Hjem » Ser min røv stor ud?

Ser min røv stor ud?

Del dette indlæg

Jo, ordene i den overskrift genkender du, ikke? Efterhånden er de blevet et meme, der er gået ind i hverdagssproget. Varianter er Har du tænkt dig at tage den skjorte på?, I mænd er jo kun ude på én ting, og den grovere Du virker ikke interesseret i mig, du er måske til mænd?

Fælles for disse udsagn er den følelse, du mærker – nogle gange helt fysisk – når en kvinde slynger ordene mod dig. Du kan føle dig forvirret, skamfuld, vred, og at der er noget, du burde forklare eller undskylde. Du synes bare ikke, at du har gjort noget galt. Du føler, du bliver angrebet uden grund af en usynlig modstander, du derfor ikke kan forsvare dig imod.

Du bliver handlingslammet, for du ved instinktivt, at lige meget hvad du svarer, så er det forkert. Sådanne udsagn er nemlig dobbelte. På den verbale overflade har de én mening. Men denne kuffert har en ekstra bund, og i den gemmer sig et underliggende budskab, der afhænger af tonefald, kropssprog og den sammenhæng, ordene bliver sagt i. Du mærker, at der er meget mere på spil end blot Ser min røv stor ud?

Det gennemgående trick i denne type udsagn er, at du bliver opfordret til enten at ringeagte dig selv, eller hende der kommer med det. Der er kun disse to muligheder, og heri består det giftige. Resultatet er derimod det samme. Du fremstår enten som et dårligt menneske, hvis du modsiger hende, eller som et skvat uden nogen form for selvrespekt, hvis du lader være. I begge tilfælde diskvalificerer du dig selv.

Det er som at blive tvunget til at vælge mellem pest og kolera, for du kan kun tabe. Et tænkt, men illustrativt, eksempel er spørgsmålet Er du holdt op med at tæve din kone? Hvad ville du svare? At sætte andre i et sådant uløseligt dilemma er en nedrig måde at kommunikere på. Den blev døbt double bind af socialantropologen m.m. Gregory Bateson, der i halvtresserne analyserede og gjorde rede for den.

Kvinder tester med flere formål
Kvinder er ofte tilbøjelige til at kommunikere mere indirekte, og de bruger derfor disse dobbeltbundede udsagn meget hyppigere end mænd, der har lettere ved at melde direkte ud.

Når kvinden sætter manden i dette dilemma, tjener det et formål. Hun tester ham. Kvinden udfordrer ham og afprøver hans grænser for at finde ud af, hvor robust han er følelsesmæssigt. Hensigten er at luge de mænd ud, der har det hele i munden men ikke kan stå fast, når det gælder, for eksempel når hendes følelser tager nogle rutsjeture.

Mænd tester også. I den mildere ende af spektret kan de komme med små, seksuelle hentydninger, i den grovere ende er selfies fra de nedre regioner. De gør det for at vurdere, hvor seksuelt interesseret hun er i almindelighed og i denne mand i særdeleshed. Manden tænker lige så lidt over at bruge tests, som kvinden gør. Kun den, der bliver udsat for testen, føler ubehaget.

Over for mænd bruger kvinder variationer af testen med hver sit formål:

  1. Reelle ønsker der bare er fremsat lidt kluntet og derfor ikke er egentlige tests.
  2. Til at teste mandens følelsesmæssige robusthed som beskrevet ovenfor.
  3. Uskyldige tests, som når kvinder driller godmodigt eller kommer med en underforstået, flirtende bemærkning.
  4. Som et decideret magtspil. I nogle tilfælde et mere sadistisk behov for at se andre sprælle i nettet.

Sådan håndterer du de forskellige udgaver af testen
Det kan være svært at skelne mellem 1. og 2. Hun kan for eksempel spørge dig, om du vil hjælpe hende med at flytte næste weekend eller fodre hendes kæledyr. Der er intet galt i at have ønsker, men de skal afpasses til situationen. Du kan bede en god ven om at fodre dine akvariefisk en gang eller to, men man beder ikke en fremmed om den slags. I sådan en situation er det sikreste at sige, at du desværre ikke kan være der den dag. Har du lyst til at se hende igen, så vær opmærksom på lignende forespørgsler, indtil I har udviklet noget fast sammen.

Du har formentlig oplevet den rigtige test i 2. med en kvinde, du ikke kender så godt, men som du gerne vil gøre indtryk på. En af variationerne er, at hun kommer med en eller anden hentydning til dig. Bliver du sur, eller svarer bidsk igen, taler hun til dig som en mor til et barn: Nåeeh, blev du fornærmet? Du kan ikke give et klart svar, og i det øjeblik ved du, at du har reageret forkert. Du er blevet testet, og du dumpede.

Inderst inde ønsker hun, at du består hendes test. Hendes behov er en mand, der kan stå fast, give hende modspil, og som ikke stikker af, når bølgerne går lidt højt. Følelsesmæssigt kan mange kvinder tage nogle ture, der kræver mod og mandshjerte at stå igennem.

Den eneste måde at håndtere en sådan test på er hverken at vinde eller at tabe – men at neutralisere den. Slå hendes bemærkning hen, overhør den eller lav sjov med hende. Det er vigtigt, du lige tæller til tre og bevarer dit gode humør. Går du i forsvarsposition eller bliver vred, har du tabt.

I stedet kan du ignorere hendes udmelding fuldstændigt. Lad, som om du slet ikke har hørt, hvad hun sagde, eller brug en drilsk tone og overdriv. Siger hun for eksempel, at du kun er ude på én ting, så sig: Nej da, jeg kan også lide fodbold og fadøl eller noget i samme dur. Slå det hen i sjov og skift emne.

En mand med en dametaske i hånden?
Et par gange har jeg, blandt meget andet, oplevet, at en kvinde bad mig holde hendes taske, mens hun gik på toilettet. Et lille, uskyldigt ønske, ikke? Bortset fra at en mand med en dametaske i hånden eller på skødet er et ynkeligt syn, og at en kvinde næsten altid tager sin taske med derud for at nette sig. Her står valget imellem at være et skarn, der siger nej til hendes ønske eller at ligne en ynkelig udgave af en personlig assistent. Løsningen var, og er, med den mest afslappede stemme at sige: Stil din taske dér, så skal jeg nok holde øje med den.

Driller hun dig bare godmodigt og hjerteligt, betyder det noget helt andet. Hun flirter med dig, fordi hun er interesseret i dig. Dril tilbage igen i samme tone. Nyd det, og vær glad.

Er hun derimod så pågående eller ligefrem grov, at du føler dig dårligt behandlet, er situationen let at løse. Hun er et giftigt eksemplar, og hendes opførsel viser tydeligt, hvad du har i vente, hvis du indlader dig på et bekendtskab med hende. Du fortæller roligt og høfligt, at du må hjemad og går din vej. Du kontakter hende ikke igen.

Det er langt fra alt, der er tests. Din følelsesmæssige reaktion vil med al sandsynlighed fortælle dig, om det er en test eller ej. Der en god chance for, at hun tester dig, hvis du mærker en knude i maven, lidt svimmelhed, eller din umiddelbare reaktion er at tænke, Hvor pokker vil hun hen med det? Hvad er det, der sker her?

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *