Hjem » Tatoveringer og kropssprog

Tatoveringer og kropssprog

Del dette indlæg

Når kvinder på min alder fortæller, hvor unge de er indeni, bliver jeg altid lidt træt. De kører på de sidste omgange af overgangsalderen eller er allerede hinsides de, for mange, plagsomme år. Så hvor unge kan de være, når deres, og mine egne, børn knap kan kalde sig unge selv?

Jeg skal være den første til at afsløre, at jeg er meget tættere på 60 år end 50. Fint nok, jeg er glad for at have fået lov til at være med så længe. Jeg er også glad for, at jeg ikke fik nogen tatoveringer, da jeg var ung.

Se, da far her var dreng, var tatoveringer noget, søfolk, skurke og den lokale slagter havde. Og måske en enkelt eller to af de letlevende damer, der dengang gjorde forretninger i Nyhavn. Med tatoveringer var du castet en gang for alle i den socialgruppe, du tilhørte, og det var ikke i den høje ende af skalaen. Medlemmer af de tatoveredes klub var mænd for 99,8 procents vedkommende, og skulle der have sneget sig en enkelt tatoveret dame ind, var det under teltdugen til Professor Tribini på Dyrehavsbakken.

Når jeg i dag er glad for, jeg ikke selv lagde mig under den summende nål, er det især på grund af min hud. Jeg er blevet noget længere i kødet i de sidste 30 år. Havde jeg fået prikket en stolt fuldrigger med brusende sejl ind i brystet som ung, ville den have lignet et skib i vindstille nu – med slappe sejl hængende fra ræer, der havde buet faretruende fra masterne. Ikke noget kønt syn.

Unge mennesker har sådan en flot hud, når de har forladt bumsealderen, synes jeg. Jeg har aldrig forstået, hvorfor de følte trang til at udsmykke den yderligere. Men moden ændrer sig, og jeg er ikke fulgt med.

I dagens Danmark er der nu flere kvinder end mænd med tatoveringer. Måske fordi det nu er vigtigere at manifestere sin identitet, ægte eller opdigtet. Men sådan er det. Hvordan vurderer andre disse kropsudsmykninger? Mænd bliver vel næppe mere maskuline, når endnu flere kvinder har tuscher? Bliver kvinder sejere? Bliver de mere sexede?

Spørg ikke mig. Spørg hellere Mark D. Griffiths. Han har i denne artikel i Psychology Today samlet nogle forskningsresultater, der belyser seksuel tiltrækning hos tatoverede kvinder.

Kropssprog virker også omvendt
Fra de bemalede kroppe bevæger vi os nu til et andet kropssprog – det mere traditionelle. Stort smil, knejsende nakke, vidt åbne øje, rank holdning og rask gang. Skal vi ikke blive enige om, at denne person sikkert er glad og i godt humør? Jeg tror det.

Den triste og traurige type kender vi lige så godt. De slæbende skridt, den ludende holdning og det udslukte blik i et ansigt, der hænger ned mod brystet. Det er vist en, der trænger til et kram, en kop kaffe og lidt kærlig opmærksomhed.

Ideen bag næsten al litteratur om kropssprog beskriver, hvordan vi udtrykker vores indre stemninger i den måde vi bevæger os på, styrer lemmerne og mimikken i vores ansigter. Ville det ikke være skønt, hvis processen også virkede den modsatte vej, så vi kunne komme i bedre humør af at indtage nogle stillinger, der signalerede glæde og overskud?

Det kan vi, og det virker, skynder jeg mig at skrive, inden nogen kan nå at sige yoga.

Jeg er en stor fan af Ted Talks, fordi de både er seriøse, informative og underholdende. Så i dag vil jeg foreslå dig at lytte til Amy Cuddy, mens hun fortæller om sine og andres undersøgelser af, hvordan vi kan indtage en enkelt, nem stilling, der får os til at føle glæde og overskud.

Lyder det ikke godt? Så skynd dig at se og lytte til Amy Cuddy, mens hun holder sit indlæg, Your Body Language Shapes Who You Are (der er okay danske undertekster).

Det er simpel videnskab, ikke alternativt hokuspokus. Nyd det, de 21 minutter er givet rigtig godt ud!

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

One comment

 1. Oprah Windscreen says:

  Tatoveringer? Man sætter ikke klistermærker på en Ferrari!
  Selvom mange af den lavere middelklasses kvinder har fået en tatovering, ses det stadig som lavstatus nord for København:

  “Information bemærkede under hedebølgen denne sommer, at tatoveringer ikke var nær så udbredte blandt kvinder nord for København. Det bekræftes på en café i Hellerup […]
  Lidt længere nordpå ligger Ordrup Gymnasium, som Information besøgte. De kvindelige gymnasieelever mente, at det var lavstatus at blive tatoveret.”
  https://www.information.dk/moti/2014/11/kvinderne-erobret-tatoveringerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *