Hjem » Vi har en indbygget evne for lykke

Vi har en indbygget evne for lykke

Del dette indlæg

Hvad vil du helst: blive lam eller vinde en milliard kroner i lotteriet?

Selvfølgelig vil jeg da være lykkelig over at vinde en formue, og min verden ville synke i grus, hvis jeg mistede min førlighed.

Men. Så enkelt er det ikke at udstede en endelig dom over, hvad der er lykke, og hvad der er ulykke.

Lynmillionærer og nyligt handikappede er faktisk blevet stillet dette spørgsmål et år efter, de blev ramt af heldet/uheldet. Svaret er overraskende.

Vinderne af en formue og taberne af deres førlighed er lige tilfredse med deres liv.

Det er da løgn! Nej, vi mennesker er udstyret med en evne til at forestille os vores fremtid, men denne evne har en indbygget fejl, der narrer os. Vi tror, at vores liv vil ændre sig dramatisk, hvis vi bliver forfremmet eller ikke gør det; at vi får en kæreste eller mister en kæreste; at vi består en eksamen eller dumper.

Vi har en psykisk immunitet
Virkningen af disse resultater eller valg er meget mindre og langt mere kortvarig, end vi forestiller os. Fordi vi har en indbygget evne for lykke i vores hjerner.

Dan Gilbert kalder denne mekanisme en slags psykologisk immunsystem. Han er psykolog og har forsket på universiteterne Princeton og Harvard. Gilbert gør rede for disse mekanismer i en TED-talk, jeg absolut vil anbefale dig at bruge 20 minutter på. Der er danske undertekster.

Gilberts konklusion er, at vi alle ejer evnen til at håndtere livets store op- og nedture og alligevel lande på benene med tiden, så vi stadig kan føle os tilfredse med tilværelsen.

Han nævner flere eksempler på mennesker, der føler sig tilfredse, selv om de har mistet formuer og enhver anseelse eller har siddet fængslet i en menneskealder på grund af justitsmord.

Når mennesker i et arrangeret ægteskab har fortalt, at de er lykkelige med deres partner, har jeg lyttet med en blanding af skepsis og interesse. Jeg har undret mig i årevis over, at Nelson Mandela kunne se så rolig og glad ud efter de massive uretfærdigheder, han blev udsat for i næsten hele sit voksenliv.

Her er en lære om lykken, vi bør lytte til. Jeg synes, du skal kigge forbi Mandens Manual igen på søndag, når jeg giver mit eget bud på, hvorfor vi aldrig kan finde drømmepartneren – men så alligevel føle glæden over, at vi netop har fundet det menneske alligevel. Stay tuned.

Hvad mener du? Skriv en kommentar.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *