Hjem » Når forholdet begynder alt for intenst

Når forholdet begynder alt for intenst

Del dette indlæg

Når forholdet begynder alt for intenstI sidste uge var vi inde på trangen til at mærke suget i maven og de store følelser ved første møde med en potentiel kæreste. At ville de store følelser, og helst i en ruf, er der intet galt i. Det er nærmest normen, og vores hormoner puffer os fremad i processen. Men når forholdet begynder alt for intenst, kan det også være et faresignal.

I modsætning til den store nyforelskelse, vi nyder og hylder, er der nemlig nogle bestemte typer, der har andre dagsordener med at få dig fanget ind og få bundet sløjfe på et forhold så hurtigt som muligt.

Disse mennesker har det, der kaldes en personlighedsforstyrrelse. Den slags er almindeligt, for rundt regnet hver tiende dansker har en sådan forstyrrelse, der gør samvær svært og problematisk for enten andre eller dem selv – ofte begge parter.

De personlighedsforstyrrelser, der især udgør en risiko for dig som partner, er der heldigvis færre, der lider af. De hører til i en særlig undergruppe, der er karakteriseret ved dramatik, manipulation, løgn og en overdreven følelse af egen betydning. Smukt er det ikke, så selv om det måske kun drejer sig om hver tyvende person, kan disse mennesker ødelægge meget.

Meget er normalt, det syge er helt anderledes

Inden vi ser nærmere på disse mennesker, skal vi lige huske, at det ikke er ønsket om hurtigt at indgå i et forhold, der i sig selv er forkert. Nyforelskede kan som regel ikke få nok af at være sammen med deres udkårne. Derimod er de usunde dem, der – på grund af forstyrrelser i tanker, følelser og adfærd – meget hurtigt vil låse dig fast i et dybt og forpligtende forhold, inden du overhovedet er moden til at overveje et sådant.

Der er også en helt anden gruppe mennesker, der er i følelsesmæssigt og/eller seksuelt underskud. De vil gøre meget for at komme ind i parforholdets varme, så de kan få udfyldt det tomrum, de føler i sig. Derfor vil de tit være mere interesseret i selve forholdet, end de er interesseret i dig som menneske med den personlighed, du nu har.

Det er måske ikke det mest ædle motiv til at gå ind i et forhold, men disse mennesker er hverken ondsindede eller destruktive. Snarere er savn deres væsentligste følelse, og det er jo såre menneskeligt. Selv om vi kan stille spørgsmålstegn ved deres motiver, er der dog ingen grund til at frygte dem.

Nej, dem du skal vare dig for – og i hvert fald kun indgå i forhold med efter meget grundige overvejelser – lider alle af en eller flere af nedenstående fire personlighedsforstyrrelser. Bemærk, at navnet på forstyrrelsen fungerer som link, så du kan læse mere om den. Husk i øvrigt, at Mandens Manual ikke er skrevet af læger eller tilsvarende fagpersoner.

Et fælles træk for disse fire forstyrrelser er (meget forenklet), at mennesker med dem har svært ved at regulere deres følelser og styre deres impulser. De bliver let frustrerede og vrede og kan reagere voldsomt, hvis noget går dem imod. At bruge overdrivelser og løgn til at manipulere med er almindeligt. Flere af disse mennesker kan føle en indre tomhed og mangel på en fastforankret identitet og en afbalanceret selvfølelse. Mange mangler empati og betragter andre mennesker som brikker, de kan flytte rundt med efter eget forgodtbefindende.

Hurtige men ustabile forhold

Disse lidelser har en vis kønsfordeling, da man finder flest mænd blandt psykopater og narcissister, mens der er en overvægt af kvinder blandt histrioniske og emotionelt ustabile personer.

Mennesker med disse personlighedsforstyrrelser kan have nemt ved at skabe nye forhold ved at bruge charme, overtalelsesevner og sexappel. Men de har svært ved at vedligeholde et meningsfuldt forhold, fordi de opfører sig egocentreret og grundliggende mangler respekt for andre.

På grund af deres manglende evne til at sætte sig ind i andres tanker og følelser har de oftest et stærkt forsimplet  og unuanceret billede af mennesker omkring dem. Så de forfalder nemt til et enkelt, men meget fejlagtigt, tankesæt, der kaldes splitting. I daglig tale kalder vi det sort/hvid tænkning.

Et andet menneske bliver for eksempel set som enten fantastisk, elskeligt og perfekt, eller det er ondt, falsk og værdiløst. Der eksisterer ingen middelvej mellem disse to yderpunkter, og disse følelser kan svinge meget pludseligt og voldsomt. Derfor vil et forhold med sådan en person være præget af ustabilitet og frygt for, hvornår den anden får et raserianfald eller det, der er værre.

Du bliver først ophøjet og så ringeagtet

Disse typer har det med at begynde et forhold med at idealisere dig. De roser dig voldsomt, giver dig utallige komplimenter og fortæller dig, hvor enestående du er, og at ingen andre har fået dem til at føle sig så forelsket før.

Denne fase med idealisering varer dog kun, til de pludselig vender rundt på en tallerken og begynder at nedgøre og nedbryde dig. Det kan være med sårende bemærkninger, bebrejdelser om alt mellem himmel og jord, at skælde dig ud, true med selvmord, få vredesudbrud – eller i værste tilfælde med vold. Det slutter først, når du skrigende løber din vej, eller de smider dig på porten for at finde et nyt offer.

Klik, og lær mere om giftig personlighed

Okay, dette scenarium er worst case, og et du vil undgå for enhver pris. Normale og sunde mennesker bliver som regel også lidt overgearede, når de er nyforelskede. Så hvordan ser du forskel? Det er svært, men også i starten kan der være små tegn.

Sunde mennesker kan klare lidt modgang

Normale, sunde mennesker bliver ikke ude af sig selv af vrede eller får et anfald, fordi du kommer fem minutter for sent, taler med dine venner og har andre pligter og interesser end kun den nye kæreste. De forstår og værdsætter, at du har dit eget liv.

De giftige typer forstår ikke dig. De forstår kun deres egne behov, som de forventer bliver dækket her og nu. De betragter dig som et redskab til at få tilfredsstillet disse behov.

Allerede fra starten kan der være små tegn på vrede, irritation, frustration og utålmodighed, som andre nok bemærker, men ikke bider mærke i fordi de er forelskede og tror, at den dårlige opførsel blot er en enkeltstående begivenhed. Når det alligevel fortsætter, vil en del være tilbøjelig til at slå det hen med, at det bliver nok bedre med tiden. Det gør det ikke. Prøv at lægge mærke til:

 • Hvordan reagerer de på uenighed med dig eller andre?
 • Hvordan omtaler de andre mennesker?
 • Overdriver de med ros og komplimenter?
 • Har de for travlt med, at du skal forpligte dig i forhold til dem?
 • Bliver de nemt jaloux?
 • Truer de med at gøre skade på andre eller sig selv?
 • Hvordan taler de til tjeneren på restauranten?
 • Hvordan reagerer de, hvis du siger nej eller på anden måde viser, at du har grænser eller står fast på en beslutning?
 • Omtaler de alle ekskærester som skøre, upålidelige og ondskabsfulde?
 • Har de kontroverser med familie og venner?
 • Har de haft mange forhold og jobs?
 • Fortæller de gerne og detaljeret om, hvor svært de altid har det, og at det er alle andres skyld?
 • Er deres sexønsker grænseoverskridende eller så kinky, at du føler det ubehageligt?

Du får dem aldrig på andre tanker

Får du øje på et par eller flere af disse typer adfærd, er det på tide at komme væk. Uanset hvor venlig, respektfuld og hjælpsom du selv er, ændrer disse mennesker ikke opfattelse eller opførsel. De kan ikke, og de vil ikke. Det er ikke fordi, disse mennesker er bevidst ondskabsfulde, men de er låst fast i nogle mønstre, der er karakteristiske for de forskellige forstyrrelser af personligheden.

Kun en ting forstår disse personlighedstyper, og det er en anden person, der klart og stærkt siger Nej, hertil og ikke længere. Men det kræver stor styrke, vedholdenhed og et konstant beredskab hos den anden. Er det “gevinsten” værd?

Netop derfor kaster mennesker med disse personlighedsforstyrrelser sig ofte over dem, de fornemmer er sårbare og derfor lette ofre.

Synes du, at du har en pligt til at forstå, acceptere og holde af alle andre, uanset hvordan de behandler dig? Så risikerer dine bløde grænser at komme til kort over for disse typer. Det samme gælder, hvis du altid vil være tålmodig, flink og imødekommende og undgå konflikter for enhver pris. Din venlighed vil blive brugt imod dig. Det er fint at tale om at rumme alle, men det bør ikke gælde for dem, der opfører sig råddent.

Brug dine øjne, ører og fornuft

Så brug dine sanser og fornuft, hvis du, ganske almindelige menneske, pludselig bliver overøst med de mest utrolige komplimenter og kærlighedserklæringer, du nogen sinde er stødt på – tilmed fra en der kun har kendt dig i en uges tid.

Pas på, hvis nogen efter to uger begynder at drøfte fremtidsplaner og lover dig guld og grønne skove. Sig nej, hvis de efter tre uger vil flytte sammen med dig, låne penge og lignende.

De giftige typer er alt for intense fra start. Det kan være fristende, hvis du sukker efter at mærke øjeblikkelig “kemi” og “få fejet benene væk under dig.” Men det er ikke spor sjovt, hvis det herefter kun går ned ad bakke.

Hvad med et forhold, der i stedet bliver dybere og tættere efterhånden, selv om det ikke ligner et festfyrværkeri den allerførste aften? Til gengæld fortsætter det nogenlunde stabilt og med respekt for dig. Det bliver bedre og bedre med tiden.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: Mesbah Uddin Khan

Del dette indlæg

22 comments

 1. Johnny says:

  Det er til dato den bedste beskrivelse jeg har set af at indgå i et forhold med en person med borderline, og jeg har læst rigtigt mange bøger om emnet, efter det stod mig klart, hvad det var jeg var oppe i mod. Det er hundesvært at løbe væk fra forholdet – man har jo i starten set, hvordan det kunne være. Det er som en stofmisbruger, der jager kicket fra aller første rus. Jeg har ondt af de borderline-ramte, men jeg har lige så ondt af de mange, som mig, som får så grim en oplevelse, at den vil følge dem resten af livet. Egoismen er måske bedst udtrykt ved, at den borderline-ramte er én person, der ikke har det godt, men den person kan gøre livet rigtig ærgerligt for mange personer gennem livet. Jeg tænker altid på billeder af slagene fra Borgerkrigen i USA, hvor fanebæreren (den borderline-ramte) går alene gennem slagmarken med døde soldater en masse omkring sig (den borderline-ramtes eks.-kærester). Til jer med borderline, kærester og pårørende til disse – I har min fulde sympati, men lige nu skal jeg slikke sår.

  • Ole Grosen says:

   Johnny, tak for de pæne ord, selv om det jo er på en trist baggrund. Jeg deler din opfattelse af, at bl.a. borderline er slemt for den pågældende, men at den samtidig også kan tære voldsomt på omgivelserne.
   Sådan noget udgør et ekstremt tilfælde, men jeg tror, vi alle vil få det bedre og nemmere, hvis vi generelt tager den lidt med ro, når vi lærer nye mennesker at kende og ikke lader os løbe over ende af vores følelser i starten af et forhold.
   Jeg håber, du snarest får fødderne nedad og hovedet op igen.

   • Johnny says:

    Hej Ole. Tak for de opmuntrende ord. Din artikel er jo netop udtryk for, at mange rent faktisk går ind i sådan et forhold med fuld musik, da man (jeg) ikke i min vildeste fantasi forestiller sig, hvordan forløbet skal blive. Havde jeg mødt en pige/dame uden personlighedsforstyrelser e.l., men lagt min tilgang an, som var det netop én med dette, så tror jeg også forholdet ville være kort. Jeg tror bare jeg må danne et parti, der ikke alene gør fysisk voldtægt ulovlig, men også mental voldtægt – lige nu er jeg i tvivl om, hvad jeg helst selv ville have været udsat for.

    • Ole Grosen says:

     Johnny, ingen lærer os om disse ting. Vores forældres råd stoppede som regel efter “Du skal ikke tage imod slik fra fremmede.” Så vi får nogle skrammer, forhåbentlig ikke alvorlige, og vi bliver bedre rustet fremover med disse erfaringer.
     Pest eller kolera? Ingen fortjener at blive udsat for overgreb, hverken fysisk eller psykisk. For et par uger siden var det kortvarigt oppe i debatten at forbyde psykisk vold. Intentionen er fin, men jeg kan ikke forestille mig, hvordan man skulle håndhæve en sådan lov – endsige løfte bevisbyrden ved retten.

    • Sara says:

     Noget jeg syntes jeg ikke helt fik nok med i det jeg skrev – jeg har virkelig ondt af dem som har oplevet at være blevet brudt fuldstændigt ned i sådanne forhold og det er selvfølgelig slet ikke okay!
     Det er nogle hårde historier , og det er klart at det sætter sine spor i en !

 2. Niels says:

  Tak for en kanon artikel og en ret rammende kommentar Johnny
  Jeg har selv været kærester med en pige som har hustrionisk personlighedsspaltning.
  Jeg har valgt at forlade hende, da det både gik udover mine børn og tilsidst var et spørgsmål om min egen overlevelse
  Jeg går pt stadig til psykolog for, at overbevise mig elv om at der faktisk er noget godt i mig, og for at jeg igen kan kende forskel på hvad der er sandt og hvad der er falsk. Hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Jeg har oplevet at det meste af det jeg fik, at vide var løgne opfundet for at skabe opmærksomhed. Der var et sæt regler for mig og alle andre og et sæt regler for hende, hvor hun skabte hendes helt egen forståelse for hvad der var sandt og hvad der virkeligt var sket i forskellige situationer.
  Jeg befandt mig tilsidst i forhold, hvor jeg nærmest var en aktør i en film, uden at jeg nogensiden havde styrken til at melde fra
  Den stormen forelskelse hvor jeg blev total forblindet, hvor alle de rigtige ting blev sagt og gjort, er desværre noget af det jeg stadig savner, men er ret sikker på jeg forhåbentligt aldrig møder igen.
  Måden hvorpå ” gulvtæppet ” midt i denne enorme følelsmæssige forelskelse blev trukket væk under mig, og jeg mødte en mere mørk side af hende at kende, er noget jeg aldrig håber for nogen de skal møde.
  Måden på hvordan, jeg blev nedgjort og nedbrudt, er noget af det mest smertelige jeg nogenside har prøvet, især fordi jeg havde sluppet mit forsvar og var helt i hendes vold.
  Jeg troede virkelig, at det var mit livs kærlighed, også selvom mine venner gang på gang prøvede at fortælle mig der var noget galt.
  Mennesker med hustrionisk personlighedsspaltning har en evne til at forblinde og manipulere deres partner til det yderste.
  Jeg er bare glad for, at jeg nåede at komme vær, selvom jeg for altid vil bære et kæmpe ar på min sjæl
  Jeg kan fortælle at, hendes tidligere ægtemand endte med svære depressioner og tilsidst forsøgte selvmord. ( dette kan ske i tilfælde, hvor man lever med en sådan person i mange år)
  Jeg sidder idag tilbage med en enorm skyldfølelse og trang til at gøre alting godt for hende, hvilket jeg ved jeg ikke kan. Personer med personlighedsspaltning vil desværre som regel ikke hjælpes, da de så må anerkende , at de faktisk har et problem.
  Jeg vil anbefale dig Johnny , at du evt. Søger hjælp ved en psykolog . Jeg ved godt, at det kan være grænseoverskridende , men jeg kan fortælle dig, at det hjælper
  Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle komme i en sådan situation , især da de fleste anser mig for, at være meget psykisk stærk og har en stilling, hvor det at kunne konterer psykiske udfordringer, er en del af hverdagen.
  Jeg må bare erkende, at dette ændre sig, hvis man indleder et for hold med en som lider af personlighedsspaltning om det så er af den ene eller anden slags.
  Jeg vil lige tilsidst, gøre opmærksom på, at hun ikke vidste hvad det var hun gjorde, ikke for at undskylde for hende, men hun er syg og kan som sådan ikke gøre for det.
  Jeg håber stadig, at hun en dag for den hjælp hun har brug for, så hun for det bedre og at hendes to drenge, kan få en nogenlunde opvækst

  Niels

 3. Ole Grosen says:

  Niels, tak for dit input selv om det lyder som barske erfaringer, du har gjort dig.
  Jeg er ikke læge, men jeg gætter på, at du skriver om det, fagfolk kalder en histrionisk personlighedsforstyrrelse.
  Det er godt, at du har fundet en psykolog, der kan hjælpe dig tilbage på sporet igen. Jeg vil også foreslå dig – og andre mænd og kvinder i din situation – at læse, hvad Tara Palmatier skriver. Hun har specialiseret sig i at give råd til mennesker, der er i (eller på vej ud af) forhold med en manipulerende person. Hendes hjemmeside og blog findes her:
  http://shrink4men.com/

 4. Niels says:

  Hej Ole
  Ja jeg mener histrionisk personlighedsspaltning .

  Jeg har været inde og læse hvad Tara skriver, og kan varmt anbefale hende.
  Tak for linket Ole

 5. Niels BP says:

  Hej fin artikel og side i øvrigt.

  Er fornyeligt kommet udad et forhold med en skjult / Covert narcissist.

  Min kæreste var sød, lidt tilbageholdende, der var ingen fin bil eller andet der umiddelbart flashede nærmere tværtimod. egenligt var hun mere en man hade lyst til at kramme og passe godt på. (Hundehvalp typen). Det skulle ændre sig for det var kun udad til.. hjemme var der en anden side.

  Egenligt troede jeg at narcisster var nemme at genkende og derfor til at styrer udenom, det er grandios narcisster som sådan også, helt anderledes er det med de skjulte /coveret narcisster. skulle opdage at der var noget mine forældre ikke hade lært mig.

  Forelskelsen var jeg nok hoppet i med begge ben, selvom jeg hade haft den fornødne viden. Man bliver bare så fantastisk blind, samtidig sker der en kemisk process i ens hjerne som sidestilles med hårde narkotiske stoffer og det bliver man ikke klogere af.

  Den kemiske process spiller også ind når man finder udad, hvad man er blevet rodet ind i, hvorfor man har så svært ved at komme fri og tit ender med at gå tilbage.
  Den fantastiske start og de “godbidder” man får undervejs og de smertelige oplevelser man bliver udsat for hænger sammen og er en del af det afhængiges spill der opbygges, nogen sammenligner det med brug af kokain. Google/Youtube forstå og kom nemmere fri af “krogene”.

  Man skal også huske man er oppe mod en proff i et spil man ikke kender og derfor bliver kørt rundt til man er rundtosset og medgørlig.

  For at jeg kan komme videre er det vigtigt for mig at forstå hvad jeg har været igennem (er logiker) så WWW. Er gennemtrawlet og puha…

  En ting blev jeg dog glad for, de bruger meget de samme våben og de våben har NAVNE.. det er noget jeg kan forholde mig til som mand og logiker, mener klart at det kan bruges til at spotte hvad man er havnet i.
  Fex:
  Gray rock= Flytter rundt på ting, fordrejer sandheden. M.m
  Silent Treatment = Tavsheds straf hvor der ikke tales til dig i Dage.. Uger eller mere.
  Triangle = Taler meget om ex kærester, for at hæve forventningerne til dig.
  Der er flere…. søg og du skal finde.

  Der er flere typer og sværhedsgrader, så inden i dømmer nogen i kender så prøv lige en del af de test der findes på nettet. Vi har alle narcissistiske træk og det er ok så længe de ikke er skadelige for andre.

  “Dont feed the narccist and remember if your walks through hell….. keep walking”

 6. Ole Grosen says:

  Tak for dine pæne ord, Niels. Men trist at høre om, hvad du har været igennem. Mange fagfolk peger på, at narcissistiske typer charmer og lokker andre ind i folden, inden de smækker lågen i og drejer nøglen om.
  Forelskelsens natur er nok, desværre, at vi ikke ser hinanden klart i begyndelsen. Dukker der så større problemer op forholdsvis hurtigt, bør man – efter min mening – afslutte bekendtskabet så hurtigt og smertefrit som muligt. Ingen fortjener at blive udsat for fysiske eller psykiske overgreb.
  Jeg vil anbefale dig at læse, hvad Tara Palmatier skriver om manipulerende personlighedstyper på sin blog, http://shrink4men.com/

 7. Ole says:

  Der er godt nok meget jeg genkender. Har været i et sådant forhold i knap 3 år. Nu er det slut og begynder nu langsomt, at begribe omfanget af manipulationen. Den rækker langt ud over blot mig. Omgivelserne er klart en del af det. Og følgerne er, at omgivelserne pludselig tager afstand. Man bliver pludselig ikke lyttet til og når man prøver, så bliver man på en eller anden måde stoppet, med henvisning til nøjagtig de samme fejl og mangler, som partneren allerede har påpeget. Og enhver forsøg på, at ændre deres opfattelse er nytteløs. Og kritik og bebrejdelserne er massive og umulige at afvise. Det bliver ikke hørt, så når omgivelserne begynder at vise tegn på samme, så rammes man af håbløshed.
  Og når det så ender med et brud, så står partneren med al sympati og omsorg, mens man selv ender, som endnu en af de dårlige partnere, som der har været mange af.
  Mit bedste råd, må være,  at se på sig selv.  For svaret på hvorfor man faldt for netop den, findes der og er vigtigere end at spilde sin tid på, at forstå den anden. Øve sig i at blive i de følelser, som følger. Ensomhed er lige der,  en farlig vej til en gentagelse. Blive bedre til at mærke egne grænser og holde fast  ved dem.
  Og så endelig hold minimal kontakt eller helst slet ingen. Det sidste kan være svært, for man har så meget behov for at blive retfærdiggjort. Men et hvert forsøg på det,  vil være spild af tid. Hvis partneren ikke ville tage ansvar før, så er det utænkeligt nu. Hvis, så er der stor risiko for, at blive rullet ind i en ny tur, med samme udfald.
  Det kunne måske forøvrigt være en god måde, at teste et nyt forhold. Hvad sker der, hvis jeg er lidt kritisk. Det burde jeg have gjort.
  Det er så skadeligt og det forsætter indtil man endelig siger stop. Og i mit tilfælde var den sidste manøvre, at skrive til mig under skilsmissen. Beskylde mig for utroskab, som ikke har fundet sted. Det blev ikke hørt og fik så den flotte information, at nu gik hun hen og fik kaffe og sex hos en anden mand. Og det gjorde hun faktisk. Og jeg fandt efterfølgende ud af, at der havde været andre. Måske helt fra starten af forholdet. Men jeg fik bevis og derfra var det ret let, ikke at have mere kontakt.
  Og så et lægebesøg, som heldigvis viste, at jeg ikke var blevet smittet med noget uheldigt. Men det tager nok lidt tid, at komme sig igen. Silent treatment, flying monkeys, Gray Rock, triangle og det der snurrer stadig rundt i hovedet. Psykisk og fysisk vold, forvirring, kaos og drama, alt det som ingen ved eller vil tro på. Overgreb, for det er jo faktisk det, som det er. Et overgreb helt ind i sjælen.

 8. Ole Grosen says:

  Ole, tak for din kommentar. Den er trist, men den er vigtig.
  Jeg er helt enig med dig i, at det i sådan en situation er vigtigere at forstå sig selv end den anden part, som du alligevel ikke kan ændre. En god test, som du selv nævner, er at se, hvordan ens partner reagerer ved at blive modsagt. Det er bare svært at gøre i begyndelsen af forholdet, hvor vi tit er så forelskede, at vi ikke skænker det en tanke at være blot en smule på tværs af hinanden.
  Din kommentar viser, at du har lært en masse, og dine erfaringer kommer sikkert andre til gode også.

 9. Ole says:

  Jeg håber det kommer både mig selv og andre til gode. Jeg tænker at det er vigtigt, at få det hele parkeret et, så jeg har fred i det. Ikke slæbe det med sig videre gennem livet.
  En god kommunikations form mit liv har lært mig, er at blive ved mig selv. Tale ud fra mig, om mine tanker følelser, behov og ønsker osv. Men oplevede her, at det ikke virkede. Oplevede, at personlige spørgsmål blev besvaret med spørgsmål eller kritik. Fik aldrig svar og det var nok faktisk de første faresignaler jeg ikke så. Den tilstand af sindssyge, også kaldet forelskelse, nægtede at se det.
  Jeg vil ikke nægte mig selv, at blive forelsket igen. Men der vil helt sikkert være nogle ting, som jeg vil være mere opmærksom på. Jeg er jo faldet for det en gang, så reelt er der jo en fare for, falde for det igen. Og det er den del jeg skal tage ansvar for.

  Kan forøvrigt undre mig over, at nogle mennesker, som kan et hav af dårlige forhold bag sig. Og så stadig mene, at det udelukkende er partnerne det er galt med. ?

 10. Laura says:

  Denne artikel er temmelig befriende, da du skriver lige ud af posen.
  Min søster er histrionisk, og jeg har set hvad hun gør ved en kæreste og det er forfærdeligt.

  De gode råd til pårørende er altid at “prøv at forstå” eller “vær tålmodig”. Op i røven med det. Det eneste man kan gøre er at lukke af for en giftig person.

  Selvom denne artikel er skrevet om parforhold kan jeg nikke genkendende til alt, og det er så dejligt at høre det så direkte.
  Min søster er en manipulativ, impulsiv og kold person, som et drevet af sine umiddelbare følelser og følelsesudbrud. Hendes 32 år til trods har hun aldrig taget ansvar for sit eget liv eller opførelse. Hun lever af mine forældres penge og gode vilje og hun udnytter dem groft, men de kan ikke sige nej.

  Desværre er hun min søster, og jeg vil altid have en relation til hende. Gang op gang bliver jeg suget ind i hendes drama, og jeg må distancere mig påny.

  I sidste ende er det alle andre end hende der betaler prisen.

  Tak for denne artikel.
  Om forlov vil jeg gerne tilføje nogle sætninger, som er faresignaler. Mænd, hvis i hører disse, så hold jer langt væk!
  – “så tog jeg konflikten med hende”/ “man må tage konflikten med folk” og lign.
  – “jeg hader bare drama”
  – “hun/han er bare fantastisk, det er helt vildt, så smuk og dygtig …” og lign.

  Tak igen.

 11. Ole Grosen says:

  Laura, tak for dine pæne ord om indlægget. Det er trist at læse dine personlige erfaringer, men det er opløftende, at du er opmærksom på problemerne, og at du giver din advarsel videre til andre. Så tak til dig også.

 12. Marie says:

  Undskyld jeg skriver det, men jeg synes din artikel er meget fordomsfuld og generaliserende. Den er kun med til at gøre stigmaet omkring personlighedsforstyrrelser endnu større. Jeg synes det er dybt problematisk når du (som du selv skriver) som ikke-sundhedsproffesionel, giver dig i kast med at beskrive, hvordan personer med en personlighedsforstyrrelse agerer og hvad der karakteriserer dem, uden at du har den nødvendige, faglige viden. Det ville svare til at en økonom skulle skrive sin mening om, hvordan man skal udføre en hjerneoperation. Du fokuserer udelukkende på de negative aspekter ved personlighedsforstyrrelser uden overhovedet at komme ind på, hvilke grunde der kan være til personen agerer som han/hun gør, samtidig med, at du sætter alle med disse fire personlighedsforstyrrelser under én boks. Det synes jeg simpelthen ikke er okay.

 13. Ole Grosen says:

  Marie, tak for dit input. Tillad mig at svare på dine kritikpunkter i omvendt rækkefølge.
  Det er psykiatrien og dens diagnosesystemer, der rubricerer disse fire personlighedsforstyrrelser i den samme klynge (engelsk: cluster). Det er ikke noget, jeg har fundet på. Psykiatrien opererer med i alt tre sådanne klynger. Et af de mange kendetegn ved personlighedsforstyrrelserne er generelt, at de enten udgør et problem for omgivelserne, for patienten eller for begge parter. Igen er der her tale om psykiatriske vurderinger – ikke mine.
  Mit valg er så at fokusere på denne klynge med fire personlighedsforstyrrelser, fordi de primært skaber problemer for andre mennesker. Det er disse andre mennesker, dette indlæg henvender sig til. Jo, det er synd for en person at lide af en af disse forstyrrelser, men hvor er din medfølelse med de mange mennesker, som disse personers handlinger går ud over? Her taler vi om forstyrrelser, der har det til fælles, at patienten mangler empati og derfor ikke betragter andre som hele mennesker med egne behov eller respekterer andres grænser.
  Jo, som journalist er jeg lægmand inden for dette område, og derfor sidder jeg heller ikke og finder på disse beskrivelser selv. Jeg refererer udelukkende, hvordan fagfolk beskriver disse fænomener. Det er facts, ikke fordomme. Er det med til at stigmatisere dem, der lider af disse personlighedsforstyrrelser? Måske, men det er nu sådan, virkeligheden er. Virkeligheden vinder altid, plejer jeg at skrive, og netop virkeligheden vil jeg gerne give andre råd og tips til at navigere i.
  Med venlig hilsen
  Ole

 14. Angelina says:

  Jeg er enig i at disse personlighedsforstyrrelser gør det svært for dem omkring disse individer og at de selvfølgelig skal oplyses med viden. Men hold nu op hvor jeg syntes dette er groft skrevet! JEG har borderline, men fungere fuldstændig som dem du kalder normale. Jeg har et 7-15 job i håndværker branchen, et pænt hjem, styr på økonomien (selvom jeg er i lære), ingen gæld, en dejlig kæreste der siger han aldrig har mødt så udramatisk, kærlig og betænksom kvinde før og er nærmest aldrig sur ? Jeg går meget op i positivitet, at glæde andre, være hjælpsom, smilende og loyal!

 15. Ole Grosen says:

  Angelina, det glæder mig at læse, at du har et godt liv og er i et godt forhold med din kæreste. Du beskriver en hverdag, der ligner alle andres. Hvorfor du er diagnosticeret med borderline, ved jeg af gode grunde ikke noget om, men jeg tænker, at der kan være nogle grunde, som ikke kommer frem i dit brev.
  Du synes, mit indlæg er groft skrevet. Det er du naturligvis velkommen til at synes, men det kunne måske skyldes, at det beskriver nogle typer adfærd, du ikke selv oplever eller kan identificere dig med, og det er helt fint. Husk, at fordi lærebøger beskriver en adfærd som typisk, behøver den ikke at gælde alle. Den er blot typisk for et flertal.
  Dette handler ikke om at se ned på mennesker, der har nogle problemer. Det handler derimod om, at der er nogle mennesker, der har en problematisk adfærd, og at denne adfærd nogle gange har rod i en personlighedsforstyrrelse. Det gør ikke den enkelte til “et dårligt menneske.” Men adfærden, og resultaterne af den, er stadig uhensigtsmæssig – deraf ordet forstyrrelse.
  Hvis man er involveret i disse problematikker, kan jeg sagtens forstå, at man ikke kan lide at se eksempler fra lærebøgerne, som nok kan være korrekte, men som også generaliserer. I det ord ligger, at der også er undtagelser. Husk, at sådanne eksempler fra lærebøgerne ikke er en præcis beskrivelse af det enkelte menneske.
  Med venlig hilsen
  Ole

 16. Sara says:

  Jeg synes der er et stort problem her. Jeg anerkender VIRKELIG at mange af jer som skriver har haft hårde oplevelser i nogle relationer til folk med borderline forstyrrelser, og selvfølgelig er det pisse hårdt – fuld forståelse der!

  Men jeg må sige at jeg synes det også er noget groft skrevet, og det lyder som om at du/i putter alle i en kasse som dominerende mennesker der er farlige at være i et forhold til – jeg har selv borderline den impulsive personlighedstype . Jeg vil sige at ja, det har og er en udfordring for både min kæreste og jeg, da tingene bliver store i mit hoved, og jeg har det med at se tingene sort hvidt når jeg føler mig presset. Samtidig vil jeg nu sige at jeg er et ekstremt følsomt, samvittighedsfuld, tænker på andre før mig selv og bliver meget påvirket når folk omkring mig ikke har det godt, og prøver på at få folk til at føle sig behageligt tilpas. (Lidt for meget ovre i andre ofte ;):) antennerne er konstant ude ifht. Hvordan andre har det

  Jeg har absolut ingen skjult dagsorden eller onde hensigter, jeg har problemer med at mine følelser eskalere engang imellem ja, det kan bla. Være hvis der er forandringer i mit liv da jeg er ekstremt følsomt(hvilket rigtig mange med borderline er.

  Min pointe er sådan set bare at vi alle er forskellige , også os med borderline. Der er altid en grund til at tingene er som de er, og synes det er ærgerligt at skære alle over en kam på den måde.

  • Ole Grosen says:

   Sara, tak for din velskrevne kommentar. Du giver andre et fint og klart indblik i, hvordan du har det.

   “Jeg har absolut ingen skjult dagsorden eller onde hensigter, jeg har problemer med at mine følelser eskalerer engang imellem ja, det kan bla. være hvis der er forandringer i mit liv da jeg er ekstremt følsom (hvilket rigtig mange med borderline er,” skriver du. Jeg tror bestemt ikke, at du eller andre med din type forstyrrelse er onde eller beregnende – det hører evt. til i en helt anden type forstyrrelse.

   Når vi taler om kasser, så deler fagfolk personlighedsforstyrrelser ind i tre forskellige klynger. Den klynge, vi beskæftiger os med her, omfatter en række forstyrrelser, der ifølge sagkundskaben har noget til fælles. En af disse ting er, at forstyrrelserne ofte giver problemer for andre end for hovedpersonen alene.
   Det betyder ikke, at alle mennesker i den samme klynge er ens. Det er de bestemt heller ikke inden for den enkelte type personlighedsforstyrrelse.

   Dels er vi alle forskellige, dels handler det ikke om enten at være “syg” eller “rask.” Der er en meget lang og glidende overgang mellem disse to yderpunkter. Mennesker med en diagnose kan være velfungerende, og såkaldt normale kan opføre sig temmelig spøjst.

   Det vigtige må være, om en adfærd skaber problemer for den enkelte og/eller vedkommendes omgivelser, erkende det og få hjælp til at formindske problemerne. Det lyder som om, du tager fint hånd om eventuelle problemer og gør dit bedste for at arbejde dig ud af dem. Bravo!
   Held og lykke,
   Ole

 17. Sara says:

  Noget jeg syntes jeg ikke helt fik nok med i det jeg skrev – jeg har virkelig ondt af dem som har oplevet at være blevet brudt fuldstændigt ned i sådanne forhold og det er selvfølgelig slet ikke okay!
  Det er nogle hårde historier , og det er klart at det sætter sine spor i en !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *