Hjem » Valentinsdag og andre ligegyldige milepæle i forholdet

Valentinsdag og andre ligegyldige milepæle i forholdet

Del dette indlæg

Valentinsdag og andre ligegyldige milepæle i forholdetForleden var det valentinsdag. Det er da helt i orden, så længe vi ignorerer den som en dag af betydning. Ikke fordi der er noget galt i at hylde kærligheden, tværtimod. Lad os fejre den så tit som muligt. Det store problem opstår imidlertid, hvis vi tillægger valentinsdag, og andre ligegyldige milepæle i forholdet, betydning.

Valentinsdag den 14. februar betyder meget i de engelsktalende lande, især i USA, hvor der bliver sendt masser af kort, chokolade og bliver inviteret på dates og middage. I Syd- og Mellemamerika bliver dagen også brugt til at fejre venskaber og andre væsentlige bånd til andre. I Danmark forsøgte blomsterhanderne i halvtredserne at gøre dagen til en tradition på linje med mors dag for at få gang i omsætningen. Det mislykkedes dengang, men siden halvfemserne er det lyserøde valentinsspøgelse så småt begyndt at rasle med kæderne igen.

Jeg læser flere amerikanske blogs, artikler og brevkasser, der har med dating, kærlighed og parforhold at gøre. Her er valentinsdag meget ofte kilde til bekymringer, hjertekval og skuffede forventninger. Mange (og lad os være ærlige her, det handler næsten udelukkende om kvinder) oplever det som et stort pres, om de har nogen i deres omgangskreds, der viser dem opmærksomhed på denne dag. Får de så opmærksomhed, forventes den at være af en vis størrelse og kvalitet, ikke mindst hvad det hele har kostet.

Bliver en kvinde slet ikke inviteret ud eller får så meget som bare et enkelt hjerteformet kort, ser mange det som en ydmygelse af de helt store. Disse kvinder kan føle sig uønskede og som tabere.

Prestige er vigtigere end følelser

Det er ikke mit indtryk, at valentinsdag her handler om at nyde og fejre kærligheden. Det handler om prale- og håneretten og for mange desværre også om at se dagen som en målestok for deres værdi som menneske og sexobjekt. Det handler om en lejlighed til at vise andre, at ens liv er perfekt, vidunderligt og misundelsesværdigt. Stakkels den der ikke kommer over målstregen blandt de første.

Har du læst en håndfuld indlæg her på Mandens Manual, ved du sikkert også, hvordan jeg ser på det perfekte, det selviscenesættende og at bruge kærlighed, sex og andre ting til at signalere succes og dupere andre. Jeg vil blæse det en hatfuld. Alene af den grund synes jeg, at al den ramasjang omkring valentinsdag er rungende hul.

Alligevel: Skulle du som kvinde – guderne forbyde det – signalere, at du ønsker en speciel opmærksomhed fra undertegnede, fordi det er valentinsdag, er det da muligt, at jeg ville gøre det og sende det forbandede kort alligevel.

Hvorfor jeg ville gøre det? Ikke for at gøre dig glad. Derimod for at undgå at gøre dig sur eller ked af det, hvis jeg intet gjorde. For at få ro på bagsmækken ud fra devisen: Du får ret, og jeg får fred. Jeg ville da hellere overraske dig med en buket eller et glas champagne på en almindelig grå tirsdag. Men aldrig fordi marketingfolk bag blomsterhandlere og ugeblade tilfældigvis laver reklame for deres produkter op til den 14. februar. Men det bliver værre endnu.

Vi tolker bagateller som betydningsfulde

At tillægge valentinsdag en betydning for, om andre kan lide eller endda elsker dig, er nytteløst. Traditionerne omkring dagen er en skabelon og i bedste fald en tradition, og derfor er den blottet for personligt indhold og dermed for ærlighed og oprigtighed. Vi udfører denne dans, fordi det forventes af os – ikke fordi vi mærker en lyst til det. Jo, jeg kan sende dig en æske chokolade eller invitere dig ud. Er jeg fattig, kan jeg sende dig et kort (eller en sms!), og er jeg rig, kan jeg lade dig afhente i en lyserød limousine, hvis sæder er dækket af rosenblade. Men hvad beviser det? Ikke et hak, det er bare en gestus.

Sådanne ting behøver slet ikke at betyde så meget, som du lægger i dem. For mig som mand er det nemt og bekvemt, og kun fantasien og tegnebogen sætter grænser. Du, derimod, risikerer at bruge mine krumspring til at prøve at fortolke mine motiver, min oprigtighed, og hvor meget jeg værdsætter dig. Eller ej. Men gør jeg, som du forventer og til en vis grad håber på, bliver du jo ikke klogere på mig, der blot prøver at følge valentinritualet.

Klik, og lær hvad der er op og ned i dating

Er der slet ikke noget godt at sige om valentinsdag? Jo, det synes jeg faktisk, men det er på en anden og mere indirekte måde. Vi kan bruge vores valentinviden ved at overføre den på andre eksempler i kurtiseringen for at afsløre det tomme rabalder, så vi i stedet kan fokusere på de ting, der virkelig har betydning. Målet må være at blive klogere på hinanden og dygtigere til at mestre kærlighedslivet. Kvinder lægger meget mere betydning end mænd i for eksempel disse situationer:

 • Han roste dit udseende og gav dig komplimenter på første date
 • Han betalte kaffen, sendte en sms og sagde tak for i går
 • Han huskede noget, du havde sagt til ham tidligere
 • Han foreslog, at I skulle tage på ferie sammen en dag
 • Han sendte en buket med et sødt kort
 • Han fortalte om sine planer, om hus og om at skabe familie
 • Han sagde, at I var kærester (efter du havde presset på for et svar)
 • Han sagde, at du skulle møde hans venner en dag

Der er ingen grund til at analysere disse eksempler hver for sig, for de har alle den samme, vigtige fællesnævner: De er ord og handlinger, der er nemme at sige og udføre, men som overhovedet ikke behøver at repræsentere noget ægte.

Det behøver heller ikke at være tom snak. Han kan sagtens mene hvert eneste ord fuldstændig oprigtigt. Det kan også bare være slesk tale og billig portvin, som man siger. Den olie, tyven smører på sin dirk for nemmere at kunne bryde ind.

Er han oprigtig, eller taler han dig efter munden for at – lad os være ærlige her – få noget sex? Du ved det ikke. Du håber, krydser fingre og sætter din lid til, at ingen mand vil gøre så meget, hvis ikke han mener noget med det.

Jeg mente det, da jeg sagde det

Det er her, du tager fejl. Mange af de måder, en mand kan vise en kvinde opmærksomhed på, kræver intet særligt af ham. At skrive en sms? At sende en buket blomster? At fortælle dig at du har smukke øjne? Det er lige så nemt og hurtigt som at klø sig i nakken, og det er derfor, du skal tage mænds hundekunster med et gran salt.

Misforstå mig ikke. At han er høflig og galant behøver slet ikke at betyde, at han er fuld af løgn og kun prøver at tale trusserne af dig. Han kan sagtens være en god og gedigen mand, der mener hvert et ord. I hvert fald mens han siger dem.

Lad os lige være ærlige her allesammen. Har du ikke på et tidspunkt sagt noget, du virkelig mente i situationen for så at skifte mening senere? Selv de tre dyreste ord kan smutte over læberne, hvis vores øjeblikkelige følelser og en varm stemning er i sync. Du slår op med mig? Men i sidste uge sagde du, at du elskede mig? spørger den ene. Ja, men det var dengang. Jeg må indrømme, at jeg lod mig gribe af stemningen. Efter at have tænkt nærmere over det, har jeg skiftet mening, svarer den anden.

Nogle gange er vi så ærlige, vi overhovedet kan være. Andre gange kan vi være lidt i tvivl, men vi siger alligevel det, den anden bliver glad for høre. Enten fordi vi ikke vil såre dem, eller fordi vi ikke er helt sikre i vores sag, men heller ikke vil afsløre denne usikkerhed. Lidt trist, ikke? Men det sker. Sådan er livet nogle gange.

 • Vi skal huske på, at det er nemt at sige noget og endnu nemmere at skrive det på en skærm
 • Vi skal holde øje med, om alle de fine ord bliver fulgt op af handling
 • Vi kan fordreje sandheden bevidst, fordi vi vil skjule noget
 • Vi kan stikke en hvid løgn, fordi vi er bange for, at andre ikke kan lide os og vores ærlige mening
 • Vi kan være i vores følelsers vold og komme til at sige mere, end vi reelt kan stå inde for

Hvad skal vi så stole på, hvis vi ikke engang kan regne med, hvad andre – eller vi selv – siger?

Først og fremmest må vi holde op med at tro på, at vi kan og skal kontrollere mennesker og hændelser omkring os. Alligevel må vi finde modet til at kaste os ud i ukendte situationer og tage chancer med nye mennesker, hvor vi ikke i forvejen kan udregne chancen for gevinst eller risikoen for tab. Vi må forlade det, der på engelsk kaldes vores comfort zone, hvor tingene er sikre og forudsigelige.

Et hurtigt svar og en tynd bluse

Hvor godt vi fungerer sammen med et andet menneske, og hvor meget vi kan lide det, finder vi ud af med tiden. Igen kræver det mod at bruge sin kostbare tid på nogen, vi kun kender overfladisk. Til gengæld har vi lysten, drømmene og håbet, der puffer os fremad i processen.

Heldigvis kan vi mærke efter og tænke over, hvor godt vores forhold skrider fremad. Det er præcis her, vi skal ignorere de ligegyldige signaler og i stedet holde øje med dem, der betyder noget.

Det er derfor, du ikke skal lægge vægt på et fænomen som valentinsdag, om han svarer på en sms med det samme, om hun har taget en afslørende bluse på, om den anden deler sine fremtidsdrømme efter kun at have kendt dig i to timer, eller om I afslutter jeres mails med tre krydser.

Disse ting betyder ikke et hak. Indtil de måske en dag viser sig at betyde alt. Når I har været sammen i måneder, eller et par år, kan du tænke tilbage på alle de små, søde signaler, I sendte hinanden. Først da ved du, at han virkelig er til at stole på, eller at hun mente det, da hun sagde, at hun elskede dig. Det vil alt sammen vise sig, hvis du har modet til at åbne dig for den anden og tålmodigheden til at lære denne anden at kende.

Om kærligheden udvikler sig, og I får et godt forhold, kan I først se senere i bakspejlet. Indtil da må vi alle leve livet forlæns og i usikkerhed, som Kierkegaard påpegede. Måske er dette en forbandelse, men der er ikke meget at gøre ved det. Sådan er det at være menneske.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Foto: Lisa L. Wiedmeier

Del dette indlæg

2 comments

 1. Martin says:

  Hej Ole
  Godt observeret omkring valentinsdag. Du har mange gode synspunkter. Fortsæt det gode arbejde, det er god læsning. Tak for artiklen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *