Hjem » Skal mænd bruge dufte?

Skal mænd bruge dufte?

Del dette indlæg

Vi vil jo gerne være tiltrækkende, så hvorfor ikke lade vejen til følelserne gå gennem kvindens næsebor? Tillad mig at være mere subjektiv end vanligt her på Mandens Manual. I dag skal det nemlig handle om dufte. Lad os begynde med at se på, hvordan kvinder bruger dufte.

Selv om seriøse forskere har kastet sig over dette område, synes jeg alligevel, at dufte og lugte er subjektive størrelser. Hvor meget, og af hvad, skal der til, før vi synes, at noget lugter dejligt? Eller det modsatte? Det kan forskerne sikkert give et seriøst bud på. Om undertegnede finder en bestemt kvindes duft tiltrækkende eller ej, kan jeg derimod godt svare på selv.

Der er sommerfuglearter, hvor hannen kan lugte hunnens dufte – feromoner – på flere kilometers afstand. Det kan vi mennesker ikke. Heldigvis, for det ville blive uoverskueligt med de mange duftindtryk, vi ville modtage i en by af selv beskeden størrelse.

Dejlige kvinder lugter godt
Og her kommer vi så til en personlig tilståelse. Når en (for mig) tiltrækkende kvinde går forbi, snuser jeg kraftigt ind gennem næsen.

Det er ikke bevidst, men jeg har lagt mærke til, at jeg gør det. Jeg kan ikke lade være. Oftest kan jeg lide den duft, hun udsender. Men det er måske på grund af det positive visuelle indtryk, jeg allerede har dannet mig, at jeg er forudindtaget, så hun i mine øjne (læs: næse) kun kan lugte godt. Jeg ved det ikke. Jeg nyder bare, at hendes duftspor lægger endnu et lag af tiltrækning oven på de andre.

Omvendt med kvinder jeg ikke føler mig tiltrukket af. Der snuser jeg aldrig indad. Og så kommer de tilfælde, som jeg synes er direkte frastødende. Ikke på grund af hendes udseende. Nej, jeg taler om kvinder, der pøser så store mængder parfume, deodorant og hvad-har-vi på, så min lugtesans er tæt på at lave et interface med brækrefleksen. Det er her, jeg føler mig frastødt.

Men at en kvindes duft betyder noget for mig, kan jeg ikke løbe fra. Vigtigst er det, at hun lugter ren. En diskret brug af en let parfume kan være et fint ekstra krydderi. Men det er meget små mængder, vi taler om, hvis ikke førnævnte interface skal koble sig ufrivilligt op.

Mænds duftevand og lidt historie
Indtil begyndelsen af 1900-tallet brugte mænd ikke duftevand overhovedet. Undtagelsen var for et par århundreder siden, da adel og overklasse hældte parfume ud over kroppen med lind hånd for at camouflere – eller i det mindste dulme – lugten af, at et bad var en sjældenhed.

Men så kom den lange pause, hvor duft alene blev forbundet med noget feminint, indtil Old Spice og andre firmaer i trediverne fik prikket hul på købelysten. Inden da var mandeduft på flaske et særsyn.

Og her kommer vi frem til det spørgsmål, der handler om, hvor tiltrækkende vi er for det modsatte køn: Skal mænd bruge dufte?

Nu kan du vælge imellem hundreder af mandedufte i form af deodorant, aftershave, parfume, eau de toilette, eau de cologne – eller slet og ret fragrance. Mange af dem skal du rive flere hundredekronesedler op af lommen for at få på toilethylden.

Men for kvinder behøver mandeduft åbenbart ikke at være dyr for at have en effekt. En brugerundersøgelse viste for et par årtier siden, at det mærke, kvinder fandt mest sexet blandt mange forskellige mandedufte, var Blue Denim, der var meget billig. Der var absolut intet eksklusivt ved hverken pris, duft eller emballage, men den leverede åbenbart den effekt, mænd efterlyste, og kvinder kunne lide.

Vidste du, at en meget stor del af kvinderne faktisk foretrækker, at manden ikke lugter af noget som helst – ud over sig selv, vand og sæbe? For denne store gruppe lugter en ren mand godt, og de ønsker ikke mere end det på duftkontoen.

Gør, hvad du har lyst til og føler dig godt tilpas med. Vælger du at bruge duftevand, så gør det med omtanke og prøv dig frem med lidt ad gangen. Mange firmaer giver eller sælger små prøveflasker, så du let kan prøve nogle forskellige.

Nogle dufte er friske og citrus-agtige, mens andre er tunge og krydrede. Hold dig til en type ad gangen. Bruger du den friske duft i en aftershave, så brug også en lignende, frisk duft som deodorant. I modsat fald risikerer du en mærkelig blandingslugt, der ikke er fugl men måske snarere fisk. Spørg ekspedienten til råds.

Nogle af duftene er meget kraftige, så det er en god ide med en testkørsel, inden daten eller den vigtige fest, hvor hende den søde gerne skulle dukke op.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

4 comments

 1. jette says:

  For min skyld behøver en tiltalende mand ikke supplere sin naturlige, relativt nyvaskede duft med noget …
  Måske til pænt brug, – men ikke for meget – og ikke det samme som han brugte for 20 år siden 😉

  • Ole Grosen says:

   Et meget forsinket svar til dig, Jette (jeg bøjer mig i støvet og undskylder):
   Tak for dit input. Det er vigtigt og godt for mænd at læse, hvordan en kvinde oplever os!

 2. Dr. Günter says:

  Jeg kan i mange tilfælde lugte om en kvinde er fertil ved et almindeligt goddag-kram. Kvinder skifter duft, hvis de er i hormon-behandling eller passerer over i de ikke-fertiles land.
  Jeg tror ikke, at jeg kan lugte p-pille brug. Min kone gik af og på uden at næsen mærkede noget. Men brug af p-piller forvrænger faktisk kvinders lugtesans
  http://www.scientificamerican.com/article/birth-control-pills-affect-womens-taste/
  Dertil svækker tobaksbrug lugtesansen.

  Så den bedste måde at mødes på, i hvert fald hvis det er med tanke på langvarig og succesfuld avl og opdræt, er “renvasket, ingen parfume, ingen piller, ingen tobak”

 3. Ole Grosen says:

  Tak for dine tanker – det føles trygt at have en “doktor” om bord på flåden 🙂
  Så er jeg ikke den eneste, der prøvende snuser indad, når jeg er tæt på en kvinde. Jeg forstår ikke helt, når du skriver, at du kan lugte, at en kvinde er i hormonbehandling, men ikke at hun bruger p-piller? Men med behandling mener du måske “ren” østrogen-behandling af gener ved overgangsalderen? P-piller er der flere typer af, så det emne tør jeg ikke kaste mig ud i.
  Din sidste sætning er jeg meget enig i – også jeg foretrækker at kunne lugte kvinden frem for tunge doser af en næsten bedøvende parfume.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *