Hjem » Det moderne menneskes forbandelse

Det moderne menneskes forbandelse

Del dette indlæg

“Personligt hører jeg til blandt det segment af kvinder, der ikke kan tåle at være uden sex i for lang tid ad gangen. Jeg bliver sur og hysterisk og desuden også tyk.”

Tænk, hvis en mand havde argumenteret på samme måde for at undgå at blive tyk bag ørerne? Så havde en hær at kvinder stået klar til at fortælle ham, at han var et egoistisk dyr, der brugte dårlige undskyldninger for at få opfyldt sine primitive behov.

Men mennesker har behov, de vil have dækket. Mænd såvel som kvinder. Ja, vi er alle egoister i en eller anden forstand. Det er dog ikke den vigtigste pointe her. Det er derimod denne kvindes dilemma, eller mange dilemmaer rettere sagt, som hun glimrende beskriver i sit indlæg. Her adskiller hun sig heller ikke fra mænd, der både vil kærligheden og så alligevel ikke rigtig kan bestemme sig.

Vi vil det hele på en gang. Også når vores ønsker strider mod hinanden indbyrdes, så kabalen aldrig kan gå op. Det er det moderne menneskes forbandelse. Det er to år siden, Rikke Grosell skrev dette indlæg i Information. Det er stadig stærkt læseværdigt, for problemet er bestemt ikke blevet mindre.

Fra asken til ilden

Vi har alle uendeligt mange valgmuligheder i dag. Og dermed også store muligheder for at føle, at vi konstant vælger forkert. Valgfriheden sætter os fri men putter os straks i et nyt fængsel, hvor vi på ubestemt tid er tvunget til selv at give vores liv mening. Det er det moderne menneskes forbandelse, der blev undfanget af Søren Kierkegaard og Friederich Nietzsche og holdt over dåben af eksistentialister som Sartre og Camus.

“Min daværende kærestes analyse var virkelig skarp: Jeg vil have det hele, uden at ville have noget af det alligevel, og lige meget hvad jeg vælger, så føler jeg altid en vis form for længsel,” skriver Rikke Grosell, som jeg også har plukket disse to citater fra:

“Værst af alt vil det dog være at finde en mand, der ikke har børn, for enten skal han så til at have nogle, hvilket ikke bliver med mig som Ophelia, eller også har han besluttet, at han ikke vil have nogle, hvilket jeg synes er lidt uhyggeligt.”

“Vælger man at flytte sammen, må man tage stilling til, om man kan leve med partnerens børns Nutella-kvoter. Vælger man at bo hver for sig, må man leve med et harehjerte i evig undren over, at man kan undværes fra mandag til fredag.”

Genkender du noget i hendes ord? Så kan jeg kun anbefale dig også at bruge 20 minutter af dit liv på at lytte til forfatteren bag bogen Valgets Paradoks, psykologen Barry Schwartz. Du kan tilmed vælge danske undertekster, og jeg vil love dig, at de 20 minutter er givet godt ud!

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *