Hjem » Vær en god mand

Vær en god mand

Del dette indlæg

Kvinder er dejlige, men jeg holder også af manden. Vi har meget at tilbyde, og jeg synes, vi er meget bedre end det rygte, nogle få har travlt med at hæfte på os. Men skal vi gribe i egen Barolo-barm, har vi også rådne æbler i mandekurven. Så i dag skal opfordringen lyde: Vær en god mand!

Ikke fordi jeg tror, de værste eksemplarer af vores køn gider lytte efter. Derimod ved jeg, at du, der læser med her, tænker over tingene. Har du læst nogle indlæg på Mandens Manual, vil du også vide, at dette sted ikke handler om at fordømme mænd for almindelig, mandlig adfærd. Nej, vi skal ikke skamme os over, at vi kan lide kvinder og har lyst til sex med dem. Dette drive, og mange andre, er ikke en vævefejl i det brogede tæppe, der udgør maskulinitet.

Jeg holder mere af at skrive, at du kan være mand på mange måder. Om du er en muskuløs håndværker, eller om du er en mager kunstner, har du talenter, som kvinder sætter højt. Ikke dem alle, naturligvis. Alle kvinder kan ikke elske dig, og det skal de heller ikke.

Hvad næsten alle kvinder derimod sætter pris på er mænds integritet. At vi har selvtillid, er til at stole på, at vi gør, som vi siger, og at vi kan stå fast, når det blæser op. At vi opfører os ordentligt, simpelthen. Mænd, der opfører sig dårligt eller som en douchebag, taber altid på langt sigt.

Om det med ordentligheden ligefrem indebærer forældede, ridderlige skikke, eller om det er tilstrækkeligt at overholde almindelig moral og samfundets love, vil jeg ikke selv kloge mig på i dag. Det handler snarere om noget midtimellem, maskulin anstændighed.

Den opgave vil jeg trygt overlade til amerikanerne Joe Ehrmann og Tony Porter i deres taler for TED og TEDx. De har noget på hjerte, når det drejer sig om at bruge sin maskulinitet og fysiske styrke. Om hvornår vi bruger den konstruktivt, og hvornår vi bruger den til at nedbryde – i værste fald at nedbryde andre mennesker.

Joe Ehrmann er tidligere fodboldspiller i NFL og nuværende præst og coach. Tony Porter er en af medstifterne af A Call to Men, en organisation der arbejder for at standse vold mod kvinder.

Joe Ehrmann taler her.

Tony Porter taler her.

Bemærk, at de to herrer har kraft bag ordene. De er simpelthen et par store, granvoksne brød. Fesne er de bestemt ikke, og så taler de deres sag godt. Om du og jeg er enige i alt, hvad de siger, er ikke så vigtigt. Men de er inspirerende, især hvis du også er far til sønner.

TED er en nonprofit-organisation, der en gang om året holder en stor konference i USA med talere, der er indsigtsfulde og underholdende men skal holde deres tale på mindre end 20 minutter. TED er en forkortelse for Technology, Entertainment og Design, som var emnerne, da den første konference fandt sted i 1984. Siden er de blevet meget mere mangfoldige, og verden over holdes nu en lang række lokale begivenheder efter samme retningslinjer under navnet TEDx.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

2 comments

  1. Ole Grosen says:

    Åh ja, gode gamle The Onion. De har vist været inspiration for danske Rokokoposten 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *