Hjem » Når manden kun taler om sig selv på en date

Når manden kun taler om sig selv på en date

Del dette indlæg

NÅr manden kun taler om sig selv på en date.Så mange kvinder bliver skuffede, når manden kun taler om sig selv på en date. De havde glædet sig, pyntet sig, og så sad fyren bare der og rablede løs om sit job og sine interesser uden at spørge til hende.

Jeg har hørt så mange kvinder fortælle, at de var gået fra en date uden at have lyst til at møde manden igen. Fordi han knap ænsede kvinden, men bare talte og talte om sig selv. Om sin karriere, sine bedrifter og alt muligt andet så længe det ikke handlede om hende, der sad lige over for ham. Trist. Men der er håb og praktiske tips til begge køn, hvis du læser videre.

Mange kvinder vil antage, at sådan en speed-snakkende mand enten er en egocentreret pralhals, eller at han er blottet for sociale evner – eller begge dele. Men lad os prøve at se lidt nærmere på fænomenet, inden vi idømmer disse mænd livsvarigt ungkarleliv med færdigretter foran fjernsynet.

Jo, teoretisk set kan sådan en mand godt være egocentreret og på grænsen til at være narcissist. De sidste udgør heldigvis kun et par procent af befolkningen, så med mindre kvinden er meget uheldig, er der måske mere nærliggende årsager. De er ikke undskyldninger for mænd, men de kan være forklaringer.

Nervøsitet, mandesnak og kejtethed

At manden fremhæver sig selv, puster sig op og måske ligefrem praler kan skyldes, at han er godt gammeldags nervøs. Det er de færreste mænd, der er cool som Clint Eastwood. Mennesker, der er spændte eller nervøse, klapper nogle gange helt i, eller også taler de alt for meget. Som regel vil de tale om noget, de kender til – sig selv.

Mange mænd har det med at tale ivrigt – især når det drejer sig om ting, de synes lykkes for dem. Indbyrdes lægger mænd ikke så meget i den slags snak, indtil det når et niveau, hvor andre i omklædningsrummet udbryder et Åh, hold kæft! (som heller ikke skal tages så alvorligt). Altså, mænd småpraler over for hinanden. De taler hellere om, hvad de har gjort eller vil gøre frem for blødere og mere luftige ting som følelser. Mænd er handlingsorienterede.

Det er kvinder ikke så vant til. Kvinder er ofte opdraget til at være dydige, beskedne og endelig ikke få den sociale båd tll at vippe for voldsomt. Husk, at mænd er anderledes, selv om vi med fuld ret kan kritisere dem for ikke at skrue ned for deres mande-jargon, når de er sammen med en kvinde, som de endda gerne vil tættere på.

Tredje mulighed er, at manden er ude af træning, socialt set. Mens manden kan være et praktisk væsen, behersker han sjældent de sociale finesser, som kvinder mestrer. Bevares, der er mange mænd, der er glimrende bordherrer, der behersker konversationens kunst og har styr på høflighed og omgangstone. Mange mænd er imidlertid lettere ordblinde på dette område, og så er der alle dem midtimellem.

Nervøsitet, mandesnak og social kejtethed kan nok forklare en del mænds opførsel. Og så er der en fjerde ting, der rækker længere tilbage – og dybere ned – i menneskets udviklingshistorie. Nemlig mandens rolle som jæger, forsørger og beskytter. De evner sætter kvinder som regel pris på, selv om de måske ikke bryder sig om bivirkningerne: At manden fortæller vidt og bredt om disse evner.

Sådan tackler du manden der snakker løs

Kvinde, når manden taler så meget om sig selv, er det for at gøre et godt indtryk på dig. Han vil gerne vise dig, at han er en solid og god mand og derfor en attraktiv partner. Lige som du gerne vil vise ham, at du er en smuk og tiltrækkende kvinde.

Og hvad er det, meget traditionelt set? Det er en mand, der kan tage vare på en kvinde og en familie ved at være en god forsørger, og han ser sin karriere, bilen og ejerlejligheden som beviser på sin succes. Han er ansvarlig, og det er dybest set det, han forsøger at fortælle, når han taler job og statussymboler – ikke at han er en overfladisk pralhals.

I stedet for at klappe i, lade som om du lytter og tænker, hvor hurtigt du kan tillade dig at afbryde seancen og gå hjem, kunne du overveje en helt anden taktik. Du synes måske, at dette råd lyder, som om du belønner hans “dårlige” opførsel, men prøv alligevel at give denne mulighed en chance.

Klik, og lær nogle sunde tricks til den gode samtale

Jo, der findes mænd (og kvinder), der har et så oppustet selvbillede, at de ser sig selv som en guds gave til menneskeheden i almindelighed og det modsatte køn i særdeleshed. Men det er et lille mindretal. Så begynd med at antage, at manden over for dig er god nok på bunden. Også selv om hans enetale virker som et turn-off på dig.

Vi siger det ikke højt, men en date handler meget om at tjekke hinanden ud. Manden ved godt, at du også vurderer hans præstation. Han er som eleven, der sidder over for censor ved eksamensbordet. Så han griber ubevidst til historien om sig selv som den gode forsørger. Den prøver han at illustrere ved at fortælle dig, om den store fisk han fangede. Eller at han har hænderne skruet godt på, eller at hans chef har rost ham for hans fremsynede projekter og måske vil forfremme ham.

Levede vi stadig i et jæger- og samlersamfund, ville han fortælle dig, hvor dygtig en jæger han var. Han vil gerne mærke din respekt og anerkendelse for ham som mand, så giv ham den. Sig noget i retning af:

 • Det lyder spændende.
 • Gjorde du virkelig det?
 • Det lyder som en god plan.
 • Jeg gætter på, at du har styr på det.

Bekræft ham, kort og godt. Så kan han slappe af og forhåbentlig bruge sin energi på at vise dig opmærksomhed i stedet for at fable om sig selv, når du på denne måde har godkendt ham (i hvert fald indtil videre).

Derefter skifter du samtaleemne. Begynd at tale om noget, der ligger dig på sinde. Det kan tage udgangspunkt i det, han fortalte om sig selv, men det kan sagtens være noget helt andet. Lav dette skift som en naturlig del af samtalen, lige som når du taler med enhver anden. Lad ham kommentere, men husk at det nu er dig, der har “serveretten” i jeres samtale, indtil den naturligt svinger tilbage til den anden part igen. Dette ping-pong kendetegner en god samtale.

Jo, du må gerne sige noget pænt til en mand

Skulle du – en stærk, moderne og frigjort kvinde – føle dig nødsaget til at give en mand en kompliment? Ja, det bør du, og du nedlader dig ikke til noget som helst. Du anerkender bare et andet menneske, hverken mere eller mindre. Det vil jeg anbefale begge køn at gøre generelt, og uanset om I er på en date eller lever i et fast forhold. Lad os prøve at vende situationen om.

Du har helt sikkert gjort dig umage inden jeres date. Du har udvalgt dit tøj, dine sko og din taske med omhu. Du har sikkert også gjort lidt ekstra ud af hår og makeup. Hvorfor? Fordi du gerne vil gøre et godt indtryk på ham. Han skal se, at du er en dejlig kvinde. Præcis som han, som mand, gerne vil gøre et godt indtryk på dig.

Ville det ikke føles rart, at han gav dig en lille kompliment og sagde, at dit hår sad pænt? At din bluse klædte dig, og at du havde et dejligt smil? Selvfølgelig. Du vil gerne bekræftes, når du gør dig umage for at være en tiltrækkende partner.

Det vil manden også. Mænd vil også gerne føle sig tiltrækkende og bekræftede. Jo, mænd virker, som om de er hårde, kan alt selv og ikke behøver andre menneskers accept – endsige ros. Men mænd er også mennesker, og mennesket har brug for at blive set og til en vis grad anerkendt af andre. Inden for rimelighedens grænser, naturligvis.

Håbet er her, at manden taler mindre om sig selv, når kvinden stryger ham lidt med hårene. Han føler, at hun anerkender ham, han slapper af – og giver tilbage med samme venlige valuta.

Han bliver så glad for dig

Jeg vil love dig, at du med anerkendelse og lidt ros vil få ham til at ranke ryggen og vise sig fra sin bedste side. Han vil gøre sig umage for at komme dig i møde, når du viser ham den støtte, han så sjældent får. Du vil åbne en dør ind til hans hjerte, hvilket de færreste kvinder kan og gør, og han vil belønne dig for det. Det lyder måske pladderromantisk dette her, men prøv det.

Hvad nu, hvis han ignorerer din varme og imødekommenhed og bare skvadrer videre om sig selv, sin bil, og den hjort han engang skød i Skotland? Tja, så tilhører han måske det mindretal, der har nok i sig selv. I det tilfælde opgiver du ham, for sådan en person kan du ikke bruge i dit liv. Du dropper ham bare og afskriver ham på den konto, der hedder Dårlige Dates. Værre er det ikke.

Mit bud er, at du ikke har noget at miste – heller ikke din selvrespekt – ved at vise ham venlig opmærksomhed. Præcis, som du forventer, at han viser imødekommenhed over for dig. Og er det ikke en af grundene til, at kvinder og mænd mødes?

Få nu føling med situationen, mand!

Mand, hvis du snakker løs om dig selv hele tiden, risikerer du at ødelægge jeres stævnemøde. Du overser en stribe uskrevne regler, der gælder mellem mennesker i almindelighed samt for mand og kvinde i særdeleshed.

Vellykket kommunikation kræver gensidighed, jævnbyrdighed og velvilje. Vores ældgamle ritualer for kurtisering fordrer, at manden tager initiativet – derfor er han også nødt til at vise kvinden mere opmærksomhed end omvendt.

Problemet er ikke så meget, at du prøver at gøre indtryk – det er forståeligt – men du gør det alt, alt for meget. Hun får let det indtryk, at du taler så meget, fordi du enten mangler sociale evner, eller at du er usikker på dig selv. Det er hverken særlig stilfuldt eller mandigt. Når du taler for meget karriere, svarer det til, at kvinden tager på date med alt for meget makeup plus alt for kort, stram nederdel og derfor risikerer at virke billig. Derfor:

 • Lad hende tale mere end dig.
 • Lyt. Lyt interesseret, lyt aktivt.
 • Bekræft hende, når hun taler. Med nik, smil, ja’er og “mmm…”
 • Stil uddybende spørgsmål til det, hun fortæller dig.
 • Giv små komplimenter for hendes valg og væremåde frem for hendes udseende.
 • Vær positiv og kæk.
 • Dril hende lidt på en kærlig måde og med et blink i øjet. Sådan flirter mænd.

Kvinden reagerer på den følelse, hun får indeni, når hun er sammen med dig. Det gør hende glad og positiv, når hun mærker, at du ser hende, værdsætter hende, og begriber hvilket menneske hun er. Vis, at du anerkender hende. Det gør du bedst ved at holde mund og lytte. Lad hende tale mindst halvdelen af tiden og meget gerne mere.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: DieselDemon

Del dette indlæg

2 comments

 1. Mette says:

  Tak, det var en fin mulig forklaring ovenpå min seneste date med en umiddelbar rar mand, der dog talte i en uendelighed om sig selv. Nu er jeg bedre rustet til en eventuel kommende date 🙂

  • Ole Grosen says:

   Ærgerligt med din sidste date, Mette. Men godt at du føler dig klar til den næste.
   Held og lykke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *