Hjem » Kvinder udnytter mænd

Kvinder udnytter mænd

Del dette indlæg

Mænd udnytter kvinder ved at bruge dem til sex. Det har vi læst, hørt og set i årevis fra visse kvinder og især i medierne. Konklusionen er lige så klar som den dramaturgi, der er brugt til at fremmane billedet: Mænd er skurkene, kvinder er ofrene. Så livagtigt fremstår dette billede, at vi helt glemmer, at kvinder udnytter mænd præcis lige så meget.

Hvordan kan det nu være? Kvinder udnytter da ikke mænd, det kan de slet ikke. Jo, sagtens. Mens mænd kan nøjes med møbler af spånplade og gamle ølkasser – og frihed – vil de fleste kvinder have et hyggeligt og smukt hjem. Det skal være rammen om det liv og de børn, hun gerne vil have, et socialt bevis i forhold til andre kvinder, og et sted hvor hun kan føle sig tryg og elsket.

Alle disse ting kræver mere end blot lidt sæd. De kræver penge, tid, engagement i det fælles projekt og helst også den berømte handyman. At mænd tit er mere romantiske end kvinder, må vi heller ikke overse. Heldigvis er de fleste mænd leveringsdygtige i det meste af dette, så sådan en mand står i høj kurs hos kvinder. De kan derfor bruge ham til at nå egne mål, og i dagens anledning vil vi kalde dette for udnyttelse.

Moderskabet bliver holdt helligt
Hvorfor betragter vi så kvinders udnyttelse af mænd som mere retfærdig, for ikke at sige ædel, end omvendt? Jamen, det er kvindens dybtfølte ønske at få børn, passe dem og se dem vokse op. Dette er jo blot kvindens inderste behov, der er biologisk bestemt, og som hun derfor ikke kan klandres for. Det er det højt besungne og næsten hellige moderskab, der burde skrives med stor og lysende flammeskrift på himlen.

Præcis. Og lige så ægte og dybtfølt er mændenes lyst til og behov for sex. Biologien har trukket ledningerne i vores hjerner, så vi har trang til at parre os. Uden at der skal gå darwinisme i sagen, er det også tilfældet for stort set alle andre hanner i dyreriget. Er der tale om en skurk her, er det det mandlige kønshormon testosteron, som mænd har mellem 15 og hundreder af gange mere af end kvinder (forskere er uenige om, hvor forskellige de to køns hormonniveauer er her).

Biologisk går de to køns instinkter op i en højere enhed, når mænd gerne vil befrugte kvinder, der igen gerne vil tage sig af afkommet, mens begge køn gør, hvad de kan for at sikre deres børn en tryg og sikker opvækst med mad og tøj på kroppen. Bravo, liv! Mission accomplished, vi er nu over syv milliarder mennesker på kloden.

Alle prøver bare at opfylde deres behov
Men kvinder udnytter mænd, skrev jeg i indledningen. Hvordan? Det sker, når kvinder i jagten på at opfylde deres eget behov for materiel tryghed, yngelpleje og en familieflok de kan styre socialt, bruger manden og hans seksualitet til at binde ham i et forhold for selv at skaffe sig disse ting. Eneste forskel er, at mandens behov bliver udråbt som egoistisk, mens kvindens behov anses for at være opofrende og altruistisk.

Kvinder maler sig i ansigtet for at fremhæve mund og øjne, trækker i næsten usynlige strømper og stramme nederdele og presser barmen opad som forberedelse til jagten på ham, der kan levere. Her vil mange kvinder indvende, at de ikke gør alle disse ting for at tiltrække mænd, men udelukkende fordi de føler sig mere feminine og bedre tilpas sådan. Jeg påstår heller ikke, at kvinder smukkeserer sig bevidst.

Jeg er sikker på, at kvinder pynter sig, fordi det ligger så dybt i dem, at de ikke selv ser det som en bevidst handling overhovedet. For søren, Egtvedpigen havde en kam og flere smykker med sig, da hun blev lagt i graven for 3.500 år siden. Var kvinder udelukkende praktisk orienterede, gik de i overalls fra Kansas, med kortklippet hår og sikkerhedssko i stedet for stiletter. Det er et meget lille mindretal, der vælger den kurs.

Begge køn gør altså det, der sikrer artens beståen. Kan vi så overhovedet tale om udnyttelse, hvis vi skal være alvorlige? Det mener jeg ikke. I hvert fald ikke så længe den ene part ikke krænker den anden, hvilket er forbudt både moralsk og juridisk. Både mænd og kvinder gør bare, som mennesker – og resten af dyreriget – nu gør. Fordi det virker i det store perspektiv.

Når vi følger den genetik, den opdragelse og de normer, det store flertal er dybt præget af, giver det ingen mening at tale om udnyttelse – hverken den ene vej eller den anden. Mænd er ikke skurke, fordi de har større lyst til sex, og kvinder er ikke nogle snedige vampyrer, der blot vil fange mænd ind i et gyldent bur for at udsuge dem materielt.

Skurkerollen er skiftet
For århundreder siden havde kirken travlt med at hænge kvinder ud som farlige fristere, der nærmest kunne fortrylle mænd til at glemme al fornuft. Således blev kvinders natur og lyst gjort til skamme og ansvaret placeret hos det køn, der dengang havde sværest ved at svare igen.

Nu peger flaskehalsen så på mændene. Det er os, der skal skamme os over vores lyst. Mænd tænker kun på en ting, mænd tænker med pikken og så de mest ekstreme: Alle mænd er potentielle voldtægtsforbrydere. Måske ikke, fordi vi (endnu) har udført denne udåd, men vi har remedierne i form af en penis og muskelstyrke foruden en helt utæmmelig sexlyst. Det værste eksempel, jeg har set, var en kvinde der i fuldt alvor skrev, at penetrerende sex (altså traditionelt samleje), burde ligestilles med voldtægt, fordi manden gjorde noget ved kvinden ved at stikke noget ind i hende. Tja, i netop dette tilfælde kunne jeg måske også have ønsket, at hendes far havde beholdt den i bukserne.

Dette indlæg er slet ikke noget forsvar for de mænd, der krænker kvinder. Det skal stoppes, punktum. Plads, tålmodighed og fornuft forhindrer mig også i at diskutere, om mænd for eksempel krænker kvinders integritet ved at pifte efter dem på gaden.

Men sandheden i vores kultur er, at mænd i næsten alle tilfælde lader kvinder i fred. Vi vælter dem ikke om på gulvet i supermarkedets kø. Vi kan sagtens styre vores lyster, og det gør vi dagligt.

Fordele og ulemper hos begge køn
Det kan godt være, at nogle kvinder skal have blomster, levende lys og søde ord hvisket i øret for at komme i stemning til sex. Det behøver de færreste mænd, hvis nogen overhovedet. Måske skal nogle kvinder, bortset fra liderlighed, føle en god grund til at have sex. Det behøver mænd ikke. Der er de to køn lidt forskellige og hvad så?

Den forskellighed gør det ikke rimeligt at sætte den ene halvdel af befolkningen i skammekrogen på grund af disse menneskers seksualitet. Kernen i denne udskamning af mænd består grundlæggende i, at vi ikke er lige så gode til at opføre os som kvinder, med deres værdier, mål og lyster, som kvinderne selv er. Ifølge den debat skulle man tro, at mænd blot er fejlbehæftede kvinder, der har fået et vedhæng og en hæklefejl i kysen.

Mænd skal jo heller ikke kritisere kvinder for ikke at være maskuline nok. Vi hverken kan eller skal kræve, at kvinder er mere rationelle, mindre følelsesstyrede og bedre til at finde vej. Eller køber færre sko.

Den mandlige medalje har også en bagside. Vores stærkere kroppe, fandenivoldskhed og større aggression (igen er testosteron på spil) gør os mere fysisk voldelige end kvinder. Den egenskab kan bruges destruktivt til krænkelse, angreb og forbrydelser. Den kan også bruges til forsvar af kvinder og børn, og få mænd til at gå ind i brændende bygninger eller lade sig fire ned fra en helikopter for at redde andre i en storm til havs. Såkaldt kvindelige egenskaber kunne man på samme måde finde fordele og ulemper ved.

Tag et virkelighedstjek
At mænd ikke vil binde sig i et fast forhold er også en myte. Utallige mænd flytter sammen med eller gifter sig med kvinder. De forpligter sig i årevis, og yder hvad de kan som partnere og fædre – de ofrer bestemt deres egoistiske behov i familiens og kvindernes tjeneste. Billedet af den konstant og ustyrligt liderlige mand med en vis legemsdel ud af bukserne blegner, hvis man ser på virkeligheden.

Vi opnår bare ikke noget godt for hverken mænd, kvinder eller samfund ved at prøve at trække mænds seksualitet ud af dem og gøre dem til hjælpsomme eunukker. Det ville sikkert hjælpe en smule på kriminalitet og andre uønskede fænomener, men vi ville samtidig kassere alle mandens gode egenskaber.

Jo, mænd er lidt større forbrugere af onani, porno og især prostitution end kvinder. Og hvad så? Er det ikke hyklerisk, når vi dømmer manden, der køber sexlegetøj som klam, mens kvinden i samme butik ses som frigjort og med et naturligt forhold til egen krop og orgasme?

Min klare overbevisning er, at det ene køn ikke har noget at lade det andet høre. At vi er lige gode om det, selv om vi gør det på lidt forskellige måder. Og at vi skal holde op med at lytte til prædikanter, der uddeler skamfuldhed som straf, uanset om de repræsenterer en oldkirke eller en nypuritansk bevægelse.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

One comment

  1. Tina says:

    Jeg er træt af alt det steriotype snak tak folk som de er øv sikken diskution

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *