Hjem » Når din date er helt anderledes i virkeligheden

Når din date er helt anderledes i virkeligheden

Del dette indlæg

Du havde et rigtig godt indtryk af hende fra hendes profiltekst og fotos på et datingsite. I mødtes, og nu virkede hun pludselig helt anderledes. Var hun også blevet ældre og tykkere? Jeres samtale var heller ikke, som da I mailede sammen. Hvad gør du, når din date er helt anderledes i virkeligheden?

Næsten alle, der dater online, oplever dette på et tidspunkt. Der er forskel på, hvordan du opfatter hende på nettet, og det indtryk du får IRL. Disse forskelle kan være alt fra at være en distraherende følelse af, at noget er lidt anderledes til, at du slet ikke kan genkende hende.

Inden vi karter helt ud ad tangenten og beskylder kvinder for at føre os bag lyset, må vi først smide kadaveret op på obduktionsbordet. Det er tid til at dissekere og analysere. Her er nemlig flere ting i spil, og mange af dem kan føres tilbage til os selv.

Vi tillægger andre mennesker egenskaber ubevidst
I virkeligheden har alle mennesker mange facetter, der fordufter, hvis vi kun kommunikerer online. De manglende oplysninger prøver hjernen at kompensere for ved at udfylde hullerne med egne, hjemmelavede informationer.

Vi har altså et mangelfuldt billede, og så lægger vi til og trækker fra for at skabe orden i rodet. Psykologien kalder det projektion, når vi udstyrer andre med positive eller negative egenskaber, der i virkeligheden er spejlinger af vores eget indre. Læg dertil, at mange begynder at føle sig småforelskede allerede på dette stadium, og derfra er der ikke langt til, at vi får opbygget et luftkastel, det er svært at leve op til i virkeligheden.

Når vi tænker, at andre er dejlige, læser vi de egenskaber og motiver ind i ord og handlinger, der understøtter vores forudindtagede opfattelse. Samtidig overser eller nedtoner vi de ting, der ikke passer så godt ind i det perfekte billede, vi gerne vil se.

Lad os kigge på nogle menneskelige egenskaber og mere objektive data, hvor vi risikerer at ende med et forkert facit, hvis vi stoler for meget på de indtryk, vi har fået online:

Alder: Hun har oplyst en alder i sin profil, og du har set fotos af hende. Billederne kan være gamle. Kvinder trækker af og til et par år fra deres sande alder med den begrundelse, at de ikke vil falde uden for mænds søgekriterier. Ofte er sandheden dog, at de lidt ældre kvinder har svært ved at acceptere deres alder. Disse kvinder vil tit hævde, at alder er jo bare et tal.

Vægt: Igen kan hun have oplyst noget forkert. Mange kvinder skriver slet ikke deres vægt. Kategorien Kropsbygning kan man også udfylde, som det passer en bedst. Håndfaste beviser får du kun ved at tage en badevægt med på en date. Det vil dog næppe bidrage til en romantisk stemning.

Udseende: Hendes fotos kan igen være af ældre dato. De kan også være taget fra en vinkel, der ikke giver et sandt billede af hendes kropsbygning, og det kan forvrænge din opfattelse. Alle vælger de profilfotos, hvor de tager sig bedst ud.

Stemme og sprog: Med mindre I har talt sammen i telefonen eller på f.eks. Skype, ved du ikke, hvordan hun lyder. Forestiller du dig en lys, feminin stemme, kan du takke din egen fantasi for det, hvis virkeligheden er helt anderledes.

Bevægelser og ansigtsudtryk: Du kan dagdrømme om, hvordan hun løber i slowmotion hen over en blomstereng. Måske vralter hun i virkeligheden som en fuld sømand på et gyngende skibsdæk.

Interesser: Mange kvinder skriver, at de træner både to, tre og seks gange om ugen i et motionscenter. Eller at de læser mange bøger og foretrækker aktive ferier. På en date kan hun måske ikke lige huske nogen bogtitler, hvornår hun sidst var til fitness, eller at hun forlod liggestolen ved poolen af andre årsager end for at få en ny drink.

Personlighed: Du har kun et indtryk fra de ord, hun skrev til dig. Nogle mennesker skriver præcist, mens andre formulerer sig mere tåget. Nogle har et afslappet forhold til sandheden. Dit indtryk af hende skyldes ofte mere din egen fortolkning, end hvad hun faktisk skrev. Der kan være stor forskel på, hvordan mennesker takler sociale situationer. Nogle er lidt kejtede over for nye mennesker. Andre er plaget af generthed, og enkelte kan være direkte sky. Sådanne ting mærker du først IRL.

Folk skjuler deres fiaskoer online
Hvad folk skriver i en profiltekst er ikke deres sande jeg. Det er det image, de gerne vil vise andre, og det kan være mere et udtryk for ønsketænkning end for realiteter. Alle vil gerne gøre et godt indtryk, når de dater, og det er forståeligt. De kan også beskrive deres inderste tanker ærligt i en mail, men dette indre kommer måske ikke til udtryk, når man møder dem.

Yderst sjældent lyver folk af ondskab. De pynter bare på sandheden, fordi det er lettest, og fordi de ikke ønsker at blive valgt fra. Der er bestemt også mennesker, der giver et mere positivt indtryk i virkeligheden end via mails og fotos.

Online skaber folk ofte et billede af sig selv, der ikke må forveksles med den sande person. Tænk på, hvordan folk altid skriver om deres succeser – men sjældent deres fiaskoer – på sociale medier. Andre risikerer at falde for denne kunstige personlighed og smager så retten yderligere til med deres egne ønsker og dagdrømme. Der er ikke noget at sige til, at begge parter synes, at der kan være stor forskel på et menneske online og IRL. Vi bidrager selv til misforståelserne.

Sådan sorterer du skidt fra kanel
Først må du skille tingene ad, og fordele ansvaret hvor det hører til. Har du selv skabt nogle urealistiske forventninger, eller har hun givet forkerte oplysninger og tilbageholdt informationer?

Hvad så, hvis hun direkte har løjet om faktuelle ting som alder, vægt og kropsbygning? Er det to år, det handler om? Eller har hun trukket meget mere fra? Er hun lidt mere buttet, end du havde forventet, eller er hun voldsomt overvægtig? Beskrev hun sig selv som sød og empatisk men opførte sig som en led bitch?

Det store spørgsmål er, om virkeligheden er så slem, at du ikke kan leve med den. I så fald må du afbryde forbindelsen. Du kan også prøve at sætte det lidt på spidsen og spørge dig selv, om du forlanger at have ret, eller om du vil give lykken en chance. Husk, at alt dette også gælder den modsatte vej. Hun har også nogle indtryk af dig, som kan være langt fra virkeligheden.

Først og fremmest gælder det om, at du holder dine egne forventninger nede på et minimum. Der er ingen grunde til at gøre sig forhåbninger om en kvinde, inden du har mødt hende. Heller ikke hvis I mødes et par gange, er der nogen garanti.

Det bedste du kan gøre er ikke at lægge noget særligt i det, inden et bekendtskab eventuelt udvikler sig over længere tid. Det kræver tålmodighed og viljen til at give det en chance, men sådan er det.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *