Hjem » Vær dig selv – på den rigtige måde

Vær dig selv – på den rigtige måde

Del dette indlæg

Hvor tit har du ikke hørt det råd, at du bare skal være dig selv? Når store drenge og unge mænd forsigtigt har spurgt lidt ældre og mere erfarne om, hvordan de skulle gøre indtryk på piger, har svaret alt for mange gange lydt: Vær dig selv.

Hold op, hvor er det enkelt, tænkte du dengang. Samtidig med at det lød helt forkert. For du er jo allerede dig selv 24 timer i døgnet. Hvem skulle du ellers være? Men nærkontakten med pigerne udebliver alligevel. Så samtidig med, at dette råd lyder godt, enkelt og fornuftigt, har du en mistanke om, at der er noget helt galt med det.

Det er der også. Som regel er dette såkaldte tip virkningsløst og nogle gange direkte skadeligt, fordi det fastholder dig i en adfærd, der i virkeligheden forhindrer dig i at nå dine mål. Og så er der alligevel en sandhed gemt i det gamle husmandsråd.

Er du forvirret nu? Det er forståeligt, for dette lyder jo selvmodsigende. Som vi har for vane i Mandens Manual, må vi splitte fænomenet ad, smide det ubrugelige langt væk og samle resten til noget, der giver mening, og som vi kan bruge.

Vi forveksler selvet med vores handlinger
Lad os se på Adam. Han passer sin skole, sit fritidsjob, og i weekenden går han i byen med sine kammerater. Adam håber naturligvis at støde ind i en sød pige på disse byture. Af en eller flere grunde lykkes han bare ikke med sit projekt. For efter en kort snak med en pige, har hun det med at glide tilbage til sine veninder eller ud på dansegulvet – alene og uden Adam. Dér står han så tilbage og bider sig i underlæben, mens han piller febrilsk i etiketten på sin øl.

Da hans far en dag spørger ham, hvordan det går med pigerne, får Adam mumlet noget om, at det er lidt svært. Adams far vil gerne være en god og hjælpsom mand, så han giver sønnens skulder et dask og siger de berømte ord: Du skal bare være dig selv. Jeg skal altså bare fortsætte med at gøre det, jeg allerede gør? Men det virker jo ikke, tænker Adam. At han nu ikke blot er frustreret, men også forvirret, er der ikke noget at sige til.

Problemet her er ordene, og hvad vi lægger i dem. At være sig selv har en kraftig klang af noget sandt og rigtigt, fordi der bag ordene ligger et bud om at have integritet. Det vil sige, at dine tanker og personlighed afspejler sig i, hvordan du opfører dig. Når du er dig selv, gør du også hvad du siger, så der er sammenhæng mellem ord og handling. Det er en fin egenskab hos en mand.

Samtidig er tanker og handlinger to forskellige ting. Du vil gerne have, at en kvinde forelsker sig i din personlighed. Hvordan dine tanker, følelser og mønstre er inde i dit hoved er bare usynligt for hende, mens hun kan se og opleve dine handlinger direkte. Gennem dem kan hun så stykke et billede sammen af, hvordan din personlighed er.

Hun opfanger også mange andre signaler, du udsender. Hun lægger mærke til dit udseende, din holdning, dit tøj, dit sprog og hvilken frisure, gadgets og måske kropsudsmykning, du har valgt. Plus 119 andre ting. Kvinder er eksperter i at se og afkode sådanne signaler.

Hold det sjaskede selv derhjemme
Du kan have en nok så elskelig personlighed, hvis du tropper op til festen med sorte negle, fedtet hår, bukser der er for korte til at dække de hvide frottéstrømper bare nogenlunde, og helt gul i ansigtet af den pose osterejer du lige har spist, og som nu giver din ånde en helt særlig karakter. Mr. Sex Machine? Nej, det er vist ikke lige det billede, du skaber.

Alle, også kvinder, har dage, hvor vi bare trækker i en forvasket t-shirt og joggingbukser, smider benene op på bordet og tænder for fjernsynet, mens vi begraver hånden i en pose med snacks. Vi nyder sådanne stunder, som vi flader ud der i sofaen. Vi er bare os selv!

Vi er bare ikke dét selv, der virker mest tiltrækkende på det modsatte køn. For at gøre indtryk på en mulig partner må vi være vores bedste selv. Det betyder ikke, at vi skal ændre personlighed. Det betyder, at vi skal gøre noget ud af os selv og vores adfærd.

Vil du være tiltrækkende, må du føre et liv, andre føler sig tiltrukket af. Du må vise andre, at du har noget, du er glad for og brænder for som job, uddannelse eller interesser. Du må også have en opførsel, der gør det nemt og rart for andre at være sammen med dig. Sviner du andre til, eller gaber højt og piller næse mens andre fortæller dig noget, virker du ikke ligefrem engageret i dem. Du støder dem væk.

Vær dig selv er ikke en opfordring til at fremvise de knap så spændende sider, vi alle har – og slet ikke til at være uhøflige, sjuskede eller ligeglade med det hele. Derimod skal du være dit mest engagerede, spændende, pæne, selvsikre og belevne selv. Et selv som andre har lyst til at knytte bånd til og lære bedre at kende.

At være sig selv kan også betyde forandring
Du skal altså være dig selv, men i den bedst tænkelige udgave. At være sig selv betyder ikke stædigt at fastholde den adfærd og de mønstre, der har vist sig resultatløse. At være sig selv betyder at holde fast i sin indre kerne samtidig med, at du finder nye former for adfærd, der virker bedre for både dig og andre mennesker. Du skal gøre dig umage.

Vores personlighed ligger temmelig fast, efter vi er modnet ind i voksenlivet. Det ville aldrig fungere, hvis vi foregav at have en helt anden personlighed for at få andre til at kunne lide os. Meget hurtigt ville vores sande personlighed alligevel dukke op til overfladen. Derimod er adfærd noget, vi kan ændre på.

Har du en mistanke om, at der er noget ved din opførsel, der kan frastøde andre, især kvinder? Tag en ærlig snak med en god ven eller to, som du har tillid til. Spørg, hvordan andre mennesker opfatter dig.

Mon kvinder trækker sig væk fra dig, fordi du lægger armen om dem, inden I overhovedet har talt sammen? Lær at føre en interessant og engagerende samtale, du kommer også langt med smalltalk. Få erfaring i at opfange andre menneskers signaler, når du kommunikerer med dem. Se hvordan det virker, hvis du bruger den viden over for kvinder i stedet for at kaste dig gramsende over dem.

Har du en god og positiv personlighed, så lad den skinne igennem i dit samvær med andre. Har du nogle problemer med den, så få hjælp ved at spørge andre, der vil give dig et oprigtigt svar. Har du større problemer, kan det være den bedste løsning at opsøge en professionel med forstand på terapi.

Jo, du skal være dig selv – men dit bedste selv. Uanset hvordan din personlighed er, må du lære at tilpasse din adfærd til andre mennesker. Det er ikke mangel på integritet. Det er at gøre det, der virker – både for andre og for dig selv.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *