Hjem » Svindlere på datingsites

Svindlere på datingsites

Del dette indlæg

I medierne dukker der jævnligt historier op om mennesker, der er blevet bedraget i forbindelse med onlinedating. Mennesker, der i forvejen føler sig usikre og utrygge ved at gå på nettet, synger med i koret: Tænkte vi det ikke nok. Internet, dating og sådan noget er farligt!

Men passer det? Er risikoen for at møde svindlere på datingsites virkelig så stor? Og hvad kan du eventuelt gøre for at undgå at blive bedraget? Spænd hjelmen, Mandens Manual tager dig på en guidet tur til it-sikkerhed, når det gælder kontakten til nye, ukendte mennesker. Begge køn kan trygt læse med.

I 2015 skrev medierne om en mand, der stod og ventede forgæves i Billund Lufthavn, hvor hans date skulle ankomme fra Nigeria, efter han havde sendt “hende” penge til billetten. For et par år siden skulle der på samme måde have stået en gruppe mænd på Københavns Hovedbanegård og ventet på den samme, russiske kvinde, der imidlertid også havde beholdt pengene og var blevet hjemme.

DR har netop genudsendt Forført af en svindler. Seriens første og tredje afsnit handlede om to kvinder, der bliver udsat for økonomisk bedrageri, da de dater online. I det første tilfælde kunne forbryder og offer have mødt hinanden på andre måder end online, mens det i det andet tilfælde er internettets indbyggede mekanismer, der er grundlaget for at gennemføre bedrageriet.

Flyttede sammen med bedrageren efter to uger
Det ene offer for bedrageri er en ung kvinde. der falder for en jævnaldrende, dansk fyr online. Da hun møder ham, er hun ramt af kærestesorg og betegner sig selv som sårbar i den periode. Hun flytter sammen med ham efter at have kendt ham i kun 14 dage, hvorefter han misbruger hendes betalingskort til at købe varer, som han sælger videre.

Den anden kvinde er midaldrende og kommer via et internationalt datingsite i kontakt med en svindler, der udgiver sig for at være en amerikansk soldat, der ikke kan få udbetalt sit tilgodehavende i hæren. Derfor kan kvinden i Danmark ikke få besøg af ham, der kalder sig “your darling husband” i sine mange, kærlige breve. Hun møder ham aldrig, for der kommer altid noget på tværs, og en Skypeforbindelse har han heller ikke adgang til, påstår han. Det bekendtskab kommer til at koste kvinden 92.000 kr. og en betinget dom, da hun prøver at sælge sin bil, som långiveren har pant i.

Ægteskabssvindlere har eksisteret i over 100 år, og almindelig svindel siden slangen lokkede Eva til at spise af kundskabens træ. Penge er motivet for svindlere, og nettet stiller en ny platform til rådighed for de kriminelle. En del af netsvindlen handler om at bedrage mennesker ved at skabe tillid gennem en forbindelse, der på overfladen handler om kærlighed, romantik og sex. Et datingsite med anonyme brugere er ideelt til formålet.

Ofte vil politiet have svært ved at bevise, at der er tale om bedrageri, hvis du af egen, fri vilje har sendt et fremmed menneske penge, bare fordi de bad pænt om dem. Dertil kommer problemerne med at efterforske og eventuelt rejse en tiltale, når den mistænkte bor i et andet land – ofte et sted hvor myndighederne ikke er så dygtige eller samarbejdsvillige, som vi er vant til her.

Lær at spotte tegnene på en svindler
Det bedste værn mod bedrageri er din sunde fornuft. Den skal fortælle dig, at når noget ser for godt ud til at være sandt, er det sikkert også tilfældet.

Er du en midaldrende gennemsnitsmand, er det usædvanligt, hvis en 15 år yngre og meget attraktiv kvinde skulle fatte interesse for dig, og især hvis hun bor i et andet land. Det er her, din fornuft skal fortælle dig, at der er noget helt galt på færde. Drop din forfængelighed. Nej, hun er ikke varm på dig. Her er en liste over tegn, du bør være opmærksom på, når det trækker op til svindel:

1. Den geografiske afstand. En svindler vil ofte være fra et andet land – i hvert fald så langt væk, at I ikke kan mødes spontant. Ofte vil hun sige nej til at tale på Skype, men der findes sikkert undtagelser fra dette.

2. Sproget i hendes profiltekst og breve er udenlandsk, oftest engelsk. Eventuelt vil det være fyldt med stave- og grammatiske fejl, fordi svindleren har brugt maskinoversættelser.

3. Hun er for tiltrækkende. Du bliver vist billeder af en kvinde, der er meget smukkere end dem, du normalt ville kunne få fat i. Hun kan også være væsentligt yngre end dig.

4. Følelsen af nærhed, samhørighed og at hun forstår dig som mand og menneske, kommer alt for let og alt for hurtigt. Dygtige svindlere venter dog med at plukke frugten, til den er moden.

5. Hun skamroser dig og væver dig ind i søde ord og drømme om en fælles fremtid. Sådan opfører normale mennesker sig ikke over for fremmede, de ikke engang har mødt.

6. Hun ønsker penge. Men hun fremsætter ikke sit ønske, før hun har skabt en vis tillid hos dig, og du begynder at føle dig knyttet til hende. Hun kan have mange grunde til, at du skal sende penge: til billetten for at kunne besøge dig, medicin og behandling til hende selv eller hendes gamle, syge moster, nødvendige reparationer osv. osv. Hendes forklaringer kan lyde sandsynlige, men kort sagt handler det altid om, at du skal sende penge.

Sådan sikrer du dig imod bedragere
En bedrager behøver ikke at være en mand fra udlandet, der udgiver sig for at være kvinde. Hun kan også være en pæredansk kvinde. Igen, hold øje med tegnene ovenfor og især det vigtigste af dem alle: Personen vil have dine penge. Som lån, foræring eller investering, men det er dine penge, det handler om.

Det kan være svært at indse, at man er mål for bedragere. En væsentlig grund er, at på det tidspunkt, hvor ønsket om penge bliver fremsat, har offeret allerede investeret følelser i “forholdet.” Bedragerens taktik er helt bevidst og handler netop om at skabe tillid og en følelse af engagement, inden han eller hun slår til.

1. Send aldrig penge til nogen, du kun kender via nettet. Du kender dem ikke rigtigt, uanset hvor meget og hvor sødt I har skrevet sammen.

2. Udlever aldrig oplysninger som betalingskort- eller kontonumre. Lad ikke andre få adgang til at notere eller affotografere oplysninger fra dine kreditkort, behold tegnebogen i lommen.

3. Fortæl ikke om din privatøkonomi, og pral slet ikke med penge eller materielle goder. Mænd vil gerne gøre indtryk på kvinder og har ofte svært ved at tie stille med, hvad de har opnået.

4. Udvis ikke tegn på svaghed i hverken din profiltekst eller i dine breve. Fortæl ikke om ulykkelig kærlighed, skilsmisser, sygdom eller andet, der får dig til at fremstå sårbar, og som en svindler kan bruge til at lirke op for dit følelsesliv for at skabe den tillid, de har brug for når de senere vil lirke din bankkonto op.

5. Spørg dig selv: Hvorfor skulle denne her perfekte, unge kvinde lige falde for almindelige mig her i lille Danmark? Er der ikke pæne, yngre mænd, hvor hun bor?

6. Har du en mistanke om snyd og bedrag, så afbryd kontakten øjeblikkeligt. Bloker profilen og anmeld den til datingsitet og eventuelt til politiet.

Du griber dem aldrig på fersk gerning
Måske synes du, at der er noget mystisk på færde, men du savner beviser, for du har ikke lyst til at mistænkeliggøre en, der teoretisk set godt kan have en syg moster, skal have repareret bilen eller mangler penge til flybilletten. Det er lige meget. En fremmed person vil have dine penge – det er, hvad dette handler om.

Opgiv med det samme at undersøge din mistanke, hvis du har en. Skulle du stille vedkommende testspørgsmål for at finde ud af deres sande identitet eller motiver, vil du ingen vegne komme. De har altid svar og forklaringer på rede hånd, for de er professionelle – bedrageri er deres arbejde. De ved, hvad de skal tage sig i agt for, og hvad de skal gøre, hvis nogen prøver at presse dem op i et hjørne.

Der er ingen grund til at se svindlere bag enhver datingprofil. Men brug din sunde fornuft. En kvinde, der er oprigtigt interesseret i dig, vil gerne mødes med dig. Hun bliver glad, hvis du giver en kop kaffe eller en øl. Hun vil ikke forvente, at du spenderer tusinder af kroner, inden du har mødt hende. Eller hendes syge moster.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *