere kvinders selvtillid ved at bruge negging. Teknikken går ud på at flette små og tilsyneladende uskyldige fornærmelser ind i samtalen, så kvinden skal føle sig på tynd is, og samtidig føle at manden er fuldstændig ligeglad med hendes arrogante attitude.

Du kan også forsøge dig ad den reelle vej med en mere elegant, men tidskrævende, løsning. I stedet for at bruge ord, så lad hende opleve forskellige situationer med dig, hvor hun mærker, at du er en ordholdende mand: At du siger, hvad du mener, og at du mener, hvad du siger. At du har grænser, og at andre ikke skal trampe ind over dem. Hvis du opfører dig som en ordentlig mand, må hun ved eksemplets magt kunne se dig som en sådan. Men det kan tage uger eller måneder.

Jo, den erkendelse burde hun komme frem til, hvis hun vel at mærke er fornuftig, reflekterende og har indfølingsevne. De egenskaber er desværre ikke de mest fremtrædende hos en person, der nærmest udsætter andre for tredjegradsforhør, er skeptisk og overskrider grænserne for almindelig, høflig opførsel. Husk også, at denne kvinde burde være interesseret i dig på den gode, kærlige måde. Er hendes adfærd rimelig i det lys?

Den skrappe kur der dur
Vælger du de defensive strategier som humor, akut høretab eller den aggressive pickup-taktik nævnt ovenfor, ender du i en anden fælde. I begge tilfælde erstatter du nemlig hendes spil med dit eget, og ingen af dem er kønne, endsige værdige, for sunde, fornuftige mennesker.

Den gode løsning er altså ikke at erstatte et spil med et andet. Det eneste, der kan komme ud af det, er en evig magtkamp, der er opslidende og ikke har noget at gøre med det kærlige, trygge forhold, du ønsker dig.

Er hun åben, støttende, glad og givende? Eller undergraver hun din livsglæde og selvtillid ved at opføre sig, så du hele tiden føler dig målt og vejet, for at hun kan finde ud af, om du er god nok til hende?

Dækker den sidste beskrivelse, så drop hende. Find i stedet en dejlig kvinde, der respekterer dig og vil se dig som ligemand i et forhold. Det er du meget bedre tjent med.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

One comment

  1. Steen says:

    Man kan finde små guldkorn de mærkeligste steder. I den ikke særligt succesfulde komedie “40 Days and 40 Nights”, hvor en ung mand pålægger sig selv cølibat (i 40 dage), er der en af hans kvindelige kolleger, der gør alt, hvad hun kan for at nedbryde hans mure og få ham i kanen. Hendes argumentation er, at han har ødelagt spillereglerne: Det skal være manden, der vil have kvinden, og kvinden, der sidder med nøglen til sex.
    Eller som hos gamle H.C. – prinsessen, der lader de liderlige handyr passere forbi og siger ‘duer ikke’.
    Udgangspunktet for ‘forhøret’ er altså den præmis, at sex er noget, manden gerne vil have, og noget, kvinden nødtvungent giver. Og bevares -mænd, der er villige til at sige hvad som helst for at score en kvinde, er selvfølgelig med til at underbygge den teori. Inklusive de tekniske ‘players’.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *