Hjem » Kvinder og deres veninder

Kvinder og deres veninder

Del dette indlæg

De hvisker og tisker sammen. De følges ad på toilettet. De sms’er til hinanden i et væk. Hvad pokker har de gang i? Skulle de ikke slappe lidt af, nyde livet og finde ud af problemerne på egen hånd, som vi andre kan og gør? Hvad er det med kvinder og deres veninder?

Alt dette kan være svært at fatte for os mænd. Selv om vi også er flokdyr, er vi mere de ensomme ulve, der foretrækker at danne vores meninger, reflektere og lægge planer på egen hånd. Følelsesmæssigt knytter mænd sjældnere – om nogensinde – bånd til hinanden. Ofte er vores eneste dybe og følelsesmæssige kontakt vores kæreste.

Derfor synes mange mænd, at alt dette venindefnidder er unødvendigt og i hvert fald overfladisk. Samtidig kan vi også være lidt misundelige på disse mange venskaber. Inderst inde ved vi, at vi står temmelig alene, mens hun har veninder at støtte sig til, hvis det kommer til brud eller skilsmisse. For her er kvinder som regel hurtigt ovenpå igen, mens mænd kan sørge meget længere, hvis vi ikke ligefrem går i hundene.

For kvinder støtter hinanden, når der er krise. De er mere sociale end mænd. Det er fordi, de to køn er forskellige, og ikke fordi der er noget galt med nogen af os. Det gør bare ikke venindeskabet lettere at forstå. Vi fornemmer, at kvinderne trives fint med det, men vi tager os til hovedet, når vi også ser kvinder give hinanden råd, vi synes er elendige. Ingen normal mand kunne finde på at bruge tarotkort til at finde en partner eller at drukne kærestesorg i orientalsk te.

Kvinde er kvinde værst
Jeg har før været ude med riven, når det gælder veninder. De kan virkelig sabotere en kvindes lykke eller udsigt til den, som når en kvinde fortæller, at hun har mødt en mand. Det bliver set som et oplæg til crowd sourcing af et problem, der ikke er der. Endnu.

Jo, først hviner disse veninder deres Tillykke! og Neeej, hvor skønt! Indtil forhøret begynder, og kvinden i den varme stol fortæller alt, mens veninderne løfter det ene øjenbryn efter det andet, efterhånden som de finder fejl ved fyren. Og efterlader den forelskede i tvivl om mandens kvaliteter og sin egen dømmekraft.

Har hun ikke slået op med ham nu, bliver han på et tidspunkt præsenteret for de nærmeste veninder først. Eller: Han bliver vist frem til vurdering. Du kender situationen, og du ved, at så snart du vender ryggen til, begynder snakken, sammenligningen med hendes eks, venindernes egne mænd, eller blot nogle uopnåelige mandetyper som ingen af disse kvinder nogensinde kommer i nærheden af alligevel.

Slipper du nogenlunde helskindet gennem denne gang spidsrod, og stadig er kæreste med din udkårne, er du accepteret. Eller i det mindste på tålt ophold.

Magisk forandring
Nu sker det magiske! Fra at være halvfjendtlige guerillakrigere og spioner for en fremmed og ukendt magt bliver disse veninder pludselig dine allierede. I kommer næppe til at kæmpe skulder ved skulder, men veninderne bliver alligevel uvurderlige støttetropper for dit og kærestens forhold. Hvad i alverden sker der?

Du skal være glad for, at din kæreste har veninder. De er supervigtige for, at hun har et godt liv, og når hun har det, er der også større chance for, at du får det. Derfor.

Siden vi levede i jæger- og samlersamfund, har kvinder fulgtes ad. Sammen var – og er – de stærkere fysisk, mentalt og verbalt. Også i landbrugssamfundet hjalp de hinanden med daglige gøremål, og ikke mindst når den stod på fødsel og barsel, hvad den gjorde konstant. At kvinder bragte mad til barselssengen og den fødendes husholdning, vidner de mange smukt dekorerede barselspotter siden 1600-tallet om.

Kvinder knytter sig til hinanden og vedligeholder disse bånd, fordi de lever længere og bedre, når de støtter hinanden. Lad dem, det er livsvigtigt.

Derfor vil de med kollektiv erfaring også sikre sig, at en veninde får den bedst mulige kæreste som i eksemplet ovenfor. Men lad os bare være ærlige og sige, at disse vurderinger også kan blive voldsomt farvet af mere egoistiske motiver.

 • Veninder kan sabotere en kvindes valg inden for alt (også kærester) ved at stille spørgsmålstegn ved hendes vurderinger. Derved risikerer de at holde hinanden i skak som singler, hvis ingen tør bryde ud af cirklen ved at sige de andre imod. At blive udstødt af venindegruppen ønsker ingen.
 • De vil gerne beholde deres single-veninde for dem selv, så de beholder nogen, der altid har tid til at lytte til dem og spise brunch sammen med dem.
 • Hun fortjener bedre. Er han mellemtekniker? Hvad er der galt med en ingeniør? Du vil da også gerne have råd til at rejse, ikke? I får også brug for en større bil, når der kommer børn…
 • Du er for lækker til ham, du kan få en, der er meget bedre. Spoiler alert: Hvorfor har hun så ikke fundet dette vidunder allerede, hvis hun har så meget at tilbyde? Her sætter kvinderne den indbyrdes støtte over fornuften, hvilket ender med at være en bjørnetjeneste. Som når de kalder en tyksak for smuksak på sociale medier.

Sammenhold giver styrke
Den positive side af medaljen er dog, at kvinder profiterer af deres venskaber. Veninder gør deres liv helt og langt bedre, end det ville være uden dem. Alene derfor skal du værdsætte dem, og glæde dig over at hun har dem.

 • De giver hende en masse, du aldrig kan give hende.
 • De er lynafledere.
 • De støtter hende.
 • Hun bruger veninderne til gensidig coaching og sparring.
 • Hendes følelser, tanker og vurderinger bliver udklækket og vokser i disse venskaber.
 • Jo større og bedre netværk en kvinde har, des stærkere er hun.
 • Hun har brug for veninder til at drøfte jeres, og deres, forhold med. Jo, det kan virke lidt illoyalt, set med mandeøjne, men det har de nu engang brug for. Tænk på, at det overordnede mål er at bond’e indbyrdes – ikke at tryne mændene.
 • Veninderne lader hende op med energi, og hun kommer glad hjem til dig.
 • Shopping. Dette er selvforklarende.

Få selv nogle flere venner
For din egen skyld bør du gøre en god figur, når du bliver præsenteret for hendes veninder. Vær høflig, korrekt, sig ikke for meget (det risikerer at blive misforstået til senere brug), og alt, hvad der kan tolkes som flirt, er strengt forbudt. Ret kun elevatorblikket mod din kæreste.

Jeg ville løfte et bekymret øjenbryn, hvis en kvinde ikke har nogen veninder. Jeg ville spærre begge øjne op, hvis hun kun har mandlige venner. Og hvis hun skulle dele problemerne i jeres forhold med en mandlig ven, ville jeg være meget bekymret for forholdet. Ellers er mandevenner okay, med mindre du fornemmer, at han kun er i hendes nærhed for at lirke sex ind ad bagdøren.

Kort og klart: Vær glad for hendes veninder, når I er blevet kærester. Du bør opfordre hende til at være sammen med dem. Du skal ikke omtale hendes veninder negativt eller være jaloux over, hun bruger tid med dem. Og få dig nogle flere mandevenner selv, nu vi er inde på emnet.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *