Hjem » Skal kvinder jagte mænd?

Skal kvinder jagte mænd?

Del dette indlæg

Skal kvinder jagte mænd? Ja, men på den rigtige måde.Skal kvinder tage initiativet? Kan kvinder invitere en mand ud eller sende den første besked online? Skal kvinder jagte mænd? Selvfølgelig kan de det. Spørgsmålet er snarere, om kvinden får det ud af det, som hun ønsker. Det handler altså ikke om, hvorvidt vi gør noget rigtigt eller forkert i moralsk eller andet henseende. Udelukkende, om en taktik er effektiv, og om den bringer dig nærmere dit mål.

Jeg har hørt masser af mænd sige, at kvinder gerne må tage initiativet. Men tag sådan et udsagn med et gran salt.

Det er jo ikke alle kvinder, disse mænd gerne vil kontaktes af. Det er de kvinder, de i forvejen finder attraktive. Præcis som når kvinder hellere vil have, at den flotte, cool fyr kommer hen og lægger an på dem – ikke den lille svedende mandsling med de underlige, nervøse trækninger og stirrende øjne. Folk vil gerne kontaktes af dem, de allerede selv er tiltrukket af. Så fik vi det på plads.

Hvorfor er det en god ide, at kvinder tager kontakt først? Fordi kvinden forøger sine muligheder, når hun ikke passivt venter på, at mændene skal tage initiativet. Især hjælper hun de mænd på gled, der ikke er så gode til at aflæse hendes flirt, eller dem der bare er generte. Det er jo godt, sådan set.

Der er mænd og situationer, du ikke ønsker

Hvorfor kan det også være en dårlig ide? Fordi kvinden forøger sine muligheder – men ikke nødvendigvis med de mænd, der er bedst for hende, og som hun helst vil have. Hun vil jo gerne have en mand, der kan og tør tage et initiativ. At være målrettet og sætte sig selv på spil er netop traditionelle mandlige dyder, og de fleste kvinder sætter pris på dem. Jo, det er måske skrækkeligt gammeldags, men mange kvinder vil altså have en mand, der tør gå hen til dem. Ellers er han ikke mand nok i deres øjne.

Kvinden risikerer endvidere, at nogle mænd vil opfatte hendes initiativ som en invitation til sex af den nemme slags. Mænd, der først og fremmest er ude på sex, siger sjældent nej tak. Den holdning er hun heller ikke nødvendigvis interesseret i.

Tager du et initiativ over for det modsatte køn, ender det ofte med et afslag, direkte eller indirekte. Sådan er det bare, for vi aner ikke, om den anden part føler det samme som os. Afslag svier, men jeg tror, de rammer kvinder hårdere, fordi de anbringer sig selv i en mere sårbar situation. De gør noget ekstraordinært og løber derfor en risiko, der synes større, fordi den er uvant. Afslag gør også nas på mænd, men de er mere vant til det og forventer på forhånd, at afslag er en naturlig del af spillet. De fleste mænd har masser af erfaring i at blive afvist.

En mands initiativ alene er desværre ingen garanti for, at han også er en god mand og et ædelt menneske. Det vidste du jo godt, kvinde. At han er den udfarende giver ikke automatisk et ekstra plus i karakterbogen. Han gør blot, hvad der bliver forventet. Derimod kan man sige, at det ret sikkert trækker ned i bedømmelsen, hvis han er for veg, sky eller passiv.

Kvinder tager allerede initiativer

Det er lidt af et paradoks, at det altid er manden, der skulle tage initiativet. Det gør han nogle gange, men tit er det kvinden, der først har inviteret ham til det ved at flirte.

Kvinder tiltrækker generelt mænd ved at klæde sig og opføre sig feminint. De markerer, at de tilhører et andet køn, end mænd gør. Mere specifikt flirter kvinden, når hun har udset sig en bestemt mand, hun føler sig tiltrukket af.

Mænd ser efter kvinder, og kvinder flirter, når de vil sende signalet Kom bare nærmere, jeg bider ikke. I den traditionelle parringsdans kan vi sige, at kvinden allerede har serveretten og bruger den, når hun synes, det er en fordel.

Naturligvis er der også de lidt mere tungnemme mænd, der ikke bemærker denne flirt, eller de er for generte til at reagere på den. Der må kvinden skrue lidt op for signalerne. Her er hun på vej til at tage initiativet i mere traditionel forstand, når hun flirter meget udtrykkeligt. Det kan være på sin plads – med måde. Risikoen er, at det kammer over og kommer til at virke for ivrigt. I yderste konsekvens kan det virke billigt, og den grænse er værd at kende.

Klik, og bliv bedre til at flirte

Kvinden kan dog sagtens sætte lidt turbo på begivenhederne, hvis de to er faldet i snak med hinanden, og manden er lidt langsom i optrækket. Med fordel kan hun bruge antydningens kunst og lade et spørgsmål hænge lidt i luften:

 • Jeg ville nyde at fortsætte snakken, men jeg skal snart gå…?
 • Det kunne være hyggeligt at tale videre en anden dag…?
 • Lad os tales ved. Vi kunne jo bytte numre/mailadresser…?
 • Og smil med både mund og øjne imens, for pokker.

Så siger du pænt farvel og går tilbage til dine venner eller tager hjem. Nu venter du to-tre dage med at kontakte ham. Ikke længere, for mennesker glemmer hurtigt en tilfældig snak i en bar. Du ønsker, at han skal huske dig.

Du venter altså lidt. Ikke for at spille kostbar. Dels fordi det er et tåbeligt psykisk spil, dels har du afskrevet muligheden for dette, da du jo allerede har signaleret din interesse.

Du skal derimod vente, så han får muligheden for selv at erobre initiativet tilbage. Så er der lagt op til det traditionelle kurmageri, hvor han kan jage dig lidt, og du kan tage imod hans invitation. Du har bare skubbet processen i gang, og det er aldeles fint. Lad nu ham tage over lidt.

Flirt og initiativ online

Bruger du apps som Tinder eller et datingsite, er de sædvanlige tommelfingerregler mere udviskede. Her løfter ingen et øjenbryn over, at en kvinde tager kontakt først.

Om manden tænker Det var da dejligt! eller Har hun virkelig ikke andre muligheder? er du alligevel ikke herre (læs: frue) over. Som sædvanligt med onlinedating handler det meget om at tage chancen, ikke have særlige forventninger, og ellers se hvad der sker.

Men også online kan kvinden med fordel benytte sig af antydningens kunst uden at give den i rollen som den store forførerske og mandebetvinger.

De fleste datingsites har knapper, du kan trykke på som “flirt,” “vis interesse” osv. Du kan også tilføje manden på din favoritliste eller besøge hans profil flere gange. Din aktivitet kan han se fra sin egen profil, så han må fornemme din interesse. Giv ham et par dage og kryds fingre for, at han har fået lyst til at kontakte dig.

Eller du kan simpelthen sende ham en kort og venlig hilsen og fortælle ham, at du kan lide hans profil og opfordre ham til at skrive tilbage, hvis han har lyst. Altså: Tag et skridt fremad, og tag så et mindre skridt baglæns igen. Nu har du meldt din interesse ud og afventer nu “hans” initiativ.

Hvorfor anerkender vi ikke bare ligestillingen?

Måske sidder du og tænker, at vi i denne moderne, frigjorte og ligestillede tid kan og bør vi bytte om på rollerne i kurmageriet. Hvis det virker godt for en kvinde at tage initiativet, og godt for en mand at lade være, så fortsæt endelig med det og nyd resultatet. Min påstand er, at den traditionelle parringsdans har fungeret så godt og så længe, fordi den er mere indgroet end en kultur, der let skifter fra det ene årti til det næste. Denne diskussion ligner den om hvem, der skal betale på en date.

Men ingen regler uden undtagelser – vi skal bare huske på, at der som regel er grunde til, at noget netop får status af at være regler, mens andet må nøjes med at være undtagelser. Engang havde mange dansesteder et ugentligt eller månedligt arrangement, der blev kaldt Enkebal, hvor det var kvinderne, der bød op til dans – oftest på en hverdag. Hvorfor ikke på en lørdag aften efter, at der lige var udbetalt løn? Sandsynligvis fordi den traditionelle måde virker rigtig godt for flertallet: Manden går hen og bukker, hun rejser sig, og de danser ud på gulvet.

Alt er godt – med måde

Tag gerne et initiativ som kvinde, men gør det på en afslappet og underspillet måde. Hvis han så tager over og begynder at jage dig, er alt godt. Trækker han derimod for meget på det, eller reagerer slet ikke, så gør dig selv den tjeneste at bakke hurtigt og roligt ud igen. Uden at føle dig såret eller blive fornærmet.

Opgiv at forstå, hvorfor han ikke er interesseret. Der kan være masser af grunde, der ikke har det fjerneste med dig som kvinde og menneske at gøre. Du kan ikke gætte hans tanker eller manglende motiver, så gør dig selv den tjeneste at lade være med at plage dig selv. Han er ikke interesseret, og det er alt, du behøver at vide. Næste!

Tag det roligt. Du ønsker ikke at fremstå som en, der enten er i panik eller har svært ved at tiltrække en mand. Heller ikke at du mangler fornemmelse for spillet mellem kønnene, og slet ikke at komme til at opføre dig stalker-agtigt.

Endelig vil du bevare din værdighed. Ingen skal føle, at de kaster sig for fødderne af et andet menneske – uanset hvor meget de måtte savne en partner.

Held og lykke derude, pas godt på hinanden.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: Petra Bensted

Del dette indlæg

6 comments

 1. Dan says:

  …..Hmmm nu kunne det jo osse være en mulighed, at der er nogle mænd…..der slet ikke har lyst til, at lære den kvinde at kende, indlede et forhold og som faktisk bare er i byen med et par venner for at hygge sig og egentlig føler, at den kvinde er en pestilens.

  Sådan har jeg det ofte! I een grad så jeg efterhånden er begyndt at trække mig fra byture, koncerter m.m. Jeg er røvtræt af “gnubbende”, “blinkende” “”koste”, der ikke fatter signalet: Når jeg vender ryggen til; Så drop det show!

  Selvvalgt single…..Jep og det har jeg fandme ret til! Jeg gider jer ikke! Om så selveste Athene vandrede ind på scenen….Nope! OG det er min ret, at gå i byen med mine venner og jeg er ikke forpligtet til overhovedet at forholde mig til dig! Du og dine kønsfæller er slet ikke attraktive, fordi med jer følger alt det lort, som jeg ikke gider.

  Har været nok i forhold til at vide, hvor utålelige kvindekønnet er. Ikke korte forhold…jeg har virkelig været tålmodig. 8, 5, 6 og 3 år. Fælles for alle:…..Life in Hell efter 1 1/2 år.

  Charterferier, tøjstil, indretning af hjem, venner, familie, børn, kønsroller. Hold da kæft, hvor kan kvinder få småting til at fylde meget!!!

  Charterferier: Gider dem ikke! Indretning af hjem: Enkelt simpelt og let at holde rent, glas og stål! Venner: Rolige, intelligente, afbalancerede. Børn: NOPE! Kønsroller: Eksisterer ikke kan håndtere hele hjemmet selv, all inclusive (og pis af med din veganer livsstil).

  Nogle af os mænd vælger jer altså aktivt fra!!! Accepter det!!!

 2. GG says:

  Når kvinden ikke scorer en fyr må kvinden nøjes med de muligheder der dukker op for hende. Det vil sige hun får ikke det hun gerne vil have. Det gør en mand fordi han tager initiativ og vælger lige præcis hende i baren han har lyst til. Så kan det godt være han fuckede scoringen op af en eller anden årsag. Men næste dag gør han det bare igen med den næste han har udset sig.
  På den måde må kvinder nøjes med imens mænd kan score hvem de vil. Kvinden er måske ikke altid interesseret til at starte med, men med et par tricks bliver hun det.
  Så altså kvinder gør sig selv til et passivt objekt ved ikke at tage initiativ(ud over småflirten).

  • julia says:

   Jeg synes faktisk din holdning er meget kønsdiskriminerende.
   Og du lyder som om det for manden bare handler om en masse ligegyldige skoringer. Kan han få lige den han vil have på den måde ? Nej han får lige dækket sit fysiske behov den dag. Men han får lige præcis ikke den kvinde han ønsker og læmges efter og har behov for. For hun er smuttet for længst !!!
   Mænd kan også være for nemme. Og billige . Lige præcis som kvinder kan. Der er ikke forskel eller det bør der ikke være i hvert fald.

 3. Ole Grosen says:

  Tak for dit input, GG. Men manden må vel også nøjes med de muligheder, der dukker op for ham? Jo, han kan henvende sig til alle de kvinder, han har lyst til, men det er ingen garanti for, at det lykkes ham. Overhovedet.
  Bliver alle kvinder interesserede, hvis en mand bruger “et par tricks”? Det er jeg langt fra sikker på. Så er det underligt, at den lille håndfuld tricks ikke er mere udbredte end de lamme scorebemærkninger og lignende, de fleste kender alt for godt.
  Nej, mænd kan ikke score, hvem de vil. Men det er det budskab, diverse PUA-folk gerne vil tjene penge på. Naturligvis kan manden ødelægge det for sig selv, men har du ikke så megen tiltro til kvinden, at det kunne tænkes, at hun bare ikke var interesseret i ham? Normale kvinder er ikke så bovlamme, at de blot sidder og venter på, at den første og bedste mand skal plukke dem.
  En ting vil jeg dog være enig med dig i. Han, der forsøger sig gang på gang, vil også lykkes med det i langt højere grad end ham den generte, der stirrer ned i bardisken, mens han piller øletiketten til fnuller. Men det skyldes ikke tricks. Det skyldes hans initiativ, og den slags belønnes på et tidspunkt. Og dette er netop PUA-scenens “succes,” da den lærer ellers generte ungersvende at gå hen til kvinder og tale med dem. Sværere er det nemlig ikke.
  Og den kloge mand? Han venter på, at frugten er moden, for så falder den ned i hans hånd af sig selv, og den smager dejlig sødt 🙂

 4. julia says:

  Super relevant indlæg og dejligt at finde frem til denne blog om dating fra en mands vinkel 🙂
  Jeg er glad for at læse at du mener at kvinder også kan tage initiativ. Det mener jeg nemlig også selv. Men vi har ikke lige så meget erfaring i det som jer mænd i hverken skore tricks eller at tage eller forstå en afvisning.
  Det kan være et problem og man kan komme til at virke lidt som en stalker, hvis manden ikke afviser en tydeligt.
  I denne moderne tid med ligestilling og roller der ikke er skarpt opdelte som tidligere, samt alt denne online teknologi, så tror jeg kommunikation er vejen frem. Vi skal simpelt hen være bedre til at kommunikere. Og være tydelige omkring hvad i vil eller ikke vil. Ellers bliver vi jo skrup forvirrede. Feks når i afviser en kvinde. Selvom i ikke kan lide det fordi i prøver at være flinke. Drop de der vage undskyldninger og tvetydige handlinger og drop for alt i verden at ghoste os midt i det hele uden nogen forklaring. Vi foretrækker en klar afvisning, jeg gør i hvert fald. Jeg er en attraktiv kvinde og når jeg er ude er jeg mest den jagede fremfor den jagende. Nogle få gange har jeg mødt en mand som virkede meget interesseret i mig men som samtidig har ageret lidt forsigtigt og det kan jeg godt finde på at jagte ham lidt 🙂 men ville aldrig gøre det hvis jeg ikke fornemmede gensidig kemi/ interesse / tiltrækning.
  En anden ting jeg vil sige er at jeg synes at mænd er blevet så uromantiske med tiden og jeg tror det er derfor at vi kvinder ofte føler at vi må gøre noget. I gamle dage var mænd mere galante og romantiske… Nu sidder de bare og swiper på Tinder haha.
  Så… jeg efterlyser mere romantik… mere ridderlighed. Hvis mænd ikke tager initiativ så må vi jo gøre det… eller hvad ?

 5. Ole Grosen says:

  Julia, tak for din venlige, vedkommende og værdifulde kommentar.
  Jo, det ville være praktisk, hvis vi kommunikerede mere tydeligt med hinanden, uanset hvem der tager initiativet.
  På den anden side, så efterlyser du – og mange andre – mere romantik og ridderlighed i kurmageriet. Jeg tror, at disse gode ting netop kommer frem, fordi det at flirte handler om det underforståede, det smådrillende og det lidt pirrende – og uvisheden om, hvad det måske fører med sig.
  Mit gæt er, at kvinder er meget mere forsigtige, når de skal afvise en bejler end omvendt. Hun vil ikke gøre manden unødigt ked af det og slet ikke vred. Så det ender ofte med underforståede afslag som “Jeg kan ikke mødes i de næste par uger” (eller måneder, år…), og så håber hun, at manden fatter det. Nogle fatter den slags hurtigere end andre, og nogle forstår det slet ikke, og så er der ikke langt til, at det bliver stalkeragtigt.
  For de fleste er det svært at finde modet til at tage initiativet og mærke frygten for afslaget. Derfor er mit forslag at tage små skridt, aflæse reaktionen hos den anden, og så se hvor det bærer henad.
  Det skal absolut ikke bremse dig i at kontakte mænd. Bliv endelig ved med det. Afprøv dine teknikker, se hvordan det går og justér eventuelt på din fremgangsmåde.
  Held og lykke!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *